Unul dintre argumentele celor care sunt scheptici la o alimentatie saraca in carbohidrati si bogata in grasimi este faptul ca se considera ca privezi organismul de fibrele alimentare pe care carbohidratii „buni” le contin: cerealele integrale, fructele, orez brun etc.
Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrati (polizaharide) ce nu pot fi descompuse in intestinul subtire de catre enzime ci ajung in intestinul gros aproape neschimbate si sunt apoi eliminate. Ele nu au astfel nici o influenta asupra nivelului zaharului din sange.
Principalul efect al fibrelor este de a frana absorbtia carbohidratilor in intestine, insa deoarece cei ce urmeaza LCHF au automat o dieta saraca in carbohidrati, fibrele nu au o prea mare importanta. O cantitate atat de mica de carbohidrati este stopata la fel de bine si cu ajutorul proteinelor si grasimilor.
Pe de alta parte, nimeni nu ne impiedica sa consumam legume bogate in fibre, nuci si seminte. Spre exemplu, semintele de in, foarte des folosite in alimentatia LCHF, sunt extrem de bogate in fibre si pot fi adaugate in foarte multe mancaruri: de la salate, la smoothie-uri, supe, iaurturi si chiar deserturi low carb. La fel sunt si semintele de chia sau taratele de psyllium. Legume cu un continut ridicat de fibre sunt dovlecelul, varza de Bruxelles, conopida, brocolli etc.
De ce sa consumam fructe, bogate in fibre dar bogate si in zahar (fructoza) de dragul fibrelor, si cereale integrale, cand ne putem acoperi necesarul din legume, seminte si nuci? De ce sa ne impovaram in mod inutil pancreasul, sa-l fortam sa produca insulina, hormonul ce stocheaza grasimea in celule? Fructele ar trebui sa le consumam ocazional, de pofta, si sa fim constienti de ceea ce sunt, si anume, bomboane/dulciuri ale naturii.
Este foarte la moda acum sa se consume fructe uscate. Ele sunt promovate printr-un marketing agresiv ca si produse sanatoase, pline de fibre si nutrienti, ce pot fi consumate ca atare precum snacksuri, la micul dejun alaturi de cereale, muesli sau iaurt pentru a furniza energie sau in diverse deserturi. Problema este ca fructele uscate sunt adevarate bombe pline de zahar (fructoza) si datorita faptului ca au un volum mult mai mic decat fructele naturale este foarte usor sa mancam mai mult decat am dori, fara sa ne dam seama.
Multe persoane cu probleme de stomac (spre exemplu IBS – sindromul intestinului iritabil) au reusit sa scape de balonare si de celelalte simptome asociate in urma renuntarii la alimentatia traditionala si adoptarea unui regim low carb high fat, sanatos si natural.