Cea mai mare greseala din istoria nutritiei a fost „razboiul” declarat impotriva grasimilor saturate.
Cu cat oamenii si-au limitat consumul de grasimi animale cu atat au inflorit o serie de boli ce au condus la situatia in care ne aflam astazi, si anume o pandemie de obezitate, diabet si alte asemenea boli, asociate sindromului metabolic.
Cele mai noi cercetari stiintifice arata in mod clar ca nici grasimile saturate si nici colesterolul nu sunt periculoase pentru oameni. (1,2,3,4).

Oamenii de stiinta incep acum sa realizeze ca intreaga dogma „fara grasimi/low-fat” a fost bazata pe studii defectoase care au fost dezmintite.

Mai jos aveti 6 grafice care arata in mod clar cat de daunatoare au fost sfaturile date populatiei de a reduce consumul de grasimi animale.

1. In Europa, tarile in care se consuma cele mai multe grasimi saturate au cel mai scazut risc de boli cardiovasculare
grasimi-saturate-boli-de-inima-europa

Sursa: Hoenselaar R. Further response from Hoenselaar. British Journal of Nutrition, 2012.

Stiti ce este „paradoxul francez„? Este o expresie folosita pentru a descrie faptul aparent „paradoxal” ca francezii au o incidenta scazuta de boli de inima in ciuda faptului ca au o dieta bogata in grasimi saturate (unt, branza, carne, foie gras).
Daca extrapolam, putem vorbi despre „paradoxul european”, in care nu exista nici o corelatie intre consumul de grasimi saturate si rata de mortalitate cauzata de boli de inima in diferite tari europene. Mai mult, tarile in care se mananca mai multe grasimi saturate au un risc mai scazut de mortalitate cauzata de boli cardiovasculare.

Explicatia este de fapt simpla, adevarul este ca grasimile saturate pur si simplu nu au nici o legatura cu bolile cardiovasculare, nu exista nici un paradox, totul a fost un mit.(5)

2. Epidemia de obezitate a inceput in USA in aceeasi perioada cand au fost publicate noile recomandari dietetice low-fat

low-fat

Sursa: National Center for Health Statistics (US). Health, United States, 2008: With Special Feature on the Health of Young Adults. Hyattsville (MD): National Center for Health Statistics (US); 2009 Mar. Chartbook.

Dieta saraca in grasimi (low-fat) a inceput sa fie recomandata tuturor americanilor incepand cu anul 1977. Daca privim inapoi, este interesant de observat ca epidemia de obezitate a inceput aproape in acelasi timp, cand liniile directoare de nutritie au fost publicate.

Chiar daca acest grafic nu demonstreaza mare lucru (deoarece stim ca corelatia nu inseamna cauzalitate), totusi pare sa aiba sens deoarece oamenii au renuntat la produse traditionale ca untul in favoarea produselor procesate tip low-fat bogate in zahar. De atunci au fost facute multe studii, de mare amploare, cu privire la dieta saraca in grasimi iar acestea arata in mod foarte clar ca o dieta low-fat nu duce la o scadere in greutate si nu are nici un efect asupra riscului de boli cardiovasculare pe termen lung (6, 7, 8).

In ciuda rezultatelor slabe ale studiilor, medicii si organizatiile de nutritie din toata lumea continua sa recomande dieta saraca in grasimi.

3. Dietele bogate in grasimi si sarace in carbohidrati duc la o pierdere mai mare in greutate decat dietele sarace in grasimi

scadere in greutate, slabit, lchf vs low fat

Sursa: Brehm BJ, et al. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.

Daca grasimile animale ar fi atat de periculoase pe cat se spune, atunci dietele care contin multe grasimi ar trebui sa conduca la ingrasare si sa puna in pericol sanatatea. Insa studiile nu arata acest lucru.

In studiul de mai sus, femeile care au urmat o dieta LCHF au slabit de doua ori mai mult decat femeile care au urmat o dieta saraca in grasimi restrictionata caloric.

Adevarul este ca dietele bogate in grasimi (insa sarace in carbohidrati) in mod consistent au condus la rezultate mult mai bune comparativ cu dietele sarace in grasimi si bogate in carbohidrati.

Nu numai ca au condus la o pierdere mai mare in greutate, ci persoanele care le-au urmat au obtinut imbunatatiri majore ale factorilor de risc pentru boli de inima, si diabet (9, 10, 11).

4. Incidenta bolilor la nivel mondial a crescut cand untul si untura au fost inlocuite cu uleiuri vegetale si grasimi trans

consumul de grasimi in usa

Sursa: Dr. Stephan Guyenet. The American Diet. 2012.

In decursul secolului 20, mai multe boli grave au devenit frecvente in randul populatiei.

Epidemia de boli cardiovasculare a inceput in jurul anului 1930, epidemia de obezitate in jurul anului 1980 iar cea de diabet la inceputul anilor ’90. Chiar daca aceste boli nu aveau o incidenta prea mare in trecut, acum au devenit una dintre problemele pricipale cu care se confrunta omenirea, omorand la propriu milioane de oameni anual.

Din graficul de mai sus se vede foarte clar ca aceste boli au luat un avant napraznic in aceeasi perioada in care grasimile animale au fost inlocuite cu margarina si uleiuri vegetale procesate.

5. Epidemia de obezitate a inceput cand oamenii au redus consumul de carne rosie si produse lactate naturale bogate in grasimi

consumul de produse grase 1980-1990

Sursa: Hu FB, et al. Trends in the Incidence of Coronary Heart Disease and Changes in Diet and Lifestyle in Women. The New England Journal of Medicine, 2000.

Este incredibil ca unii oameni inca arunca vina asupra produselor naturale, traditionale precum carnea si untul pentru bolile omenirii. Aceste alimente au sustinut oamenii in stare buna de sanatate pentru un timp foarte indelungat si a arunca vina asupra acestora cand vine vorba de bolile noi pur si simplu nu are sens, este ilogic.

Toate cercetarile si studiile arata ca omenirea de fapt a redus consumul acestor alimente naturale in timp ce incidenta acestor boli noi a crescut.

Graficul de mai sus arata ca americanii si-au redus consumul de carne rosie si produse naturale lactate integrale in acelasi timp cu izbucnirea epidemiei de obezitate.

6. Incidenta bolilor cardiovasculare a crescut dupa ce oamenii au inlocuit consumul de unt cu margarina

unt vs margarina

Sursa: Gillman MW, et al. Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men. Epidemiology, 1997. Sursa foto: Whole Health Source.

Atunci cand toata lumea a inceput sa arate cu degetul grasimile saturate, principala cauza pentru bolile cardiovasculare, untul si alte produse lactate integrale au inceput sa fie demonizate. Experti in nutritie din toata lumea au inceput sa recomande oamenilor sa inlocuiasca untul cu margarina, un produs sarac in grasimi saturate si plin de grasimi trans, foarte toxice pentru organism (12, 13, 14).

Graficul de mai sus, bazat pe studiul Framingham Heart arata cum riscul de boli de inima creste pe masura ce oamenii consuma mai putin unt si mai multa margarina.

Din motive foarte curioase si ciudate, multe organizatii de nutritie si sanatate precum si doctori recomanda in continuare sa evitam untul, un produs natural, si sa il inlocuim cu margarina, un produs ultraprocesat.

Articolul reprezinta o traducere adaptata, cu modificari, al carui autor este Kris Gunnars, BSc – „6 Graphs That Show Why The “War” on Fat Was a Huge Mistake”, publicat la https://authoritynutrition.com/

Write A Comment