Când vine vorba despre varză, majoritatea oamenilor se gândesc la frunzele verzi și crețe ale verzei obișnuite, însă există o varietate mai puțin cunoscută, dar la fel de delicioasă și plină de beneficii: varza tuguiată.

varza tuguiata coapta la cuptor, taiata in jumatate pe o farfurie, cu unt caramelizat, bacon si alune de padure prajite

Varza tuguiată este un tip de varză albă ce se remarcă prin forma sa conică sau în formă de inimă, cu frunze mai mici și mai delicate în comparație cu varza tradițională. Această varietate de varză are gust ușor dulce și este ușor de digerat, ceea ce a făcut-o populară în bucătăriile din întreaga lume.

doua verze tuguiate pe o farfurie asezata pe un fund de lemn
Varza tuguiata

Unde gasesc varza tuguiata

Varza tuguiată este mai greu de gasit in supermarketurile din Romania în comparatie cu varza cu capatana alba traditionala sau alte legume mai populare. Cu toate acestea, oferta de produse în supermarketuri poate varia în timp și în funcție de locație. Supermarketurile mai mari și magazinele specializate în produse proaspete sau bio pot avea o gamă mai diversificată de legume, inclusiv varza tuguiată, în funcție de sezon și de cererea clienților.

varza tuguiata coapta la cuptor, taiata in jumatate pe o farfurie, cu unt caramelizat, bacon si alune de padure prajite

Varza tuguiata la cuptor

LCHF.ro
Descoperiți o rețetă delicioasă și inedită de varză tuguiată la cuptor, cu unt caramelizat, bacon crocant și alune de pădure. Acest preparat aduce o combinație perfectă de arome și texturi, fiind o opțiune savuroasă pentru orice masă, fie ca urmati o alimentatie ketogenica, low carb sau nu.
5 from 2 votes
Timp preparare 5 minutes
timp gatire 30 minutes
Timp total 45 minutes
Categorie Aperitiv
Bucatarie Low carb
Portii 2

Ingrediente
  

  • 2 buc varza tuguiata
  • 20 ml ulei de masline extra virgin
  • 50 gr unt caramelizat
  • 100 gr bacon
  • 50 gr alune de padure
  • sare
  • piper

Mod de preparare
 

  • Preincalziti cuptorul la 200°C.
  • Puneti feliile de bacon pe o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru circa 15 minute, ori pana cand baconul devine crocant. Scoateti din cuptor si dati tava la o parte sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, il puteti taia bucatele mici cu un cutit or faramita cu mana, dupa preferinte.
  • Cresteti temperatura cuptorului la 225°C.
  • Spalati si curatati verzele. Taiati-le in jumatate, daca sunt mici, ori in sferturi daca sunt mai mari.
  • Ungeti cu o pensula suprafata verzelor cu ulei de masline si dati-le la cuptor pentru 20-30 de minute, pana se coloreaza frumos si devin aurii. Unele foi de varza se vor innegri putin pe la margini insa este ok, vor fi crocante si cu un gust usor dulceag amarui.
  • Cat verzele sunt in cuptor, pregatiti alunele prajite. Puneti o tigaie curata la incins pe aragaz. Fara a adauga ulei ori alte surse de grasimi, puneti alunele in tigaie, la foc mediu. Amestecati-le des si aveti grija incontinuu sa nu se arda. Când începe să miroase puternic a nuci și au căpătat puțină culoare sunt gata. Scoateti-le din tigaie pe un prosop de bucatarie si frecati-le energic, astfel incat sa se desprinda cojile. Le puteti toca cu un cutit cand s-au racit putin.
  • Cand verzele sunt gata coapte, scoateti-le din cuptor, turnati unt caramelizat peste ele, presarati bucatelele de bacon si alunele prajite. Adaugati sare si piper dupa gust!
Cuvinte cheie alune de padure, bacon, cuptor, unt caramelizat, varza
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Salvati reteta pe Pinterest!Urmariti @lchfro sau hashtag #lchf.ro!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Write A Comment

Votati daca va place reteta noastra!