Dietele LCHF, sarace in carbohidrati (inclusiv dieta ketogenica) au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Multi oameni se apuca de ele dupa ce aud de pe la cunostinte sau citesc pe internet despre cat de bine functioneaza, ce rezultate au obtinut sau cat de mult au slabit. Primele zile de dieta decurg normal, ei pierd apa (multi confunda asta cu slabitul in sine) insa de prin a 3-a zi incolo foarte multi incep sa se simta cam rau. Ametesc, se simt slabiti si fara energie, cu dureri musculare si o stare generala de ca si cum ar avea o stare gripala. Toate aceste simptome adunate, in mod normal, pot alarma oamenii care nu stiu fiziologia organismului si nu inteleg despre ce este vorba, ei vor face imediat corelatia cu alimentatia noua, vor da vina pe ea si nu vor mai continua! Insa ceea ce nu stiu este ca ceea ce li se intampla este perfect normal si singurul lucrul pe care trebuie sa il faca este sa nu renunte! Este un semn ca dieta functioneaza!
Ce este gripa keto si ce o provoaca?
Si totusi ce se intampla si de ce ne simtim asa de rau? Pai ganditi-va la ce faceti! Pentru prima data in viata voastra incercati sa convertiti intregul „utilaj” celular pe care il aveti in organism sa arda grasimi in loc de zaharuri. Aceasta conversie poate fi indelungata si in acelasi timp este normal sa vina la pachet cu unele simptome ce reflecta readaptarea organismului la noua sursa de energie. Pentru unii oameni simptomele resimtite pot dura 3-7 zile, pentru altii 2 saptamani ori chiar si 6 sau mai mult, totul depinzand de cat de mult timp au folosit glucoza ca principala sursa de energie, cat de deteriorat este ficatul lor, daca sunt prediabetici, care este gradul de rezistenta la insulina etc.
Care sunt simptomele gripei keto?
Cand avem keto flu organismul nostru trece simultan prin mai multe procese. Acesta este si unul dintre motivele pentru care gripa keto este resimtita foarte acut de unii oameni, deoarece este foarte solicitanta pentru organism.
Simptome de sevraj. In primul rand trebuie sa intelegem ca alimentele bogate in carbohidrati procesati dau dependenta (la tomograf s-a constatat ca sunt stimulate aceleasi centre ale placerii si puncte din creier ca la fumat, la consumul de alcool ori narcotice, prin activarea receptorilor de endorfine). O componenta principala a gripei keto este legata de simptomele de sevraj prin care trece o persoana dependenta de carbohidrati.
Un om care fumeaza 1-2 pachete de tigari in fiecare zi ori cineva care bea cantitati mari de alcool in fiecare zi sunt dependenti de aceste droguri iar daca vor incerca sa se lase de fumat ori sa renunte la alcool, vor avea simptome specifice renuntarii la un viciu, timp de 3-10 zile. Aceste simptome sunt asemanatoare unei gripe ori raceli puternice si sunt cunoscute atat in comunitatea medicala cat si in randul celor dependenti.
In mod similar, ruperea dependentei de carbohidrati conduce la simptome de sevraj. Si la fel cum, daca unui prieten care incearca sa se lase de fumat si se simte rau din cauza sevrajului nu i-ai spune niciodata ceva de genul „mai dar ce nasol suna toate simptomele astea negative, poate ar fi mai bine sa fumezi o tigara”, nici unui om ce incearca sa se lase de viciul zaharului nu ar trebui nimeni sa-i spuna ca simptomele sunt periculoase si ca mai bine ar manca o felie de paine.
Eliminarea apei in exces. Un nivel scazut al carbohidratilor in organism antreneaza un nivel scazut al insulinei iar aceasta la randul sau contribuie la eliminarea apei in exces din corp. Din aceasta cauza probabil ca veti descoperi ca urinati mult mai des in primele 7 zile de la inceputul dietei. In aceasta saptamana, multe persoane scad mult in greutate, iar asta le da incredere sa continue. Nu trebuie uitat insa faptul ca nu se elimina in mod neaparat din depozitele de grasime ci se elimina apa. In timp ce asta arata foarte bine pe cantar, problema care se iveste este ca odata cu eliminarea apei se inlatura si electroliti, nutrienti esentiali unei bune functionari a intregului organism. Aceasta pierdere de apa si deficitul de electroliti ce o acompaniaza este responsabila pentru multe dintre simptomele neplacute ale gripei keto.
Un alt factor care te face sa te simti rau cand incepi o dieta keto este faptul ca acest tip de alimentatie are nevoie de un necesar de nutrienti disponibili in corp, deoarece se produce un schimb in arderi: nu se mai ard carbohidrati ci se ard grasimi. Pentru ca aceasta masinarie care arde grasimile sa functioneze optim este nevoie de un anumit aport de vitamine si minerale. Este nevoie de mai mult din acesti nutrienti iar daca persoana in cauza are un deficit atunci apare aceasta senzatie de rau. Solutia este sa se creasca aportul de elctroliti (magneziu, potasiu, sodiu) si complexul de vitamine B.
Cresterea cantitatii de grasimi in dieta. Consumul de grasimi creste, si pe acest fond, la persoanele care nu au vezica biliara, care nu au suficienta bila, acest lucru duce la o presiune foarte mare asupra ficatului si asupra vezicii biliare, ele pot simti stari de greata, de rau, balonare si pot acuza dureri in umarul drept.
De la inceput trebuie spus ca aceasta keto flu nu este de fapt o gripa in adevaratul sens al cuvantului. Nu este periculoasa, nu este contagioasa, doar simptomele prin care se manifesta sunt asemanatoare unei gripe obisnuite, de la care a si preluat numele.
- dureri de cap
- dureri si crampe musculare
- oboseala
- pofta marita
- ceata mentala
- performanta si vigilenta scazuta
- letargie
- insomnie
- constipatie
- greturi
- iritabilitate/irascibilitate
Cum tratam keto flu? Ce strategii putem folosi pentru a preveni gripa keto?
Exista doua abordari la care putem recurge pentru a trece peste aceasta faza.
Daca aveti putere si rezistenta tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati, sa fiti rezilienti si sa lasati corpul sa se adapteze in ritmul sau, stiind ca atunci cand va fi gata acest declic se va produce si nu numai ca nu va veti mai simti rau ci veti simti ca practic ati „renascut”. Poate dura de la 3 zile – 1 saptamana in sus si este comuna pentru majoritatea oamenilor.
O alta varianta ar fi sa abordati problema in mod gradual, sa o luati mai incetisor. Veti consuma o dieta low carb insa nu mergeti pe varianta keto in mod absolut, taind toti carbohidratii din alimentatie. Cel putin nu de la inceput. O modalitate de a face asta este sa eliminati toate zaharurile rafinate si cerealele din dieta. Nu eliminati insa fructele, tuberculoasele (ex. cartofii dulci) ori pseudocerealele (ex. quinoa) in aceasta faza. Tineti o perioada aceasta alimentatie ( 1-2 saptamani )si lasati corpul sa se obisnuiasca cu un aport semnificativ scazut de carbohidrati, fata de cum era obisnuit inainte, insa nu indeajuns de redus pentru a intra in starea de cetoza. Apoi treptat eliminati fructele, apoi tuberculoasele si restul.
Aceasta ultima metoda nu va fi necesara majoritatii oamenilor, cei mai multi dintre noi neavand probleme in a ne invata corpul sa foloseasca o alta sursa de energie si sa renunte la zahar. Insa pentru cei al caror organism este mai incapatanat si care bineinteles nu doresc sa se simta foarte rau o perioada mai mare de timp, aceasta este o modalitate mai avantajoasa de a aborda dieta ketogenica fara sa fie descurajati.
Ce trucuri putem folosi daca avem gripa keto?- recomandari
Electroliti si complexul de vitamine B sunt cele doua componente ce ajuta foarte mult la conversia enzimelor. In acest fel ii oferiti corpului tot acest sprijin suplimentar pentru a face conversia mai usoara.
- Intr-un pahar mare de apa dizolvati o jumatate de lingurita de sare (celtica de mare, sau de Himalaya) si beti.
- Beti un pahar mare de supa de oase sau pui. Puteti adauga sau nu sare.
- Luati suplimente de magneziu si potasiu.
- Luati drojdie nutritiva (inactiva) – Se gaseste in magazinele naturiste, este plina de substante nutritive precum complexul de vitamine B (mai putin B12), seleniu, zinc, acid folic etc. Atentie sa nu contina glutamat de sodiu (MSG)!
- Acordati atentie somnului. Deoarece organismul trece printr-un proces solicitant din punct de vedere atat fizic cat si psihic, este foarte importanta odihna suficienta. Stabiliti un program regulat de somn pe care sa il si respectati.
- Nu va apucati de mai multe lucruri deodata, faceti-le cate unul pe rand. De obicei cand lumea incepe o dieta se gandeste ca daca tot s-au apucat de mancat sanatos vor renunta si la fumat, vor incepe si sa faca sport, sa mearga la sala samd. Toate aceste lucruri sunt prea stresante concomitent pentru organism astfel incat pentru a avea sanse de succes cat mai mari este bine sa fie luate una cate una.
In final nu uitati ca exista lumina la capatul acestui tunel numit keto flu ori gripa keto si ca prin folosirea strategiilor si trucurilor recomandate de noi veti reusi sa treceti peste aceasta perioada inconvenienta de la inceputul dietei si va veti putea bucura de beneficiile atat fizice cat si psihice ale modului de viata ketogen.