Gary Taubes – „Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health”

Timp de zeci de ani de zile am fost invatati ca grasimile sunt daunatoare pentru sanatate, carbohidratii sunt mult mai buni si secretul unei greutati sanatoase consta in a manca mai putin si a face mai multa miscare. Cu toate acestea, in ciuda acestor sfaturi, asistam astazi la o epidemie fara precedent de obezitate si diabet. In cartea sa, Taubes sustine si argumenteaza ca problema consta in glucidele rafinate cum ar fi faina alba, amidonuri usor digerabile si zaharul iar cheia pentru a obtine o sanatate mai buna consta in tipul de calorii ingerate si nu numarul lor.

Gary Taubes este un jurnalist si autor stiintific premiat iar cartea sa a devenit rapid un bestseller, fiind denumita o carte revolutionara ce ne va face sa ne schimbam pentru totdeauna modul in care ne gandim la mancare. Aproape tot ceea ce credem despre natura unui regim alimentar sanatos este gresit.

„Good Calories Bad Calories” este una dintre cele mai bune carti stiintifice de nutritie pe care le veti citi. Si asta nu numai datorita continutului sau ci si felului in care a fost scrisa, Gary Taubes fiind un maestru in a pune pe hartie lucruri complicate fara a ne plictisi. Dupa ce veti citi cartea veti realiza ca exista o antagonie intre lucrurile spuse si demonstrate de stiinta si lucrurile spuse si prezentate de mass media.

Cartea in limba engleza poate fi achizitionata de pe Amazon (UK), Amazon (DE) sau de pe diferite site-uri specializate romanesti: karte.ro, sau in format electronic pe Google Books

Nina Teicholz – „The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?”

Nina Teicholz, autoarea cartii „The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?” a scris o carte foarte bine documentata si usor de citit. Cartea a devenit rapid un best seller, dupa New York Times si a fost desemnata una dintre cele mai bune carti din 2014 de catre Wall Street Journal.
In ultimii 50 de ani am fost avertizati si sfatuiti sa evitam carnea rosie, ouale, untul si branza, in general grasimile saturate deoarece consumul acestora ar conduce la boli de inima. Presupusa legatura intre bolile cardiovasculare si o dieta bogata in grasimi saturate a devenit un motiv de cenzura datorita politicilor de sanatate, ale medicilor si ale mass-mediei. Totul ar putea avea o nota comica daca rezultatul nu ar fi concretizat in poate cele mai devastatoare sfaturi nutritionale din istorie. Teicholz are un talent in a transpune date si studii complexe intr-un limbaj simplu, narativ, usor de inteles.

Autoarea documenteaza cu o precizie stiintifica modul in care 60 de ani de sfaturi nutritionale ce promoveaza o dieta cu continut scazut de grasimi (low fat) pe care doctori, dieteticieni, nutritionisti si institutii de sanatate publice le-au promovat, reprezinta un experiment gigant si necontrolat al intregii populatii (americane si nu numai) cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea noastra.

Teicholz prezinta intr-un limbaj usor de inteles cum de s-a ajuns la faptul ca frica de grasimi saturate s-a bazat pe cercetatori ambitiosi si politicieni bine intentionati ce au recurs la „scurtaturi” si au ignorat lipsa de dovezi reale. Studii vechi sunt disecate si analizate, si se arata in mod clar de ce nu ne putem baza pe ele. Din pacate multi inca o fac si astazi. Aflam jocurile murdare ale industriei alimentare impreuna cu politicienii in detrimentul nostru, al consumatorilor. Intr-un final, cand interese economice majore au inceput sa intre in joc, totul s-a dus pe apa sambetei.

Cei interesati pot citi mai multe recenzii  facand click aici (in engleza).

Cartea o gasiti in limba engleza pe Amazon (UK), Amazon (DE) sau pe site-uri romanesti specializate: emag.ro

Gary Taubes – „De ce te îngrași. Află răspunsul aici și scapă de curele de slăbire”(titlul original Why we get fat – And what do to about it”)

Scopul principal al cartii este sa se focuseze pe rolul pe care il joaca insulina in obezitate si efectele dezastruoase ale consumului de carbohidrati in exces. In carte se abordeaza si subiectul fructozei (zaharul din fructe) siropului de agave sau altor alimente considerate “sanatoase”. In cartea sa Taubes dezvaluie greselile stiintifice facute in domeniul nutritiei in secolul trecut si studiile stiintifice bune si de incredere care au fost complet ignorate, mai ales cele cu privire la rolul regulator al insulinei in modificarea tesutului adipos (gras). In carte se ofera raspuns unora dintre cele mai arzatoare intrebari precum: de ce unii oameni sunt slabi iar altii sunt grasi?, care este rolul pe care il joaca exercitiile fizice sau mostenirea genetica in incercarile noastre de a pierde in greutate?, ce alimente ar trebui evitate si care sunt alimentele ce ar trebui sa le mancam? etc.
Cartea se incheie cu sfaturi nutritionale concrete bazate pe studii stiintifice insa face totodata si un apel la institutiile de sanatate publica si de alimentatie carora le transmite un mesaj: exista solutii la epidemia de obezitate, putem face ceva, numai sa vrem.

Cartea o gasiti in limba romana pe site-uri specializate: giftbooks.ro sau in limba engleza pe Amazon (UK), pe elefant.ro

John Yudkin – „Cum ucide zaharul” (titlul original – „Pure, White and Deadly”)

Cartea a fost scrisa in 1972 de catre profesorul englez John Yudkin, omul care a incercat sa ne avertizeze cu privire la pericolele consumului de zahar. Yudkin a fost primul savant care a demonstrat stiintific ca zaharul este daunator pentru sanatatea noastra si ca el reprezinta o cauza majora ce conduce la obezitate si boli coronariene. Insa atunci cand si-a publicat cartea a fost ignorat de catre marea majoritate a comunitatii stiintifice si discreditat de catre industria alimentara.

Acum insa, 40 de ani mai tarziu, cei mai multi realizeaza ca ar fi trebuit sa-i fi dat ascultare, iar cartea sa a devenit o carte cult. Desi John Yudkin a murit in 1995, incercand sa avertizeze lumea cu privire la o epidemie cauzata de supra-consumul de zahar, el a lasat in urma o opera excelenta si o multime de informatii de luat in considerare.

Cartea poate fi achizitionata in limba engleza pe Amazon (UK) sau in limba romana*** pe site-uri specializate: librariaonline.ro

*** Stocurile librariilor online prezentate in articol se pot epuiza in timp. Cartile pot fi gasite si achizitionate in limba romana la anticariate.

dr. Andreas Eenfeldt – „Low Carb, High Fat Food Revolution: Advice and Recipes to Improve Your Health and Reduce Your Weight” (Revolutia alimentara. Recomandari si retete pentru a slabi si a fi mai sanatos)

Cartea este scrisa de catre Andreas Eenfeldt, un doctor din Suedia, proprietarul celui mai mare site de alimentatie LCHF din aceeasi tara, kostdoktorn.se si al celui mai mare site low carb la nivel international dietdoctor.com (cu mai mult de 150.000 de vizitatori zilnici).  Peste tot, in ziare, la televizor si pe internet auzim incontinuu experti, profesori, savanti si doctori care au pareri diferite si chiar total opuse cu privire la ceea ce ar trebui sa mancam, sau, mai ales, despre ce nu ar trebui sa mancam. Ar fi foarte ciudat daca noi, ca oameni nu am fi zapaciti de toate aceste sfaturi, sugestii si avertismente. Ce ar trebui sa mancam pana la urma? Si cine are dreptate?

LCHF Food Revolution este o carte ce incearca sa dea un raspuns convingator, si in cea mai mare parte chiar reuseste. Cartea lui Eenfeldt este un fel de trecere in revista a situatiei in care se afla cercetarea stiintifica cu privire la produsele alimentare si consiliere nutritionala. Intr-un mod foarte pedagogic si destul de logic, el explica de ce oamenii sunt cel mai bine adaptati din punct de vedere evolutionist sa manance o alimentatie scazuta in carbohidrati (low carb).

Cartea este foarte usor de citit, contine multe informatii de buna calitate precum si referinte istorice si este presarata nu rareori cu umor. In carte se prezinta cum arata dezbaterea stiintifica inainte de aparitia consensului politic cum ca grasimea ar fi daunatoare in alimentatia omului. Deoarece este important de stiut ca a existat doua ipoteze total diferite inainte de acest “consens” si anume o ipoteza a carbohidratilor ca factor daunator precum si o ipoteza a grasimilor ca factor daunator asupra sanatatii umane. Si ca adoptarea celei din urma ca adevar absolut nu s-a facut pe baze stiintifice.

Cartea o gasiti in limba romana pe emag.ro, libris.ro, librariaeminescu.ro sau in limba engleza pe Amazon (UK) sau pe site-uri specializate romanesti: books-express.ro

dr. Jason Fung – „Codul greutății corporale – Secretul unui corp sănătos” (titlul original – „The Obesity Code. Unlocking the Secrets of Weightless”)

Cartea dr. Jason Fung reprezinta o achizitie valoroasa in biblioteca oricui este interesat de o alimentatie sanatoasa, obezitate sau pierdere in greutate.

Autorul este un medic specialist (nefrolog) care si-a dedicat cariera in lupta combaterii obezitatii si a diabetului zaharat.
Autorul explica modul in care un accent prea mare pus pe caloriile ingerate ignora rolul important pe care il joaca insulina in reglarea exceselor de greutate. El explica pe larg procesele legate de alimentele procesate, in special atunci cand este vorba despre insulina si mai ales rezistenta la insulina.

El prezinta in carte teoria sa cu privire la cauzele obezitatii si da vina in primul rand pe niveluri constante ridicate ale insulinei in organism.

Fung aduce in discutie intrebarea de ce nivelurile de insulina stau la un nivel ridicat si de ce rezistenta la insulina este greu de combatut in ciuda schimbarilor aduse dietei alimentare sau stilului de viata. El arata cu degetul spre glucidele rafinate, spre faptul ca mancam mult mai des decat in trecut, si spre nivelurile ridicate de cortizol ca principalii vinovati. Cu toate ca da si sfaturi dietetice (el recomanda o dieta in general sanatoasa ce restrictioneaza zaharurile rafinate si cerealele si include un aport moderat de proteine si un aport mai mare de grasimi), accentul principal il pune pe postul intermitent ca abordare terapeutica. Pentru autor acesta reprezinta solutia pentru a rezolva incapatanata rezistenta la insulina, obezitatea si cazurile de diabet zaharat.

Cartea se gaseste in limba engleza pe Amazon (DE) si in limba romana pe site-uri specializate: edituraparalela45.ro, librariabucuresti.com, carti-bune.ro

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write A Comment