Margarina este un produs artificial, industrial, ieftin, menit de la inceput sa inlocuiasca untul. Printre ingredientele ei se numara uleiuri vegetale (de obicei uleiul de palmier), apa, aditivi si arome de unt (diacetyl).
Acest amestec de ingrediente insa nu poate fi intins pe paine, ca untul. Pentru a putea deveni tartinabila si sa dobandeasca consistenta culoarea si gustul untului, margarina trece prin diverse procese chimice care intai distrug toate proprietatile naturale ale grasimii vegetale, apoi coloreaza masa de grasime ramasa, adauga substante cu aroma de unt, ca in cele din urma sa modifice chimic insasi structura moleculara a grasimii. Toate acestea pentru a imita un produs natural, untul.
Margarina este modificata chimic intr-un grad atat de mare incat este unul dintre cele mai intens prelucrate produse din alimentatia occidentala. Este cu totul absurd ca un astfel de produs poate fi promovat drept aliment sanatos.
Nu putine sunt site-urile de pe net sau chiar revistele de specialitate care contin informatii derutante pentru consumatori. Controversa unt vs margarina, care produs este mai sanatos, de ce sa (nu) consumati margarina, este margarina (ne)sanatoasa, margarina – pro sau contra sunt doar cateva exemple. Raspunsul este de fapt unul singur: nu consumati margarina deloc! Nu exista margarina de calitate, nu exista margarina buna, ea este un aliment procesat periculos pentru sanatate si trebuie evitat.