Intrebari, raspunsuri si mituri despre alimentatia Low Carb High Fat – LCHF
Ce inseamna LCHF?
LCHF inseamna Low Carb High Fat sau pe romaneste mai putini carbohidrati, mai multe grasimi.
In ce consta alimentatia LCHF?
LCHF este un regim alimentar, o dieta, un stil de viata care presupune limitarea consumului produselor bogate in zahar, amidon si cresterea consumului produselor naturale si a grasimilor naturale.
In sens restrans, LCHF functioneaza permitand organismului sa-si schimbe sursa de energie, din carbohidrati in grasimi.
Care e diferenta dintre GI si LCHF?
LCHF presupune o alimentatie saraca in carbohidrati si bogata in grasimi, unde consumul de carbohidrati trebuie limitat cat mai mult. Cu cat mancam mai putini carbohidrati cu atat putem observa o mai drastica scadere in greutate si alte beneficii pentru sanatate.
In cazul GI (indice glicemic) nu se limiteaza consumul de carbohidrati ci va trebui sa alegem acei carbohidrati lenti in defavoarea celor rapizi deoarece acestia ridica nivelul zaharului din sange intr-un ritm mai lent. Produsele din faina integrala reprezinta un exemplu de carbohidrati lenti.
Una dintre problemele GI o reprezinta zaharul, deoarece acesta are o valoare scazuta a indicelui glicemic. Zaharul contine fructoza, care creste nivelul zaharului din sange mai lent, insa fructoza in cantitati mari este unul dintre factorii care conduce la obezitate si risc crescut de sindrom metabolic. Trebuie avuta atentie la produsele cu un IG mic insa care contin mult zahar/fructoza.
Care e diferenta dintre Atkins si LCHF?
Perioada de inductie in dieta Atkins este similara cu LCHF din multe puncte de vedere insa cu toate acestea Atkins, dupa perioada initiala cere cresterea in mod lent a aportului de carbohidrati. In Atkins se folosesc grasimi din orice sursa, inclusiv margarina si uleiurile bogate in omega-6, care nu sunt recomandate in LCHF.
Care e diferenta dintre dieta paleolitica si LCHF?
Paleo este o dieta care se concentreaza pe alimente pe care noi oamenii, din punct de vedere evolutiv, suntem creati a le manca, produse naturale pe care omenirea le manca din timpul cand eram culegatori si vanatori.
Principala diferenta dintre LCHF si paleo este ca cei care urmeaza dieta din urma scot din alimentatie produsele lactate. In epoca de piatra nu beam lapte, nu aveam unt, smantana sau branza/cascaval.
In paleo se mananca carbohidrati sub forma de fructe si legume ce cresc deasupra pamantului si indulcitori naturali precum mierea de albine sau fructele uscate, insa se evita, la fel ca si in LCHF, produsele bogate in amidon. Atat paleo cat si LCHF evita produsele cu gluten, ceea ce duce la o mai buna functionare a aparatului digestiv.
O alimentatie LCHF de tip normal sau liberal fara produse lactate se aseamana foarte mult cu alimentatia Paleo.
Care este diferenta dintre LCHF si dieta ketogenica?
LCHF are o umbrela mai larga, in LCHF putem manca strict, normal sau liberal. Nu este necesar sa fii in starea de cetoza (ketoza) pentru a manca lchf, insa dieta keto presupune starea de cetoza. Putem spune ca LCHF strict este o dieta keto, uneori LCHF normal. Numele LCHF este un nume prietenos si foarte abordabil pentru o dieta (plan alimentar), este exact ceea ce numele sugereaza, un regim low carb high fat. Simplu! Dieta ketogenica suna mai pompos, mai stiintific.
Are creierul nevoie de carbohidrati?
Nu, creierul nu are nevoie de carbohidrati pentru a functiona normal. El are nevoie de energie, energie pe care si-o poate lua la fel de bine din grasimi in loc sa si-o ia din carbohidrati. In ciuda dimensiunilor sale mici in comparatie cu restul corpului, creierul este un mare consumator de energie. In mod normal, el isi ia energia din glucoza (carbohidratii pe care-i mancam se descompun in glucoza) insa daca se urmeaza un regim alimentar sarac in carbohidrati, spre exemplu LCHF, corpul si creierul vor incepe sa utilizeze grasimile ca si sursa de energie in locul carbohidratilor. Aceasta stare se numeste cetoza (ketoza).
Pentru ca grasimile sa poata fi folosite ca si energie pentru creier, ele trebuiesc transformate. Intai grasimile se rup in acizi grasi iar apoi ficatul ii transforma in ketone. Ketonele sunt apoi transportate prin sange pana la creier care le va folosi ca si sursa de energie.
Adaptarea schimbarii de la glucoza la ketone poate dura cateva zile (cel mai adesea) dar poate ajunge si pana la 2-4 saptamani. La inceput este foarte posibil sa apara asa numitele simptome de conversie: oboseala, durerile de cap, constipatia, respiratia urat mirositoare, insa ele vor trece.
Pentru a ajunge in starea de cetoza este necesar ca consumul de carbohidrati sa nu depaseasca 20-40 grame pe zi.
Nu este necesar sa fiti in cetoza pentru a arde grasimile, insa grasimile se ard mult mai rapid in aceasta stare.
Atentie! Nu confundati ketoza (cetoza) cu cetoacidoza! Cetoacidoza este o afectiune periculoasa care poate sa-i afecteze pe diabetici daca au, in acelasi timp, deficit de insulina, corpi cetonici in urina (ketone) si zahar in sange.
Chiar pot sa slabesc daca mananc gras/grasimi?
Teama de a manca gras, in special grasimi saturate se bazeaza pe teorii invechite care s-au dovedit a fi gresite in cele mai multe cazuri sau imperfecte in altele.
Cele doua surse principale de energie ale organismului sunt carbohidratii si grasimile. Daca eliminam una dintre ele atunci trebuie sa crestem consumul celeilalte. Greseala cea mai mare pe care persoanele care mananca low carb o fac este ca in continuare le este frica de grasimi, in special grasimi saturate. Ele mananca low carb dar totodata si low fat, o modalitate total distructiva de a scadea in greutate pentru organismul nostru.
Se slabeste la fel de bine (unele studii arata chiar si mai bine) daca se consuma grasimi. Alegeti mancare naturala, grasimi naturale sanatoase ce provin din oua, carne, peste, produse lactate, si mancati pana va simtiti satuli.
Grasimile devin in acest fel materia prima a organismului, energia lui. Grasimile consumate vor deveni combustibil pentru organism, sursa sa de energie, deoarece nivelul insulinei (hormonul care favorizeaza stocarea grasimilor) este scazut. Corpul va deveni o masinarie de ars grasimile si excesul de greutate se va pierde fara sa suferiti de foame.
Ce inseamna rezistenta la insulina?
A fi rezistent la insulina inseamna ca de fiecare data cand mananci ceva ce ridica nivelul zaharului din sange (spre exemplu carbohidrati), organismul trebuie sa reactioneze prin producerea unor cantitati masive de insulina pentru a contracara si a avea grija de zaharul din sange. Insulina insa este hormonul ce semnalizeaza organismului sa stocheze grasimea in loc sa o arda, astfel incat este foarte dificil sa se produca o scadere in greutate chiar daca se recurge la o dieta saraca in carbohidrati.
De ce sunt recomandate doar legumele care cresc deasupra solului?
Legumele ce cresc deasupra solului contin, in general, mult mai putini carbohidrati decat legumele ce cresc sub pamant, asa numitele radacinoase. Daca va este greu sa renuntati la cartofi, spre exemplu, trebuie sa stiti ca broccoli si conopida sunt substitute excelente pentru acestia.
De ce trebuie evitate fructele? Sucul de fructe nu este sanatos?
Suntem impinsi din toate partile prin intermediul media sa mancam fructe deoarece acestea sunt bune pentru sanatate si contin vitamine si minerale. Este insa oare adevarat?
Fructele, pe langa (putinele) vitamine, contin si fructoza, zaharul din fructe, care reprezinta un carbohidrat.
Faptul ca fructele ar contine multe vitamnine reprezinta un mit despre care cei mai multi nu au habar si despre care si mai putini vorbesc. Adevarul este ca in afara de vitamina C continuta de citrice si capsuni, celelalte vitamine sunt slab reprezentate.
Spre exemplu, un ardei gras rosu sau galben contine vitamina C cat 3.5 portocale. Sau cat 5 kiwi. Cu alte cuvinte mai bine rontaiti o bucata de ardei gras decat sa mancati o portocala de dragul vitaminelor.
Evitati fructele deoarece contin, in general, doar fructoza (zahar), apa si fibre.
De ce nu scad in greutate?
Daca mancati conform LCHF si nu reusiti sa scadeti in greutate poate fi dezamagitor, insa exista mai multe explicatii ce tin de sexul dumneavoastra (femeile slabesc mai greu ca barbatii), de varsta, de cat de des obisnuiti sa tineti cure de slabire (da, efectul yo-yo se regaseste si in LCHF, trebuie doar rabdare), de cati carbohidrati mancati (cu cat se tine o alimentatie mai stricta in glucide cu atat se observa o mai mare pierdere in greutate), de stres, de cate kilograme aveti de pierdut (LCHF este o dieta de normalizare a greutatii, corpul dvs. „considera” ca se afla la o greutate normala, comfortabila, chiar daca voi vreti sa dati jos ultimele 4-5 kg incapatanate) etc.
LCHF reprezinta mult mai mult decat o dieta de slabit. Pierderea in greutate este un efect al alimentatiei insa poate cere timp.
Nu are nevoie corpul meu de carbohidrati?
Contrar a ceea ce ni s-a spus de atata timp, raspunsul la aceasta intrebare este nu, corpul nu are nevoie in mod imperativ de carbohidrati pentru a functiona. Exista anumite functii ale corpului care necesita carbohidrati sub forma de glucoza insa corpul insusi poate produce acea glucoza necesara prin procesul numit gluconeogeneza (sintetizarea glucozei din proteine de catre ficat).
Vreau sa iau in greutate. Se poate cu LCHF?
Se spune despre LCHF ca este o alimentatie ce duce la o normalizare a greutatii: o persoana supraponderala va pierde in greutate urmand dieta in timp ce o persoana subponderala va creste in greutate.
In Asia se mananca foarte mult orez, cum de sunt totusi slabi?
Aceasta este o intrebare foarte des pusa in dezbaterile din jurul dietelor low carb si situatia poate parea paradoxala la prima vedere. Insa lucrurile nu stau tocmai asa. Este adevarat ca majoritatea populatiei asiatice, in mod traditional a consumat de-a lungul timpului o cantitate crescuta de carbohidrati (din orez) fara insa a avea probleme de obezitate. Insa la fel de adevarat este ca ei nu mananca aproape deloc zahar in forma pura, ca amidonul provenea din produse nerafinate cu un indice glicemic scazut si pe deasupra populatia, saraca in general obisnuia sa depuna o munca fizica grea, nebeneficiind de mancare din abundenta.
Un alt factor demn de luat in consideratie este predispozitia genetica. Populatia asiatica are o alta constructie/constitutie decat populatia caucaziana. Comparand BMI (indicele de masa corporala) intre europeni, spre exemplu) si asiatici se face o greseala iar rezultatele sunt inselatoare, diferenta fiind exagerata. Chiar daca, statistic, sunt slabi sau normal ponderali, ei au o incidenta crescuta de diabet sau sunt ceea ce se numeste „skinny fat”(masa musculara scazuta, grasime in jurul organelor interne, pre-diabet).
Ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in China are loc in momentul de fata o explozie a cazurilor de diabet. In 1980 doar 1% din populatia Chinei suferea de diabet, in timp ce in 2014 a crescut la 9,4%. Asta inseamna ca unul din trei oameni bolnavi de diabet la nivel mondial traieste in China.
Cum aflam cati carbohidrati sunt in alimentele pe care le consumam?
Citeste eticheta! Carbohidratii sunt prezenti sub diferite denumiri si este bine sa stim dupa ce sa ne uitam: carbohidrati, glucide, zaharuri etc.
De ce acelasi produs are cantitati diferite de carbohidrati pe eticheta?
Depinde de USA/Europa. UE si USA au reguli diferite in ceea ce priveste declararea carbohidratilor pe etichetele produselor. Astfel in UE fibrele alimentare se declara separat de carbohidrati, cu toate ca reprezinta carbohidrati in sine. Insa fibrele alimentare nu pot fi descompuse in intestinul subtire de catre enzime ci ajung in intestinul gros aproape neschimbate si sunt apoi eliminate. Ele nu au astfel nici o influenta asupra nivelului zaharului din sange.
Nu trebuie sa numaram caloriile?
LCHF nu este o dieta in care trebuie sa numarati caloriile. Mananci pana te simti satul, insa nu pana simti ca nu mai poti. Evita foamea permanenta, mananca gustos si simte-te bine. Bonusul este o scadere in greutate dar si o imbunatatire a starii generale.
Daca va plac dulciurile, painea sau pastele, va poate fi greu in primele zile. Pentru cei mai multi, pofta de dulce trece peste cateva zile.