Ciocolatelele de gheata sunt mici trufe de ciocolata si ulei de cocos foarte populare in perioada sarbatorilor de iarna in Europa de Nord si in Germania. In Suedia si Danemarca sunt considerate dulciuri traditionale de Craciun. Pentru ca se fac din doar doua ingrediente si nu necesita cunostinte avansate sunt potrivite sa se faca impreuna cu copiii.
Numele de ciocolata de gheata vine de la unul dintre cele doua ingrediente, uleiul de cocos. Acesta face ca ciocolata sa aibe o consistenta incredibil de fina, sa se topeasca mult mai repede in gura, iar atunci cand o mancam sa simtim ca este „ca de gheata” dandu-ne senzatia ca mancam ceva foarte racoros, chiar mentolat.
Sunt deosebit de potrivite ca desert in cadrul unei alimentatii sarace in carbohidrati si bogate in grasimi fiind adevarate mici „fat bombs”. Practic, continutul de glucide va fi dat de tipul de ciocolata folosit. Cu cat utilizati o ciocolata cu un procent mai mare de cacao cu atat vor fi mai „keto friendly”.
Bine de stiut
- Daca nu gasiti forme de aluminiu puteti incerca si cu cele de hartie, iar in lipsa si de acestea puteti turna amestecul intr-o tava in care ati pus hartie de copt. Dupa ce s-a racit si intarit in frigider, taiati patratele sau romburi dupa preferinte.
- Pot fi facute cu mult timp inainte si congelate in formele lor.
- Este de preferinta sa fie scoase din frigider (sau congelator) chiar inainte de a fi consumate, devin moi si au tendinta sa se topeasca repede, uleiul de cocos devenind lichid la temperatura camerei.
Ciocolata de gheata
Ustensile
- forme de aluminiu sau hartie
Ingrediente
- 100 g ciocolata neagra 70% cacao
- 70 g ulei de cocos fara parfum
Mod de preparare
- Topiti ciocolata si uleiul de cocos impreuna intr-un bol de sticla la bain-marie. Amestecati pana ce se omogenizeaza.
- Turnati cu grija in formele mici de aluminiu si lasati la frigider pentru cel putin 3 ore.