Chiar daca omenirea a lasat pandemia de covid-19 in urma, ne confruntam in continuare cu o pandemie de rezistenta la insulina, ale carei urmari ar trebui sa ne sperie pe toti. Din pacate aceasta a explodat in ultimii zeci de ani in tarile occidentale si nu numai, in principal din cauza unui stil de viata precar si a unei diete bogate in alimente ultraprocesate, carbohidrati rafinati si zaharuri.
Milioane si milioane de oameni au rezistenta la insulina si nu stiu, dar acest lucru ar putea explica multe dintre problemele de sanatate cu care ne confruntam atat de multi dintre noi precum dificultatea de a pierde in greutate, grasimea abdominala excesiva, tensiunea arteriala ridicata, somnul slab, nivelul scazut de zahar din sange dupa masa si multe altele.
Ce este rezistenta la insulina?
Insulina reprezinta hormonul esential pe care pancreasul il secreta cu scopul de a regla glicemia din sange, prevenind acumularea excesiva. Daca se consuma prea multi carbohidrati si nivelul de zahar din sange creste, insulina intervine si il elimina pentru a-l mentine la un nivel constant. In mod normal, zaharul este folosit drept combustibil, insa in cazul oamenilor rezistenti la insulina, zaharul este transformat in grasime deoarece unul dintre efectele insulinei este acela de a preveni arderea grasimilor si de a incuraja stocarea lor.
Cu alte cuvinte, ori de cate ori avem rezistenta la insulina, ne aflam in situatia in care insulina nu functioneaza cum ar trebui, astfel incat corpul nostru trebuie sa compenseze si va continua sa produca tot mai multa. Aceasta insulina in exces va cauza stocarea zaharului sub forma dezpozitelor de grasime si ne impiedica sa ardem efectiv glucoza. Daca suntem rezistenti la insulina, carbohidratii pe care ii consumam nu sunt arsi sau oxidati foarte usor, ci sunt trimisi la ficat, unde vor incepe sa se transforme in grasime.
Rezistenta la insulina este o afectiune precursoare diabetului. Oamenii pot avea rezistenta la insulina timp de multi ani inainte ca diabetul de tip 2 sa fie diagnosticat. Dar problema este ca, in timpul acela, rezistenta la insulina si tot cumulul de efecte pe care le angreneaza face ravagii in corpul nostru.
Cum se testeaza rezistenta la insulina?
Stiind ca suntem rezistenti la insulina, putem incepe sa facem schimbari si sa inversam aceasta afectiune deoarece rezistenta la insulina este reversibila, la fel ca si simptomele asociate. Dar daca o lasam netratata, va duce in cele din urma la prediabet, diabet zaharat de tip 2, obezitate, boli de inima si multe alte asemenea afectiuni. Deci, cum putem afla daca avem rezistenta la insulina si cum se diagnosticheaza ea?
In practica sunt folosite 4 metode sau teste pentru identificarea rezistentei la insulina.
Glicemia
Nivelul glucozei din sange pe nemancate (a jeun) – acesta este un test efectuat de obicei dimineata devreme, este mai bun pentru diagnosticarea pre-diabetului si a diabetului, si nu este intotdeauna anormal la persoanele care au rezistenta la insulina. El poate insa oferi o indicatie buna ca persoana in cauza ar avea o rezistenta la insulina.
Valoare normala | Rezistenta la insulina/prediabet | Posibil diabet | |
Glicemia a jeun (pt. non diabetici) | <100 mg/dl | 100-126 mg/dl | >126 mg/dl |
Valoare normala | Rezistenta la insulina/prediabet | Posibil diabet | |
Glicemia a jeun (pt. non diabetici) | <5.5 mmol/l | 5.5-6.9 mmol/l | >7 mmol/l |
Testul oral de toleranta la glucoza
Al doilea test pe care il putem folosi este testul oral de toleranta la glucoza. Acesta este un test medical care implica consumul unui lichid special continand glucoza, si masurarea nivelului de glucoza din sange atat inainte cat si dupa 2 ore de la ingerare. Acest test ajuta la evaluarea capacitatii organismului de a regla nivelul de zahar din sange. Daca valorile sunt mai mari de 200 mg/dl, acesta este considerat un interval diabetic. Daca sunt intre 140-200 mg/dl, acest lucru este considerat o toleranta slaba la glucoza si acesta coreleaza bine cu rezistenta la insulina. Valoarea ideala ar trebui sa fie mai mica de 140.
Valoare normala | Rezistenta la insulina/prediabet | Posibil diabet | |
Test de toleranta la glucoza | <140 mg/dl | 140-200 mg/dl | >200 mg/dl |
Testul HbA1c
Al treilea test se numeste HbA1c, testul de hemoglobina glicata (glicozilata). La multi oameni, HbA1c incepe sa creasca odata cu varsta, este o masura a cat de multa glucoza este legata de globulele rosii din sange, si arata nivelul mediu de zahar sau de glucoza din sange cu 2 – 3 luni inaintea prelevarii mostrei. Aceasta analiza de laborator este mult mai buna decat o verificare punctuala a glicemiei pentru a indica o eventuala rezistenta la insulina. Valoarea HbA1c la majoritatea oamenilor incepe sa creasca din motive legate de stilul de viata si de faptul ca oamenii incep sa ia in greutate cu varsta. In general, pentru masuratori, dorim un nivel mai mic de 5.7, ideal cat mai aproape de 5 posibil.
Valoarea normala | Rezistenta la insulina/prediabet | Posibil diabet | |
HbA1c | <42 mmol/mol (<5,7%) | 42 to 47 mmol/mol (5,7 to 6.4%) | >48 mmol/mol (>6.5%) |
Indicele HOMA IR
Ultimul test la care ar trebui sa ne concentram se numeste Homa IR – indicele HOMA, si inseamna evaluarea modelului de homeostaza a rezistentei la insulina. Nu este un test foarte raspandit, el fiind folosit mai frecvent in activitatea academica si stiintifica, in studii pentru a evalua riscul metabolic insa este o metoda foarte buna de masurare a nivelului de rezistenta la insulina. Se obtine prin calcularea matematica a unui indice bazat pe nivelul de glucoza din sange a jeun (glicemia) si al insulinei a jeun din sange (insulinemia). Calcularea indicelui HOMA IR se face in doua feluri, depinzand de sistemul folosit: mmol/l sau mg/dl. Puteti utiliza un calculator online pentru a simplifica lucrurile, deoarece acesta poate ajusta unitatile. Daca doriti sa calculati singuri, folositi urmatoarele formule:
- glicemia a jeun (in mmol/L) x insulina a jeun (in mmol/L)/22,5
- glicemia a jeun (in mg/dL) x insulina a jeun (in mmol/L)/405
Indicele Homa IR masoara cat de mult lucreaza corpul nostru pentru a mentine nivelurile de glucoza din sange la un nivel acceptabil. Pe masura ce devenim mai rezistenti la insulina, corpul nostru lucreaza diin ce in ce mai mult pentru a mentine nivelurile ideale de glucoza.
In ceea ce priveste nivelul optim, exista multe dezbateri in comunitatea medicala. In general, dorim ca indicele Homa IR sa fie cat mai aproape de 1 posibil, deoarece, pe masura ce se apropie de 2, incepe sa indice rezistenta la insulina, dar cu cat este mai aproape de 1, cu atat inseamna ca suntem mai sensibil la insulina, ca organismul nostru nu lucreaza foarte mult pentru a mentine nivelurile de glucoza,ci secreta cantitatea potrivita. O valoare intre 2 si 2,5 indica o posibila rezistenta la insulina, iar pe masura ce creste si atinge valoarea 3 sau mai mult, acest lucru semnaleaza prezenta diabetului.
Valoarea optima | Rezistenta la insulina/prediabet | Posibil diabet | |
Indicele HOMA | < 2 | 2 – 2,5 | > 2,5 |
Nu uitati ca exista si o veste buna! Depistata timpuriu, rezistenta la insulina este reversibila intr-adevar in cele mai multe cazuri, prin masurile corecte de stil de viata: dieta potrivita, exercitiile fizice moderate si un somn de calitate pot duce afectiunea dvs. de rezistenta la insulina in remisie.
Alimentatia low carb in general si ketogenica in special poate fi un instrument eficient in gestionarea si chiar in inversarea rezistentei la insulina, ducand la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la reducerea riscului de complicatii asociate, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare. Prin urmare, prin adoptarea unei diete low-carb si a altor modificari sanatoase ale stilului de viata, este posibil sa se revina asupra rezistentei la insulina si sa se promoveze sanatatea metabolica pe termen lung.