Conopida gratinata se face, de obicei, cu sos bechamel. Acesta contine in schimb faina si este intelept sa fie evitat in alimentatia LCHF. De aceea va propun aceasta reteta cu un sos foarte cremos si catifelat, fara faina. Este acelasi tip de sos pe care il folosesc pentru mousaka.
Ingrediente
1 conopida
80 gr cascaval ras
70 gr mozzarella rasa
1 pachet bacon (140 gr)
100 ml smantana lichida
100 ml smantana groasa
1 galbenus
sare, piper
Mod de preparare
Conopida curatati-o si rupeti-o in buchetele mici. Taiati feliile de bacon si prajiti-le intr-o tigaie. Daca aveti baconul cubulete il prajiti ca atare.
Intr-o oala pe foc mic spre mediu puneti smantana groasa, smantana lichida, galbenusul de ou si cascavalul ras. Adaugati sare si piper si amestecati incontinuu pana ce cascavalul s-a topit si obtineti un sos onctuos.
Intr-o forma pentru cuptor puneti conopida, baconul si turnati deasupra sosul. Presarati mozzarella rasa deasupra.
Dati la cuptor, preincalzit la 200 grade Celsius, pentru 20 de minute, sau pana ce gratinul capata culoare aurie. Acoperiti cu o folie de aluminiu si mai lasati 5-10 minute. Conopida nu trebuie sa fie apoasa si moale ci sa aibe consistenta si sa fie putin crocanta. Puteti alege sa nu puneti bacon si atunci veti obtine un fel vegetarian.

























