Diabet

diabetul zaharat si verificarea glicemiei, a nivelului zaharului din sange cu un aparat

Diabetul este o stare patologica ce se caracterizeaza printr-o cantitate prea mare de zahar in sange.
Exista doua tipuri diferite de diabet: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.
Ele sunt declansate in organism prin procese diferite.

In diabetul zaharat de tip 1, care mai este numit si diabet juvenil, propriul sistem imunitar al corpului ataca si distruge celulele beta din pancreas. Celulele beta sunt celulele ale caror sarcina este sa produca insulina in organism. Insulina la randul sau are ca sarcina trimiterea zaharului din sange (glucoza) catre celulele corpului. Deoarece celulele beta sunt distruse de catre propriul organism, ele nu ajung sa produca insulina, rezultatul fiind ca celulele corpului sunt deficitare in glucoza in timp ce nivelul de glucoza din sange este foarte ridicat. O persoana cu diabet zaharat de tip 1 este direct dependentă de injectii cu insulina pentru supraviețuire.

Diabetul zaharat de tip 2 cunoscut si sub numele de diabetul adultului este mult mai raspandit decat cel de tip 1, aproximativ 85% dintre pacienti avand aceasta forma. Persoanele ce sufera de diabet zaharat au ceea ce se numeste rezistenta la insulina. Aceasta inseamna ca insulina nu isi poate indeplini rolul in mod corect si efectiv ca la o persoana sanatoasa, adica acela de a prelua glucoza din sange si de a o transporta catre celule. Rezultatul este atat o crestere a nivelului zaharaului in sange cat si o crestere a insulinei. Ea este produsa insa nu functioneaza. In timp, celulele beta devin supraincarcate si isi incetinesc productia de insulina. Odata ajunsi in acest punct, pana si diabeticii de gradul 2 ajung sa fie dependenti de injectiile cu insulina. Diabetul de gradul 2 este puternic legat de varsta si de obezitate si constituie un element al sindromului metabolic.

In tara noastra in anul 2014 existau 1,5 milioane de persoane cu diabet, reprezentand 9,4% din totalul populatiei. Mai jos aveti o diagrama ce prezinta prevalenta diabetului la noi in functie de varsta si o comparatie cu Europa si cu restul lumii.

Romania_2014Sursa: Federatia internationala de diabet

Dupa cum se poate observa, ne situam mult peste media europeana in ceea ce priveste diabetul in randul tinerilor si adultilor de pana la 65 de ani.

LCHF si diabetul
In cazul unei persoane sanatoase exista un control amanuntit al nivelului de glucoza din sange. Cand acest control este eliminat, ca in cazul pacientilor ce sufera de diabet, apar o serie de complicatii: sunt afectate printre altele ochii, rinichii si sistemul nervos. Prin urmare este esential pentru diabetici sa mentina un nivel scazut al glicemiei.
Alimentatia LCHF presupune o reducere crescuta a aportului de carbohidrati (glucide). Desi corpul isi poate produce singur glucoza, cea mai mare parte a glucozei din sange provine de pe urma alimentatiei bogate in carbohidrati. Cu cat mancam mai multi carbohidrati cu atat organismul nostru trebuie sa produca mai multa insulina pentru a mentine cantitatea zaharului din sange la un nivel optim, relativ scazut.
Foarte multe persoane care au urmat LCHF au obtinut rezultate impresionante iar foarte multi dintre ei au limitat sau chiar au renuntat la tratamentele medicamentoase pe care le urmau pentru diabet. Mai mult, acestea au si scazut in greutate, ceea ce este atat benefic dar si necesar la diabetici.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Glicemia normala: 4-6 mmol/litru (73 – 110 mg/dl) pe nemancate
Pre-diabet: 6,1-7,0 mmol/litru (111 – 126 mg/dl) pe nemancate
Persoane cu diabet: peste 7 mmol/litru ( >126 mg/dl )pe nemancate.

Diabetici – la ce trebuie sa ne gandim inainte a  incepe LCHF?

Asa cum am mai mentionat anterior, un aport redus de carbohidrati conduce la o scadere a nivelului de zahar din sange. Daca in acelasi timp urmati un tratament medicamentos pe baza de pastile pentru diabet sau insulina, poate aparea hipoglicemia, un nivel prea scazut al glucozei in sange. Aceasta este o situatie periculoasa si trebuie sa-i acordati cea mai mare atentie.

Cititi si: Dieta low-carb daca ai diabet – ce trebuie sa stii?

Este intelept si recomandat sa vorbiti cu doctorul vostru inainte de a incepe o alimentatie low carb (orice dieta low carb, nu neaparat numai LCHF) si sa-i povestiti despre planurile voastre. In cazul in care este necesar, doctorul dvs va putea sa modifice doza de medicamente pentru a evita aparitia hipoglicemiei.
La inceput urmareste-ti cu atentie glicemia pentru a vedea ce se intampla, cum oscileaza, si fiti atenti la semnele pentru hipoglicemie. Cereti intotdeauna sfatul medicului dvs daca va simtiti ingrijorat.
Amintiti-va totodata ca este un lucru extraordinar de pozitiv sa micsorati doza de medicamente. Aceasta inseamna ca nivelul glucozei din sange s-a imbunatatit si riscurile legate de diabet s-au redus.

Write A Comment