Una dintre intrebarile care se ridica atunci cand mancam LCHF este cum ne descurcam cand trebuie sa mancam la restaurant? Ce putem comanda, ce trebuie sa evitam, cum facem sa mancam cat mai putini carbohidrati?
Chiar daca suntem la restaurant trebuie sa gandim la fel ca si acasa: incercam sa mancam cat mai putini carbohidrati cu putinta, incercand in acelasi timp sa devenim satuli din proteine si grasimi.
Uitati-va cu atentie in meniu
Exista vreun fel de mancare ce nu contine surse evidente de carbohidrati? Spre exemplu salatele, sau gratarele ar trebui sa fie usor de identificat. Intrebati daca garnitura se serveste separat, in acest fel puteti sa renuntati la vesnicii cartofi prajiti spre exemplu in favoarea unor legume la gratar.
Cu cat felurile de mancare sunt mai simple, mai “curate” cu atat este mai usor sa evitam produsele nedorite.
Cereti inca o sursa de grasimi
De obicei, daca alegeti o salata ca fel principal, vi se va servi cu paine (evitati-o!) si un sos stingher. Doar mancam salata cand vrem sa slabim, suntem la dieta si bineinteles ca nu vrem prea multe grasimi… in perceptia generala. Cereti in schimb portie dubla sau chiar tripla de sos! Maioneza sau smantana sunt binevenite. Daca va decideti sa mancati friptura cu salata, cereti mai mult unt.
Intrebati daca puteti schimba produsele
Asa cum am spus mai sus, daca garnitura se serveste separat de proteina principala atunci este usor. Schimbati cartofii, piure-ul, orezul cu legume la cuptor, legume sote, ciuperci in unt sau oricare alta alternativa exista si care nu contine multi carbohidrati.
Aveti grija la carbohidratii ascunsi
Foarte multe sosuri sunt legate cu faina sau au zahar adaugat inutil, este bine sa le evitati. Unele dressinguri la salata contin zahar, este bine sa le evitati si pe acestea. Intrebati!
Mancati ciorbele/supele fara paine insa cu multa smantana.
Cu desertul este mai greu, majoritatea covarsitoare contin zahar, insa in functie de restaurant pot exista pe meniu si deserturi ca spre exemplu platou branzeturi.
Sunteti la fast-food?
Daca ajungeti intr-un fast-food (la McDonald’s, KFC, Burger King etc.) inseamna ca ati gresit adresa! Glumesc bineinteles, insa daca puteti evita aceste locuri ar fi intelept. Daca totusi nu aveti alta alternativa nu disperati, se poate manca low carb si in asemenea locuri. Intrebati in primul rand daca au o varianta de hamburgeri low-carb. Multe dintre lanturile de fast-food au inceput sa introduca astfel de meniuri: hamburgerul, legumele si sosul sunt servite intr-o frunza mare de salata, de obicei iceberg, asa numitul low-carb burger. Sariti peste cartofii prajiti si bauturile racoritoare, le puteti inlocui cu o salata/alternativ portie dubla de sos si apa minerala. Si sosurile din aceste locuri au o calitate indoielnica si ramane la latitudinea voastra daca vreti sa le consumati sau nu.
Dana nu au meniu low-carb renuntati pur si simplu la a manca painea.
Restaurantele de gastronomie fina (haute cuisine)
Aveti rezervare intr-un astfel de restaurant? Va puteti considera fericit! De obicei, low carb este similar cu haute cuisine, produsele si ingredientele sunt de calitate, nu abunda in carbohidrati si nu se sfiesc sa foloseasca grasimi adevarate, cu precadere untul (rege al gastronomiei frantuzesti).
Problema generala pe care oamenii care urmeaza o alimentatie LCHF o au cand mananca la restaurant este obisnuinta. Suntem obisnuiti sa mancam/comandam intr-un anumit fel si ne este greu sa spargem aceste tipare. Insa nu imposibil, exista aproape intotdeauna solutii