Taiteii shirataki sunt un tip de paste facute din faina de konjac, originari din Japonia, unde sunt consumati de peste o mie de ani. Din punctul de vedere al continutului, ei au 97% apa si 3% faina de konjac.
Faina de konjac se obtine din radacina unei plante asiatice cu aceeasi denumire (stiintific este numita Amorphophallus konjac) si contine o fibra gelatinoasa, solubila in apa, denumita glucomanan, a carei principala caracteristica este capacitatea de a forma un gel prin absorbtia apei. Glucomananul poate absorbi pana la 50 de ori greutatea sa in apa. Din acest motiv shirataki dau senzatia de satietate, desi au un continut caloric foarte redus si nu au practic carbohidrati ori un continut extrem de scazut, ceea ce face ideal consumul lor intr-o alimentatie low carb.
Taiteii shirataki au un gust neutru (multi ar spune chiar ca nu au nici un gust) si merg de minune la wok-uri sau ca substitut pentru pastele traditionale. Shirataki in japoneza inseamna „cascada alba” si se refera la aspectul taiteilor: lungi, albiciosi-transparenti.
In ceea ce priveste consistenta, parerile sunt impartite: unii iubesc faptul ca taiteii sunt usor gelatinosi, insa isi pastreaza totodata senzatia de usor crocant atunci cand sunt mestecati, in timp ce altii nu pot suferi ori nu se pot obisnui cu textura si consistenta lor.
Cum se gatesc pastele shirataki
Taiteii shirataki au un miros specific, stringent, puternic iodat, la inceput cand se deschide punga in care sunt tinuti, insa acesta dispare dupa ce taiteii sunt clatiti sub jet de apa, de obicei cateva minute. Cea mai usoara metoda pentru neutralizarea mirosului este sa rasturnati continutul pungii cu taitei intr-o sita si sa-i clatiti la chiuveta sub jetul de la robinet.
Dupa ce au fost clatiti taiteii trebuie lasati la scurs si apoi pot fi folositi ca atare in retete, ca si cum am folosi pastele traditionale. Daca doriti insa ca acestia sa capete o textura usor al dente, ii puteti fierbe 3 minute in apa clocotita, ceea ce ii vor face sa isi piarda din consistenta usor gelatinoasa.
Datorita gustului neutru, sunt foarte usor de asezonat cu diverse condimente dupa gust.
Se potrivesc de minune tuturor retetelor din bucatariile asiatice, inlocuind cu succes faimosii „noodles”, atat in mancaruri reci cum ar fi salatele, cat si in cele calde precum supele, ramen sau diverse tipuri de curry ori wok-uri. Pot fi de asemenea folositi ca substitut pentru pastele traditionale in feluri de mancare precum pastele bolognese, carbonara, puttanesca etc.
Cea mai populara varianta de „Shirataki noodles” sunt cei sub forma de taitei sau spaghete, insa se gasesc si sub alte forme: fettucini, tagliatelle, perlute de orez.
Pe piata romaneasca gasiti taitei shirataki de cumparat in supermarket-uri, in unele magazine mari, ori in magazine specifice cu produse naturiste, de obicei pe internet.
Retetele cu taitei shirataki pot fi facute inainte, ele pastrandu-se la frigider in jur de 3-4 zile si pot fi reincalzite la microunde ori pe aragaz. Din pacate taiteii nu pot fi congelati, din cauza continutului foarte ridicat de apa.
De ce sa consumam taitei shirataki in alimentatia low carb?
- sunt un produs vegan si pot fi consumati atat in perioadele de post de catre cei ce tin postul religios cat si de catre cei care doresc sa limiteze consumul de carne si vor sa incerce o alimentatie LCHF vegetariana. Retete vegetariene keto gasiti la noi pe site, in sectiunea LCHF Vegetarian facand click aici!
- gustul neutru ori absenta sa ii face extraordinari de versatili in retete, ei absorsbind toate condimentele cu care sunt gatiti
- pastele Shirataki nu contin gluten, fiind un ajutor de nelipsit pentru persoanele care au intoleranta la gluten (boala celiaca), chiar daca urmeaza sau nu o alimentatie low carb
Taiteii shirataki, chiar gatiti bine, nu au gustul pastelor adevarate si nici nu ar trebui sa va asteptati la acest lucru deoarece veti putea fi dezamagiti. Ei reprezinta insa o alternativa extraordinara si binevenita pentru pastele traditionale, alaturi de pastele din dovlecei – zoodles si isi au locul lor binemeritat in comunitatea low carb.