Când vine vorba despre varză, majoritatea oamenilor se gândesc la frunzele verzi și crețe ale verzei obișnuite, însă există o varietate mai puțin cunoscută, dar la fel de delicioasă și plină de beneficii: varza tuguiată.
Varza tuguiată este un tip de varză albă ce se remarcă prin forma sa conică sau în formă de inimă, cu frunze mai mici și mai delicate în comparație cu varza tradițională. Această varietate de varză are gust ușor dulce și este ușor de digerat, ceea ce a făcut-o populară în bucătăriile din întreaga lume.
Unde gasesc varza tuguiata
Varza tuguiată este mai greu de gasit in supermarketurile din Romania în comparatie cu varza cu capatana alba traditionala sau alte legume mai populare. Cu toate acestea, oferta de produse în supermarketuri poate varia în timp și în funcție de locație. Supermarketurile mai mari și magazinele specializate în produse proaspete sau bio pot avea o gamă mai diversificată de legume, inclusiv varza tuguiată, în funcție de sezon și de cererea clienților.
Varza tuguiata la cuptor
Ingrediente
- 2 buc varza tuguiata
- 20 ml ulei de masline extra virgin
- 50 gr unt caramelizat
- 100 gr bacon
- 50 gr alune de padure
- sare
- piper
Mod de preparare
- Preincalziti cuptorul la 200°C.
- Puneti feliile de bacon pe o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pentru circa 15 minute, ori pana cand baconul devine crocant. Scoateti din cuptor si dati tava la o parte sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, il puteti taia bucatele mici cu un cutit or faramita cu mana, dupa preferinte.
- Cresteti temperatura cuptorului la 225°C.
- Spalati si curatati verzele. Taiati-le in jumatate, daca sunt mici, ori in sferturi daca sunt mai mari.
- Ungeti cu o pensula suprafata verzelor cu ulei de masline si dati-le la cuptor pentru 20-30 de minute, pana se coloreaza frumos si devin aurii. Unele foi de varza se vor innegri putin pe la margini insa este ok, vor fi crocante si cu un gust usor dulceag amarui.
- Cat verzele sunt in cuptor, pregatiti alunele prajite. Puneti o tigaie curata la incins pe aragaz. Fara a adauga ulei ori alte surse de grasimi, puneti alunele in tigaie, la foc mediu. Amestecati-le des si aveti grija incontinuu sa nu se arda. Când începe să miroase puternic a nuci și au căpătat puțină culoare sunt gata. Scoateti-le din tigaie pe un prosop de bucatarie si frecati-le energic, astfel incat sa se desprinda cojile. Le puteti toca cu un cutit cand s-au racit putin.
- Cand verzele sunt gata coapte, scoateti-le din cuptor, turnati unt caramelizat peste ele, presarati bucatelele de bacon si alunele prajite. Adaugati sare si piper dupa gust!