spaghete de dovlecei spiralizate pe o tava si dovlecei proaspeti

Pastele din dovlecei denumite zoodles (din imbinarea cuvintelor „zucchini” cu „noodles”) reprezinta o alternativa extraordinara si mult mai sanatoasa la pastele traditionale din faina de grau. Dovlecelul este o leguma foarte versatila si cu gust usor neutru, ce imprumuta cu usurinta din aromele si gustul altor produse impreuna cu care este gatit, in special al sosurilor. Acest lucru il face un substitut perfect al pastelor, al taiteilor, al foilor de lasagne etc.

Cum se fac pastele din dovlecei

Exista mai multe tipuri de aparate si ustensile de bucatarie folosite pentru obtinerea spaghetelor din dovlecei. Va prezentam mai jos unele variante:

  • Aparat de facut spaghete din legume – cu maner gen manivela
  • Spiralizator – aparat special de spiralat legume
  • Robot de bucatarie cu lame pentru spiralizat legume ca accesoriu
  • Mandolina – unele mandoline au o lama speciala pentru taiat legume tip julienne.
  • Cutitul! – in caz de nevoie sau din lipsa de aparate se pot taia dovleceii fideluta, la cutit. Acest proces insa poate lua foarte mult timp si poate fi destul de chinuitor si plictisitor.

Sfaturi

Alegeti un dovlecel potrivit, care sa incapa in gaura aparatului. Nici prea mare dar nici prea mic si pe cat posibil nu prea curbat.

Un dovlecel potrivit este portia pentru o persoana.

Spaghetele din dovlecei pot fi facute cu cateva zile inainte de a fi consumate. Spiralati dovleceii si puneti spaghetele in recipiente etanse la frigider, pentru cel mult 5 zile. In acest fel va puteti bucura rapid de o portie de „paste” , avandu-le la indemana pentru o mancare rapida, fara a fi nevoiti sa scoateti aparatele si sa spiralati.

Pastele din dovlecei nu se preteaza la congelare, deoarece au tendinta de a se inmuia.

spagheti de dovlecei in recipiente etanse

Moduri de consumare

Crude – pastele de dovlecei se pot servi direct, nu necesita gatire si au o textura delicioasa al dente. Merg de minune in salate ori in supe.

Fierte – se pun in apa cu sare clocotita, pentru circa 3 minute, se scurge apa si se lasa in aburi in oala acoperita cu un capac pana la servire.

La microunde – daca sunteti in criza de timp, puneti spaghetele intr-un castron rezistent la cuptorul cu microunde pentru 1 minut.

Prajite – pastele de dovlecei se pot trage rapid la tigaie in unt, in ulei de masline sau ulei de cocos, 2-3 minute sunt de ajuns, ca sa nu-si piarda din textura usor crocanta.

dovlecei intregi si spiralizati in spaghete pe o masa alaturi de un spiralizator

Orice tip de mancare din paste traditionale la care va puteti gandi se poate face cu ajutorul spaghetelor din dovlecel: bolognese, carbonara, alla puttanesca, arrabiata, cu creveti si sos alb, cacio e peppe, alfredo, cu somon, vongole etc! Toate aceste retete le vom adauga in curand categoriei noastre de Retete din bucataria italiana.

spaghete de dovlecei

Spaghete din dovlecei, zoodles, zucchini noodles

LCHF.ro
Pastele din dovlecei denumite zoodles reprezinta un substitut si o alternativa extraordinara si mult mai sanatoasa la pastele traditionale din faina de grau
3.50 from 8 votes
Timp preparare 5 minutes
timp gatire 5 minutes
Timp total 10 minutes
Categorie Fel principal, Garnitura
Bucatarie Americana, Low carb
Portii 2

Ustensile

  • spiralizator de legume

Ingrediente
  

  • 2 dovlecei potriviti

Mod de preparare
 

  • Spalati si uscati dovleceii cu un prosop de bucatarie.
  • Taiati cu cutitul unul dintre capete.
  • Introduceti dovlecelul cu capatul taiat in spiralizator si rotiti pana obtineti spaghete lungi si subtiri. Metoda folosita depinde de aparatul pe care il aveti.
  • Gatiti spaghetele de dovlecel dupa preferinte: prin fierbere, sote, la microunde sau serviti-le crude!
Cuvinte cheie dovlecei, paste, spaghete, zoodles, zucchini
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Salvati reteta pe Pinterest!Urmariti @lchfro sau hashtag #lchf.ro!

Comments are closed.

3.50 from 8 votes (8 ratings without comment)