LCHF.ro

Low Carb High Fat Romania

  • Acasa
  • Ce este LCHF?
    • Teoria LCHF
    • LCHF pentru incepatori
    • Ce si cum mancam?
    • Intrebari si raspunsuri
    • Lista de cumparaturi
  • Retete
    • Mic dejun
    • Pranz/Cina
      • Aperitive/Gustari
      • Carne de pasare
      • Carne de porc
      • Carne de vita
      • Carne de miel/oaie
      • Peste si fructe de mare
      • Supe
      • Bucatarie asiatica
      • Vegetarian
      • Salate
      • Tarte/pizza
    • Deserturi
    • Sosuri/dressing
    • Retete diverse
  • Slabit
    • De unde incep?
    • Sfaturi pentru a slabi mai usor
    • De ce nu slabesc?
    • Meniuri saptamanale
    • Povesti de succes
  • Sanatate
    • Diabet
    • Colesterolul – inger sau demon?
    • Sindromul metabolic
    • Cum sa va imbunatatiti sanatatea cu LCHF
    • Dependenta de carbohidrati
    • Studii/anchete
  • Blog
  • Tabel carbohidrati
You are here: Home / Diverse / Mierea de albine si alimentatia LCHF

Mierea de albine si alimentatia LCHF

November 29, 2016 by LCHF.ro

miere de albine intr-un borcan

Este permis consumul de miere de albine in alimentatia LCHF? Exista anumite tipuri de miere mai bune decat altele? Ce se intampla daca urmez dieta LCHF si consum ocazional miere de albine?

Din punct de vedere nutritional, mierea de albine este net superioara zaharului, deoarece contine substante nutritive nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), are efect probiotic (functioneaza ca si mancare pentru bacteriile bune din stomac) si antiinflamator. Insa din punct de vedere strict al carbohidratilor continuti sau al structurii sale ca si substanta zaharoasa, mierea nu este diferita fata de zahar, circa 40% din ea este fructoza, restul fiind glucoza, sucroza si apa.

Problema cu fructoza este ca in ciuda faptului ca scade indicele glicemic are diverse efecte metabolice negative: incurajeaza formarea depozitelor de grasime, in special in ficat, ficat gras si ciroza, creste rezistenta la insulina, contribuie la probleme de guta, hraneste celulele canceroase. Din acest motiv este evitata in dietele low carb: keto, LCHF, Atkins etc.

In schimb, in alimentatia paleo, mierea de albine este permisa. Trebuie insa sa fim constienti ca in ciuda faptului ca mierea de albine este un produs natural neprocesat, ea stimuleaza corpul si centrul recompensei din creier in acelasi mod in care o face zaharul alb rafinat.

Daca se doreste inlocuirea zaharului cu o alternativa mai sanatoasa ce are anumite proprietati curative ce-i lipsesc acestuia, atunci consumul ocazional de miere de albine este ok. Atentie insa, mierea de albine trebuie consumata neincalzita deoarece isi pierde proprietatile (prin incalzirea la o temperatura mai mare de 60 de grade Celsius se distrug enzimele benefice din miere, ceea ce reduce foarte mult ccalitatile curative ale acesteia si poate duce la formarea altor substante nedorite) . Daca se doreste insa evitarea carbohidratilor si urmarea unei diete ketogenice, consumul de miere de albine ar trebui evitat.

Daca urmati o alimentatie LCHF, strict sau normal, nu consumati miere de albine deoarece continutul ridicat de carbohidrati va va trece direct peste pragul maxim acceptat in bransa, insa daca sunteti adeptul alimentatie LCHF liberale, puteti consuma ocazional si in cantitati foarte mici.

Daca urmati o dieta ketogenica, ce implica automat starea de cetoza, consumarea mierii de albine, chiar si in cantitati foarte mici va poate scoate din aceasta stare.

In concluzie:
– DA, mierea este buna daca doriti sa mancati alimente “curate”, neprocesate, ca parte a unei diete paleo/paleolitica sau LCHF liberal, ca si un indulcitor natural. Consumati in acest caz doar miere de albine cruda (neprelucrata termic) si proaspata, pe cat posibil direct de la stup.
– NU, mierea de albine nu este indicata daca urmati LCHF strict sau normal, orice alta dieta ketogenica, doriti sa scadeti in greutate, aveti diabet sau suferiti de dependenta de dulce.

Share this:

  • Print
  • Twitter
  • Facebook
  • Pinterest
  • Google

Related

Comments

Comentarii

Filed Under: Diverse, LCHF Tagged With: miere de albine

Aboneaza-te!

Primesti ultimele retete delicioase direct pe mail!

« Piept de pui cu piure de conopida si salata
Gremolata »
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Bine ati venit pe Lchf.ro! Acesta este un site informativ de sanatate si nutritie care se focuseaza pe alimentatia LCHF (Low Carb High Fat) in general si pe retete LCHF in special.

"Lasa hrana sa-ti fie medicament, si medicamentul hrana"
Hipocrate

Ce este LCHF?

Ultimele retete!

Vrei sa primesti ultimele retete si stiri direct pe email?

Categorii

  • Aperitive/Gustari
  • Bucatarie asiatica
  • Carne de miel/oaie
  • Carne de pasare
  • Carne de porc
  • Carne de vita
  • Ce este LCHF?
  • Deserturi
  • Diverse
  • LCHF
  • Mic dejun
  • Peste si fructe de mare
  • Retete diverse
  • Salate
  • Sanatate
  • Slabit
  • Sosuri/dressing
  • Supe
  • Tarte/pizza
  • Vegetarian

Tags

avocado bacon branza philadelphia busuioc castravete ceapa rosie chili cimbru ciuperci cocos conopida creveti curry dovlecel iaurt icre rosii lamaie lapte de cocos lchf lime maioneza mic dejun migdale mozzarella oua philadelphia piept de pui prosciutto pui rosii rozmarin salata seminte smantana smantana lichida somon somon afumat spanac sparanghel ton ulei de masline unt usturoi zahar zmeura
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Instagram

    Mai multe...
    Urmareste-ne pe Instagram
    Copyright 2015 - 2018 © Lchf.ro Toate articolele de pe site-ul lchf.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ de pe site-ul lchf.ro este permisa doar cu specificarea sursei.

    Copyright © 2018 · Tasteful theme by Restored 316