LCHF.ro

Low Carb High Fat Romania

  • Acasa
  • Ce este LCHF?
    • Teoria LCHF
    • LCHF pentru incepatori
    • Ce si cum mancam?
    • Intrebari si raspunsuri
    • Lista de cumparaturi
  • Retete
    • Mic dejun
    • Pranz/Cina
      • Aperitive/Gustari
      • Carne de pasare
      • Carne de porc
      • Carne de vita
      • Carne de miel/oaie
      • Peste si fructe de mare
      • Supe
      • Bucatarie asiatica
      • Vegetarian
      • Salate
      • Tarte/pizza
    • Deserturi
    • Sosuri/dressing
    • Retete diverse
  • Slabit
    • De unde incep?
    • Sfaturi pentru a slabi mai usor
    • De ce nu slabesc?
    • Meniuri saptamanale
    • Povesti de succes
  • Sanatate
    • Diabet
    • Colesterolul – inger sau demon?
    • Sindromul metabolic
    • Cum sa va imbunatatiti sanatatea cu LCHF
    • Dependenta de carbohidrati
    • Studii/anchete
  • Blog
  • Tabel carbohidrati
You are here: Home / Blog

Anotimpul gratarelor – cat de usor este sa mananci low carb

June 19, 2018 by LCHF.ro

gratar in familie sau cu prietenii, carne de vita de porc sau de pui si mici la gratar

gratar in familie sau cu prietenii, carne de vita de porc sau de pui si mici la gratar

Vara este anotimpul gratarelor, iar sa mananci LCHF cand iesi la un gratar este foarte usor. Cand vremea buna ne scoate la iarba verde, la padure sau in parc, in gradina proprie sau pe terasa de la bloc tot ce trebuie sa facem este sa ne pregatim de rasfat! Insa un rasfat LCHF.

Ce punem pe gratar?

Carnuri de toate felurile: de porc (ceafa sta la loc de cinste, insa si cotletele de porc pot fi delicioase la gratar), de pui (pieptul nu este o varianta foarte fericita deoarece se usuca rapid, incercati in schimb pulpe de pui dezosate!), de vita (antricotul la gratar este o nebunie in sine) sau micii la gratar. Carnatii si cabanosul la gratar sunt foarte gustosi, insa trebuie alesi cu grija, fara adaosuri de amidon, zahar, concentrate proteice, soia sau alte minunatii. Cititi etichetele!

Antricot de vita la gratar

Peste: Noi romanii nu prea suntem obisnuiti sa facem peste la gratar, asta daca nu cumva suntem de prin Delta sau de pe langa mare, insa este una dintre cele mai delicioase “carnuri” daca este prajita in acest mod. Incercati eternul somon la gratar, ca atare sau in folie, poate impreuna si cu legume si alte condimente, dorada, macroul sau pastravul.

Cotlete de somon la gratar

Creveti: prajiti intregi, cu tot cu cap si crusta, insa marinati in prealabil sunt deliciosi.

Creveti la gratar cu usturoi si chili

Frigarui: faceti frigarui din cele mai variate, sunt foarte populare. Puteti face frigarui doar din bucati de carne sau doar din legume ori le puteti varia.

Legume: cam toate legumele se preteaza pentru prajitul pe gratar: ciupercile, ardeii grasi, dovleceii, rosiile taiate pe jumatate, vinetele feliate, sparanghelul, ceapa, buchetele de conopida si brocolli, stiuleti de porumb (intr-o alimentatie LCHF liberala, au un continut mai ridicat de carbohidrati) etc.

Dovlecei la gratar

Ce mancam pe langa gratar?

Salate: orice salata este binevenita. Nu complicati situatia, alegeti salate simple, din frunze verzi, ce se prepara rapid si nu necesita multa munca. Se gasesc la magazin pungi cu salata gata spalata, tot ce lispeste este o vinegretta buna! O salata ce merge de minune cu carnea la gratar este coleslaw, insa trebuie preparata dinainte.

Sosuri diverse si unt aromat: sunt sursa noastra de grasimi (pe langa cele din carne si eventualul ulei de masline de la marinade sau salate). Daca preferati mustarul (cei mai delicioasi mici la gratar necesita mustar!) alegeti o varianta fara zahar sau miere de albine. Sosurile pe baza de smantana, iaurt, maioneza, avocado, usturoi pisat, ierburi aromate si citrice sunt printre preferatele mele. Adaugati chili tocat pentru putina iuteala, sambal oelek sau cateva picaturi de tabasco.

Ce bem?

Stiu ca este impamanteninta ideea ca langa un mic buna merge o bere rece, insa eu as recomanda sa gandim in felul urmator: langa un mic gustos merge un pahar de vin alb sec! Sau si mai bine, incercati un roze sec, veti fi surprinsi.

Berea in alimentatia LCHF

Cei ce nu beau alcool sau copiii pot opta pentru apa minerala sau apa aromatizata  sau ceai cu gheata facut in casa si nu cumparat din comert.

Filed Under: Diverse, LCHF Tagged With: gratar

Ce mancam de Paste daca urmam LCHF?

April 7, 2018 by LCHF.ro

cos cu oua de paste tinut de un copil

cos cu oua de paste tinut de un copil

Sarbatorile de Paste se apropie cu pasi repezi si acestea ar putea reprezenta un moment de stres pentru cei ce urmeaza o alimentatie low carb, un moment in care tot planul alimentar urmat pana in acest punct poate fi dat peste cap. Insa nu disperati deoarece exista solutii. Se poate manca bine, gustos si puteti profita de gustul bucatelor de Paste daca aveti grija sa urmati cateva reguli simple.

Fie ca sunteti invitat la o masa de Paste sau fie ca voi insiva veti organiza o astfel de petrecere, exista unele lucruri de care trebuie sa tineti cont daca urmati LCHF.

In mod traditional de pe masa de Paste nu ar trebui sa lipseasca bucate precum drobul, ouale vopsite, cozonacul, pasca, friptura de miel (se poate face o salata de “cartofi” falsa, de dovlecei sau se poate servi alaturi de o salata asortata: frunze proaspete de salata verde, rosii, ardei, castraveti, ceapa verde)

Singurele preparate de Paste care sunt problematice pentru cei ce tin LCHF sunt de fapt deserturile: copturile si anume pasca si cozonacul. Pentru unii este foarte usor sa sara peste cozonac, dupa cum bine stim dorinta gustului de dulce dispare sau este foarte estompata la cei ce urmeaza o alimentatie low carb. Insa sunt multe persoane care nu pot rezista tentatiei, mai ales daca, spre exemplu, gazda insista: “Hai mai o felie de cozonac nu te omoara!” Ei nu inteleg ca la fel ca si in cazul oricarui tip de dependenta, “doar o felie” poate declansa un intreg proces si ne poate intoarce exact acolo de unde am plecat: incarcati de o pofta de dulce incomensurabila careia cu greu ii putem face fata, in cazul cel mai fericit.

Atentie, nu este indeajuns sa se prepare retete de cozonaci sau pasti cu mai putin zahar adaugat deoarece acestea nu il ajuta pe diabetic in nici un fel. Nu numai zaharul este problema ci si faina deoarece aceasta este un carbohidrat ce este descompus in glucoza odata ajuns in organism.
Se pot insa gasi retete de cozonac sau pasca in care se inlocuieste faina de grau cu faina de migdale sau amestec de faina de migdale cu faina de cocos. In acest caz insa trebuie avuta mare grija la cantitate, la cat de mult se mananca.

Daca voi sunteti cei care veti organiza masa de Paste, lucrurile stau mult mai usor. Veti putea sa va organizati cum doriti si veti putea prepara acele bucate de Paste croite exact dupa cum vreti voi.

Un exemplu de masa cu bucate de Paste potrivite unei alimentatii LCHF este urmatorul: oua rosii, drob, cas proaspat, ceapa verde, ridichi, maioneza, mustar, friptura de miel la cuptor sau alte preparate din carne de miel, mujdei de usturoi, salata de dovlecei, salata asortata, pate de ficatei de pui, paine crocanta LCHF sau chiar si paine LCHF.
In esenta, bucatele traditionale de Paste sunt aceleasi, singura diferenta este ca se renunta la copturile clasice: cozonacul si pasca. Daca se doreste acestea se pot inlocui dupa cum am spus mai sus cu altele facute pe baza de faina de migdale si/sau cocos sau, de ce nu, se poate servi un cu totul alt desert. Aici gasiti o varietate de deserturi LCHF.

Filed Under: Diverse, LCHF Tagged With: drob, oua, paste

Ratatouille

February 4, 2018 by LCHF.ro

ratatouille tocanita de legume vinete, dovlecei, rosii, ardei grasi

ratatouille tocanita de legume vinete, dovlecei, rosii, ardei grasi

Ratatouille este o tocanita de legume clasica frantuzeasca ce devine din ce in ce mai gustoasa cu cat sta mai mult pe aragaz. Se poate manca ca atare, impreuna cu putina smantana si poate si niste gremolata presarata deasupra sau ca garnitura la gratare, fripturi la cuptor sau la tigaie, peste sau carne de pui.

Ingrediente (4 portii)
1 vanata
1 dovlecel
1 ceapa
1 ardei capia rosu
2-3 catei de usturoi
1 borcan rosii in bulion
2 foi de dafin
1 lg pasta de tomate
250-300 ml stock de legume
1 crenguta de rozmarin
1 lgt cimbru uscat
unt pentru prajit
ulei pt prajit
sare piper

Mod de preparare
Vanata, dovlecelul si ardeiul rosu se taie in bucati relativ mici. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.
Topiti putin unt intr-o tigaie incinsa impreuna cu putin ulei de masline. puneti ceapa si usturoiul la calit. Adaugati celelalte legume si prajiti usor, circa 4-5 minute.
Adaugati pasta de tomate, rosiile in bulion, stockul de legume, dafinul si crenguta de rozmarin. Amestecati si lasati sa fiarba foarte usor la foc mediu fara capac vreo 30 de minute. Acoperiti cu un capac si mai lasati inca 15 minute. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. La sfarsit potriviti de sare si piper.

Puteti servi ratatouille cu gremolata (reteta o gasiti aici) si o lingura plina de smantana grasa. Sau sa presarati bucati de branza feta deasupra, este foarte gustos.

Filed Under: Retete diverse, Vegetarian Tagged With: ardei rosu, dovlecel, vanata

Antricot de vita la gratar

June 30, 2017 by LCHF.ro

antricot de vita la gratar medium rare

antricot de vita la gratar medium rare

Cum sa faci un antricot de vita la gratar, suculent, deosebit de gustos, fraged, ce se va topi in gura imediat ce vei incepe sa mananci?

Calitatea si provenienta carnii de vita au o mare importanta.

In primul rand trebuie sa fie vorba despre o bucata adevarata de antricot (entrecôte in franceza si in traducere libera pe romaneste “intre coaste”). Din pacate la noi in Romania cam mai toate tipurile de “friptura” de vita se numesc antricot. De retinut ca toate antricoatele sunt fripturi insa nu toate fripturile sunt antricoate!

In al doilea rand trebuie avuta in vedere provenienta carnii sau mai exact a animalului precum si modul in care a fost crescut sau hranit. Producatorii locali nu au obisnuinta sa treaca pe etichete aceste lucruri insa daca achizitionati bucati de carne impachetate de provenienta straina (de obicei din Australia, Germania etc), pe etichetele respective gasiti mult mai multe informatii, spre exemplu daca animalul a fost hranit cu iarba sau cu cereale, daca este carne ecologica sau nu, daca a fost crescut in aer liber etc.

antricot de vita maturata

Antricotul sau rib-eye dupa cum se mai gaseste la noi este o carne frageda si foarte gustoasa datorita faptului ca este marmorata (procentul de grasime trebuie sa fie undeva in jur de 10%). Nu este deloc o carne slaba (de aceea ne si place noua consumatorilor de mancare adevarata!). Firisoarele de grasime ce ii dau aspectul marmorat ii ofera acel surplus de gust specific si fac carnea si mai frageda.

O bucata intreaga de antricot (circa 1-2 kg) se poate gati intreaga, fara a fi feliata si atunci vorbim de un roast beef. Insa cea mai usoara varianta este sa fie gatita la tigaie sau pe gratar, gata feliata. Mai jos va impartasesc cateva sfaturi pentru a obtine un antricot perfect de vita la gratar. Il acompaniati cu ceva salata si cu un sos bearnaise onctuos sau cu unt aromat si aveti reteta perfecta LCHF!

  • Scoateti carnea din pachet si asezati-o intre doua servetele pe o farfurie in frigider, pentru a obtine o suprafata relativ uscata.
  • O felie de antricot trebuie sa fie relativ groasa, de 2 cm si trebuie sa aibe o greutate de 175-200 gr.
  • Gratarul trebuie sa fie incins foarte bine.
  • Cumparati-va un termometru de bucatarie!
  • Scoateti carnea din frigider cu circa 10-15 minute inainte de a o gati, ea trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • Sarati si piperati pe ambele parti. Un antricot de vita are o aroma deosebita, un gust specific si dupa parerea mea (si a marii majoritati) nu trebuie “stricat” cu alte condimente gen boia, asa cum se mai obisnuieste in bucataria romaneasca. Incercati doar cu sare si piper si nu veti regreta!
  • Temperatura interna pentru un antricot poate varia intre 55-70 de grade Celsius. Un antricot perfect se serveste medium-rare, adica la o temperatura de aproximativ 58-60 de grade. Exista unii oameni carora le place antricotul in sange, si pentru acestia luati carnea de pe gratar la 55 grade Celsius sau unii care nu au voie sa manance carne in sange sau relativ cruda, precum femeile insarcinate, si atunci acestea ar trebui sa consume carnea la temperatura de 70 grade. Daca nu sunteti femeie insarcinata nu aveti voie sa consumati un antricot bine facut, este un sacrilege! cum ar spune francezul.
  • Puteti intoarce feliile de antricot de cate ori doriti pe o parte sau pe cealalta, este chiar recomandat astfel incat sa nu le ardeti.
  • Daca nu aveti termometru (desi trebuie cumparat, perfectiunea o atingeti prin managementul temperaturii interioare a carnii) lasati carnea pe gratarul incins cate 2-3 minute pe fiecare parte.
  • Lasati antricotul sa se “odihneasca” dupa ce l-ati gatit, nu il serviti direct. Circa 5 minute este suficient.

Save

Save

Save

Save

Filed Under: Carne de vita, Diverse Tagged With: vita

6 carti de nutritie ce merita citite

June 26, 2017 by LCHF.ro

colaj carti nutritie lchf

Gary Taubes – “Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health”

Timp de zeci de ani de zile am fost invatati ca grasimile sunt daunatoare pentru sanatate, carbohidratii sunt mult mai buni si secretul unei greutati sanatoase consta in a manca mai putin si a face mai multa miscare. Cu toate acestea, in ciuda acestor sfaturi, asistam astazi la o epidemie fara precedent de obezitate si diabet. In cartea sa, Taubes sustine si argumenteaza ca problema consta in glucidele rafinate cum ar fi faina alba, amidonuri usor digerabile si zaharul iar cheia pentru a obtine o sanatate mai buna consta in tipul de calorii ingerate si nu numarul lor.

Gary Taubes este un jurnalist si autor stiintific premiat iar cartea sa a devenit rapid un bestseller, fiind denumita o carte revolutionara ce ne va face sa ne schimbam pentru totdeauna modul in care ne gandim la mancare. Aproape tot ceea ce credem despre natura unui regim alimentar sanatos este gresit.

“Good Calories Bad Calories” este una dintre cele mai bune carti stiintifice de nutritie pe care le veti citi. Si asta nu numai datorita continutului sau ci si felului in care a fost scrisa, Gary Taubes fiind un maestru in a pune pe hartie lucruri complicate fara a ne plictisi. Dupa ce veti citi cartea veti realiza ca exista o antagonie intre lucrurile spuse si demonstrate de stiinta si lucrurile spuse si prezentate de mass media.

Cartea in limba engleza poate fi achizitionata de pe Amazon sau de pe diferite site-uri specializate romanesti: karte.ro, carteapenet.ro, sau in format electronic pe Google Books

Nina Teicholz – “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?”

Nina Teicholz, autoarea cartii “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet?” a scris o carte foarte bine documentata si usor de citit. Cartea a devenit rapid un best seller, dupa New York Times si a fost desemnata una dintre cele mai bune carti din 2014 de catre Wall Street Journal.
In ultimii 50 de ani am fost avertizati si sfatuiti sa evitam carnea rosie, ouale, untul si branza, in general grasimile saturate deoarece consumul acestora ar conduce la boli de inima. Presupusa legatura intre bolile cardiovasculare si o dieta bogata in grasimi saturate a devenit un motiv de cenzura datorita politicilor de sanatate, ale medicilor si ale mass-mediei. Totul ar putea avea o nota comica daca rezultatul nu ar fi concretizat in poate cele mai devastatoare sfaturi nutritionale din istorie. Teicholz are un talent in a transpune date si studii complexe intr-un limbaj simplu, narativ, usor de inteles.

Autoarea documenteaza cu o precizie stiintifica modul in care 60 de ani de sfaturi nutritionale ce promoveaza o dieta cu continut scazut de grasimi (low fat) pe care doctori, dieteticieni, nutritionisti si institutii de sanatate publice le-au promovat, reprezinta un experiment gigant si necontrolat al intregii populatii (americane si nu numai) cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea noastra.

Teicholz prezinta intr-un limbaj usor de inteles cum de s-a ajuns la faptul ca frica de grasimi saturate s-a bazat pe cercetatori ambitiosi si politicieni bine intentionati ce au recurs la “scurtaturi” si au ignorat lipsa de dovezi reale. Studii vechi sunt disecate si analizate, si se arata in mod clar de ce nu ne putem baza pe ele. Din pacate multi inca o fac si astazi. Aflam jocurile murdare ale industriei alimentare impreuna cu politicienii in detrimentul nostru, al consumatorilor. Intr-un final, cand interese economice majore au inceput sa intre in joc, totul s-a dus pe apa sambetei.

Cei interesati pot citi mai multe recenzii  facand click aici (in engleza).

Cartea o gasiti in limba engleza pe Amazon sau pe site-uri romanesti specializate: carteapenet.ro, books-express.allshops.ro

Gary Taubes – “De ce te îngrași. Află răspunsul aici și scapă de curele de slăbire”(titlul original – “Why we get fat – And what do to about it”)

Scopul principal al cartii este sa se focuseze pe rolul pe care il joaca insulina in obezitate si efectele dezastruoase ale consumului de carbohidrati in exces. In carte se abordeaza si subiectul fructozei (zaharul din fructe) siropului de agave sau altor alimente considerate “sanatoase”. In cartea sa Taubes dezvaluie greselile stiintifice facute in domeniul nutritiei in secolul trecut si studiile stiintifice bune si de incredere care au fost complet ignorate, mai ales cele cu privire la rolul regulator al insulinei in modificarea tesutului adipos (gras). In carte se ofera raspuns unora dintre cele mai arzatoare intrebari precum: de ce unii oameni sunt slabi iar altii sunt grasi?, care este rolul pe care il joaca exercitiile fizice sau mostenirea genetica in incercarile noastre de a pierde in greutate?, ce alimente ar trebui evitate si care sunt alimentele ce ar trebui sa le mancam? etc.
Cartea se incheie cu sfaturi nutritionale concrete bazate pe studii stiintifice insa face totodata si un apel la institutiile de sanatate publica si de alimentatie carora le transmite un mesaj: exista solutii la epidemia de obezitate, putem face ceva, numai sa vrem.

Cartea o gasiti in limba romana pe site-uri specializate: lifestylepublishing.ro, elefant.ro, giftbooks.ro sau in limba engleza pe Amazon

John Yudkin – “Cum ucide zaharul” (titlul original – “Pure, White and Deadly”)

Cartea a fost scrisa in 1972 de catre profesorul englez John Yudkin, omul care a incercat sa ne avertizeze cu privire la pericolele consumului de zahar. Yudkin a fost primul savant care a demonstrat stiintific ca zaharul este daunator pentru sanatatea noastra si ca el reprezinta o cauza majora ce conduce la obezitate si boli coronariene. Insa atunci cand si-a publicat cartea a fost ignorat de catre marea majoritate a comunitatii stiintifice si discreditat de catre industria alimentara.

Acum insa, 40 de ani mai tarziu, cei mai multi realizeaza ca ar fi trebuit sa-i fi dat ascultare, iar cartea sa a devenit o carte cult. Desi John Yudkin a murit in 1995, incercand sa avertizeze lumea cu privire la o epidemie cauzata de supra-consumul de zahar, el a lasat in urma o opera excelenta si o multime de informatii de luat in considerare.

Cartea poate fi achizitionata in limba engleza pe Amazon sau in limba romana pe site-uri specializate: litera.ro, libris.ro, dol.ro

dr. Andreas Eenfeldt – “Low Carb, High Fat Food Revolution: Advice and Recipes to Improve Your Health and Reduce Your Weight”

Cartea este scrisa de catre Andreas Eenfeldt, un doctor din Suedia, proprietarul celui mai mare site de alimentatie LCHF din aceeasi tara, kostdoktorn.se si al celui mai mare site low carb la nivel international dietdoctor.com (cu mai mult de 150.000 de vizitatori zilnici).  Peste tot, in ziare, la televizor si pe internet auzim incontinuu experti, profesori, savanti si doctori care au pareri diferite si chiar total opuse cu privire la ceea ce ar trebui sa mancam, sau, mai ales, despre ce nu ar trebui sa mancam. Ar fi foarte ciudat daca noi, ca oameni nu am fi zapaciti de toate aceste sfaturi, sugestii si avertismente. Ce ar trebui sa mancam pana la urma? Si cine are dreptate?

LCHF Food Revolution este o carte ce incearca sa dea un raspuns convingator, si in cea mai mare parte chiar reuseste. Cartea lui Eenfeldt este un fel de trecere in revista a situatiei in care se afla cercetarea stiintifica cu privire la produsele alimentare si consiliere nutritionala. Intr-un mod foarte pedagogic si destul de logic, el explica de ce oamenii sunt cel mai bine adaptati din punct de vedere evolutionist sa manance o alimentatie scazuta in carbohidrati (low carb).

Cartea este foarte usor de citit, contine multe informatii de buna calitate precum si referinte istorice si este presarata nu rareori cu umor. In carte se prezinta cum arata dezbaterea stiintifica inainte de aparitia consensului politic cum ca grasimea ar fi daunatoare in alimentatia omului. Deoarece este important de stiut ca a existat doua ipoteze total diferite inainte de acest “consens” si anume o ipoteza a carbohidratilor ca factor daunator precum si o ipoteza a grasimilor ca factor daunator asupra sanatatii umane. Si ca adoptarea celei din urma ca adevar absolut nu s-a facut pe baze stiintifice.

Cartea o gasiti in limba engleza pe Amazon sau pe site-uri specializate romanesti: books-express.ro

dr. Jason Fung – “Codul greutății corporale – Secretul unui corp sănătos” (titlul original – “The Obesity Code. Unlocking the Secrets of Weightless”)

Cartea dr. Jason Fung reprezinta o achizitie valoroasa in biblioteca oricui este interesat de o alimentatie sanatoasa, obezitate sau pierdere in greutate.

Autorul este un medic specialist (nefrolog) care si-a dedicat cariera in lupta combaterii obezitatii si a diabetului zaharat.
Autorul explica modul in care un accent prea mare pus pe caloriile ingerate ignora rolul important pe care il joaca insulina in reglarea exceselor de greutate. El explica pe larg procesele legate de alimentele procesate, in special atunci cand este vorba despre insulina si mai ales rezistenta la insulina.

El prezinta in carte teoria sa cu privire la cauzele obezitatii si da vina in primul rand pe niveluri constante ridicate ale insulinei in organism.

Fung aduce in discutie intrebarea de ce nivelurile de insulina stau la un nivel ridicat si de ce rezistenta la insulina este greu de combatut in ciuda schimbarilor aduse dietei alimentare sau stilului de viata. El arata cu degetul spre glucidele rafinate, spre faptul ca mancam mult mai des decat in trecut, si spre nivelurile ridicate de cortizol ca principalii vinovati. Cu toate ca da si sfaturi dietetice (el recomanda o dieta in general sanatoasa ce restrictioneaza zaharurile rafinate si cerealele si include un aport moderat de proteine si un aport mai mare de grasimi), accentul principal il pune pe postul intermitent ca abordare terapeutica. Pentru autor acesta reprezinta solutia pentru a rezolva incapatanata rezistenta la insulina, obezitatea si cazurile de diabet zaharat.

Cartea se gaseste in limba engleza pe Amazon sau pe site-uri specializate romanesti: libris.ro,

Cartea se gaseste in limba romana pe site-uri secializate: edituraparalela45.ro, elefant.ro,  librariabucuresti.com, carti-bune.ro

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Filed Under: Ce este LCHF?, Diverse, LCHF Tagged With: lchf

Poké Bowls – in varianta low carb

May 17, 2017 by LCHF.ro

poke bowl

poke bowl

Poké Bowls au devenit foarte populare anul trecut, conturile de instagram sunt pline cu fotografii ale acestor bunatati culinare in voga.

Poké Bowls sau pur si simplu bowls isi au originea in Hawaii si au devenit populare in toata lumea pe filiera californiana. Felul de mancare hawaiian isi are originea in satele pescaresti unde pescarii au incercat sa foloseasca si ultimele ramasite ale pestilor atunci cand ii filetau. Bucatile de peste care ramaneau in urma filetarii erau taiate in cuburi mai mici si marinate ca apoi sa fie mancate din castroane de plastic, acoperite cu ceapa hawaiiana si diferite nuci.

In zilele noastre exista poké bowls cu peste crud marinat, cu orez aromat si legume gustoase in diferite variante, acompaniate de sosuri sau dressinguri fie mai onctuoase sau mai lejere.

Un fapt interesant este ca s-a trecut de la ideea originara in care proteina era reprezentata de peste la a se folosi orice tip de proteina: porc, pui, vita, crustacee, oua fierte, existand chiar si bowls vegane pe baza de produse de soia.

Pentru a adapta un poké bowl la alimentatia LCHF, tot ce avem de facut este sa scoatem orezul si sa-l inlocuim cu orez din conopida, frunze crocante de salata (spre exemplu iceberg sau romana), varza chinezeasca etc. De asemenea, daca urmati o alimentatie LCHF vegetariana este recomandat sa evitati pe cat posibil produsele din soia si sa folositi spre exemplu nuci si alune sau oua fierte (in cazul ovo-vegetarienilor).

Reteta pentru orez din conopida o gasiti aici (click).

Save

Save

Filed Under: Diverse Tagged With: peste, poke bowl

Budinca de chia cu fructe de padure

May 3, 2017 by LCHF.ro

budinca din seminte de chia cu lapte de cocos sau de migdale si topping de fructe de padure

budinca din seminte de chia cu lapte de cocos sau de migdale si topping de fructe de padure

Budinca de chia este una dintre acele retete perfecte pentru micul dejun deoarece se pregateste cu o seara inainte, iar dimineata doar o scoatem din frigider si o savuram. Este potrivita pentru cei care se trezesc mai tarziu, cei care nu au mult timp dimineata sau rabdare. As adauga ca este si pentru cei putin mai “lenesi” dimineata, precum subsemnata, care nu au pur si simplu chef de pregatit un mic dejun mai complex.

Ingrediente (1-2 portii)
2-3 lg seminte de chia
200 ml lapte cocos
1/2 lgt pudra de vanilie
fructe de padure proaspete: zmeura, afine, mure

Mod de preparare
Intr-un castron amestecati bine laptele cu semintele de chia si cu pudra de vanilie. Amestecati cu grija astfel incat sa nu se faca cocoloase. Puneti amestecul in pahare sau borcanele si dati-l la frigider. Dupa 1 ora amestecati din nou si lasati-l la frigider inca cel putin o ora, pana ce capata consistenta unei budinci. Ideal ar fi sa o pregatiti seara si sa lasati la frigider peste noapte. In acest fel veti avea un mic dejun gata pregatit pentru a doua zi dimineata.
Inainte de a o servi adaugati deasupra budincii fructele de padure proaspete, eventual taiate in bucati mai mici: zmeura, afine, capsuni, mure etc.

Filed Under: Mic dejun Tagged With: chia, fructe de padure, lapte de cocos, lapte de migdale

Pate din ficat de pui

March 24, 2017 by LCHF.ro

pate din ficat sau ficatei de pui

pate din ficat sau ficatei de pui

Pateul de casa din ficatei de pui este un preparat foarte potrivit alimentatiei LCHF, atata timp cat nu este consumat cu paine. Se poate servi ca atare sau spre exemplu cu castraveciori murati, in oua umplute, cu maioneza, ca ingredient pe platourile de branzeturi sau de apertive, pe felii de castravete sau ardei gras.

Nu cumparati pateul industrial din comert deoarece pe langa faptul ca acesta contine o cantitate mica de ficatei de pui mai este bombardat cu o multitudine de coloranti, potentiatori de aroma (glutamat), conservanti, pana si zahar (de obicei sub forma de dextroza).

Ingrediente
400-450 gr ficatei proaspeti
2 cepe potrivite
100 gr de unt
3 galbenusuri de oua fierte
sare, piper
1 lgt mustar de Dijon (optional)
1 praf de nucsoara (optional)

Mod de preparare
Intr-o oala se pun 50 gr de unt la topit. Se adauga cepele, tocate fin si putina sare, ca se se inmoaie.
Se spala si se curata ficateii avand grija sa se indeparteze eventualele urme de fiere, apoi se adauga in oala cu ceapa. Se lasa la foc mic, acoperit, pana ce ficateii sunt complet patrunsi, circa 20-25 de minute.
Cand ficateii sunt gata, se lasa la racorit 5 minute dupa care tot amestecul de ficatei cu ceapa si unt se paseaza cu blenderul sau intr-un robot de bucatarie. Se adauga galbenusurile fierte, restul de 50 de grame de unt (la temeratura camerei) si mustarul.
Cand pateul s-a omogenizat si a capatat o consistenta cremoasa si fina se potriveste de sare si piper si eventual se adauga nucsoara.
In cazul in care consistenta este prea dura se pot adauga 1-2 linguri de smantana.
Pateul poate fi servit de asemenea si pe paine crocanta LCHF, reteta o gasiti facand click aici.

Puteti sa-l pastrati la frigider, timp de 4 zile, in borcanase ermetice cu capac.

Filed Under: Carne de pasare, Retete diverse Tagged With: ficat, unt

Supa de pui thailandeza (tom kha gai) LCHF

March 7, 2017 by LCHF.ro

supa de pui thailandeza tom kha gai cu lapte de cocos, ghimbir, lemongrass chili si lime

supa de pui thailandeza tom kha gai cu lapte de cocos, ghimbir, lemongrass chili si lime

Celebra supa de pui thailandeza tom kha gai, cu lapte de cocos, chili, ghimbir si alte bunatati contine in reteta originala si zahar de palmier (sau orice alt tip de zahar daca adaptam), pentru un echilibru intre gustul dulce, gustul sarat si gustul acru dat de lime. Exista insa si variante fara zahar, la fel de gustoase, asa ca astazi va propun supa thailandeza in varianta LCHF.

Ingrediente (4 portii)
2 buc piept de pui (sau 2 pulpe dezosate)
300 ml apa
2 cutii de lapte de cocos (800 ml)
3 cepe salote
2 catei de usturoi
1 fir de lemongrass (iarba de lamaie)
1 chili rosu (ardei iute rosu)
6 frunze de kaffir lime
3 lg sos de peste
10 ciuperci
1 buc ghimbir de 6-8 cm (sau galangal daca gasiti)
2 lime
1 legatura coriandru proaspat
ulei de cocos pentru prajit
sare

Mod de preparare
Curatati cepele salote si usturoiul si taiati-le fin. Taiati chili in jumatate, scoateti semintele si tocati-l. Zdrobiti firele de lemongrass cu latul cutitului pentru a elibera aromele.
Curatati ghimbirul de coaja (cel mai usor scobiti coaja cu o lingurita) si taiati-l in rondele de jumatate de cm grosime. Spalati ciupercile, curatati-le si taiati-le sferturi.
Taiati pieptul de pui in fasii sau daca aveti pulpe in bucati mai mici.

Intr-o oala puneti ulei de cocos la incins. Adaugati ceapa, usturoiul, chili, firul de lemongrass zdrobit, ghimbirul si frunzele de kaffir lime. Lasati la prajit timp de 2 minute, amestecand din cand in cand pana ce ceapa s-a inmuiat.

Adaugati laptele de cocos, apa, sucul de la cele 2 lime, sosul de peste si adaugati sare, cam 1 lingurita jumatate. Dati in clocot dupa care lasati sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Adaugati bucatile de pui si ciupercile, dati in clocot din nou si apoi lasati sa bolboroseasca 10 minute.

Tocati marunt frunzele de coriandru proaspete si presarati peste supa chiar inainte de a servi.

Filed Under: Supe Tagged With: chili, ghimbir, lapte de cocos, lime, piept de pui

File de cod cu smantana si marar la cuptor

February 22, 2017 by LCHF.ro

file de cod in sos de smantana si marar la cuptor

file de cod in sos de smantana si marar la cuptor

Pentru iubitorii de peste, si mai ales peste cu carnea alba, acest fel de mancare va fi o incantare. Codul la cuptor intr-un sos onctuos de smantana parfumata cu marar si cu niscavai icre rosii pentru aroma este pur si simplu delicios. Incercati reteta si nu veti regreta.

Ingrediente
800 gr file de cod
500 gr smantana groasa
1 legatura mare marar
2 lg icre rosii
1 lg zeama de lamaie
sare, piper

Mod de preparare
Incalziti cuptorul la 220 grade Celsius.
Puneti bucatile de cod intr-o tava termorezistenta. Intr-un castron amestecati smantana, mararul tocat, icrele rosii, zeama de lamaie. Sarati si piperati si turnati amestecul peste peste. Atentie la sare, micile icre rosii sunt destul de sarate astfel incat nu va fi nevoie de foarte multa. Dati la cuptor pentru circa 25-30 de minute sau pana ce pestele este gata.
Garnitura perfecta pentru cod la cuptor in sos de smantana in opinia mea este piureul de conopida! Puteti fierbe si ceva mazare sau sa o trageti in unt la tigaie pentru niscai culoare in farfurie insa nu este obligatoriu. Incercati!

Filed Under: Peste si fructe de mare Tagged With: cod, icre rosii, marar, smantana

Halloumi la gratar cu salata si nuci

February 13, 2017 by LCHF.ro

branza halloumi la gratar cu salata spanac rosii si nuci sfaramate

branza halloumi la gratar cu salata spanac rosii si nuci sfaramate

Halloumi este un tip de branza semi tare, originara din Cipru, cu un punct de topire ridicat, din acest motiv putandu-se face foarte usor la gratar sau la cuptor. Este preparata dintr-un amestec de lapte de capra si de oaie, uneori cu cu adaos de lapte de vaca. Merge de minune mancata cu salata, variatiile fiind nenumarate.

Ingrediente 4 portii
400 gr halloumi
8 rosii cherry
1/2 ceapa rosie
masline negre
frunze de salata verde
frunze de spanac
ulei de masline
otet
30 gr nuci
sare, piper

Mod de preparare
Taiati branza in felii de circa 1 cm grosime. Ungeti feliile de halloumi cu ulei de masline si prajiti-le pe gratarul incins (sau pe o tigaie-gratar), aproximativ 2 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos si devin aurii.
Pe un platou asezati frunzele de salata si spanac, rondele de ceapa, rosiile, presarati din belsug ulei de masline si putin otet. Asezati deasupra feliile de halloumi. Adaugati si cateva masline, de preferinta Kalamata, mari si carnoase (eu pentru poza am uitat sa le adaug, insa le consider de neinlocuit in reteta, asa ca voi sa nu le uitati!)
Sfarmati nucile si presarati-le deasupra.

Filed Under: Retete diverse, Salate, Vegetarian Tagged With: halloumi, masline negre, nuci, rosii, spanac

Cottage cheese cu iaurt, zmeura si musli

January 30, 2017 by LCHF.ro

iaurt amestecat cu zmeura si cottage cheese in straturi alaturi de muesli lchf si zmeura proaspata

iaurt amestecat cu zmeura si cottage cheese in straturi alaturi de muesli lchf si zmeura proaspata

Un mic dejun din categoria LCHF liberal, relativ rapid, sanatos si foarte colorat. Puteti inlocui zmeura cu afine sau cu capsuni. Reteta pentru musli o gasiti aici (click!)

Ingrediente 2 portii
200 gr iaurt gras
100 gr cottage cheese
60 gr zmeura
4 lg musli
cateva picaturi de stevia (optional)

Mod de preparare
Puneti iaurtul si zmeura intr-un blender si amestecati pana ce compozitia capata o culoare roz uniforma. Turnati comozitia intr-un castron impreuna cu cottage cheese si amestecati lejer cu o lingura. Daca doriti puteti adauga si picaturile de stevia, pentru un gust mai dulce, insa daca nu aveti este ok, oricum este delicios.
Adaugati in straturi in pahare, variind amestecul de iaurt si musli. Puteti adauga si ceva zmeura proaspata.

Filed Under: Mic dejun Tagged With: cottage cheese, iaurt, zmeura

Rulouri de prosciutto umplute cu crema de branza si busuioc

December 13, 2016 by LCHF.ro

rulouri de prosciutto crudo umplute cu crema de branza philadelphia, busuioc si usturoi pisat cu muguri de pin prajiti

rulouri de prosciutto crudo umplute cu crema de branza philadelphia, busuioc si usturoi pisat cu muguri de pin prajiti

Rulourile de prosciutto crudo umplute sunt un aperitiv delicios si satios, foarte simplu de facut.

Ingrediente 4 portii
8 felii de prosciutto crudo
200 gr branza Philadelphia
o mana mare de busuioc
1 catel de usturoi
sare, piper
50 gr muguri de pin (samburi)

Mod de preparare
Puneti branza, usturoiul si busuiocul intr-un blender sau robot de bucatarie si pasati pana ce obtineti o pasta omogena. Adaugati sare si piper dupa gust.
Intindeti o felie de prosciutto pe masa de lucru, puneti in mijloc 2 linguri din amestecul de branza si rulati. Procedati la fel si cu restul feliilor.
Prajiti mugurii de pin intr-o tigaie la foc mic, amestecand incontinuu pana ce incep sa prinda culoare si sa se rumeneasca usor. Nu-i scapati din vedere, se ard foarte rapid.
Asezati rulourile pe un platou si presarati mugurii de pin deasupra.
Se pot servi ca atare ca aperitiv, caz in care se servesc 1-2 rulouri sau daca doriti sa transformati totul intr-o masa de sine statatoare, faceti o salata rapida din frunze verzi, putin ulei de masline si otet si mancati pur si simplu mai multe rulouri! Sunt atat de bune la gust!

Filed Under: Aperitive/Gustari Tagged With: branza philadelphia, busuioc, prosciutto

Fricassee de pui

December 9, 2016 by LCHF.ro

copanele de pui fricassee cu pancetta si ciuperci champignon

copanele de pui fricassee cu pancetta si ciuperci champignon

Fricassée de pui este o reteta cu iz rustic frantuzeasca, deosebit de populara. Exista mai multe varianta, una dintre ele, cea cu smantana, fiind deosebit de asemanatoare ciulamalei romanesti. Eu va voi prezenta o varianta fara smantana ce se preteaza si alimentatiei paleo.

Ingrediente 4 portii
8 buc copanele de pui
150 gr pancetta/kaizer sau bacon afumat
250 gr ciuperci
o mana mare patrunjel
3 crengute de rozmarin
3 crengute de cimbru
4 catei de usturoi
400 ml supa de pui
ulei de masline
sare si piper

Mod de preparare
Tocati rozmarinul si cimbrul marunt. Curatati si striviti cateii de usturoi. Taiati pancetta feliute mici, spalati si taiati ciupercile in jumatate daca sunt micute sau in sferturi daca sunt mai mari. Stergeti copanelele de pui cu un servetel, sarati-le si piperati-le.
Intr-o tigaie adanca puneti ulei de masline la prajit. Adaugati copanelele si rumeniti-le, cu pielea in jos pana ce prind culoare, aproximativ 3-4 minute. Intoarceti copanelele, adaugati pancetta, ciupercile si usturoiul. Adaugati cimbrul si rozmarinul tocate si amestecati usor. Lasati cateva minute pe foc pana ce pancetta incepe sa se rumeneasca si ea. Adaugati supa de pui si dati in clocot. Dati focul mic si lasat sa bolborosesca totul, fara capac circa 10 minute. Amestecati din cand in cand usor. Acoperiti cu un capac si lasati pe foc inca 20 de minute, pana ce puiul este complet gatit.
Scoateti copanelele, pancetta, ciupercile cu o sita si puneti-le pe un platou adanc. Dati focul mare si reduceti lichidul ramas in oala, pana ce obtineti un sos matasos. Turnati sosul peste pui, presarati patrunjel tocat si serviti cu pofta!

Supa de pui este de preferat sa o faceti dinainte insa puteti folosi si supa concentrata cu apa sau cuburi Knorr, cititi instructiunile pentru a obtine 400 ml de lichid.

Filed Under: Carne de pasare Tagged With: ciuperci, pancetta, pui

Gremolata

December 2, 2016 by LCHF.ro

gremolata cu patrunjel, lamaie si usturoi pisat

gremolata cu patrunjel, lamaie si usturoi pisat

Gremolata este un amestec proaspat si parfumat originar din nordul Italiei care acompaniaza diferite feluri de mancare, de la tocanite/tocane cu carne de vita sau de miel pana la feluri din peste si fructe de mare sau este folosita ca umplutura pentru pui.
In varianta sa originala contine patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi pisat, insa exista multe alte variante. Lamaia se poate inlocui cu coaja rasa de la alte fructe citrice: lime, grapefruit sau portocala iar patrunjelului ii poate lua locul cimbrul, rozmarinul sau coriandrul proaspat.
Este o reteta foarte simpla ce se prepara rapid, chiar inainte de a servi felul de mancare. Este o modalitate usoara de a imbunatati aroma si gustul mancarii, de a-i da acel ultim “ingredient” de care are nevoie pentru a fi delicioasa.

Ingrediente – reteta clasica
coaja rasa de la 1 lamaie
1-2 catei de usturoi
o mana mare de patrunjel

Mod de preparare
Spalati lamaia si stergeti-o de apa cu un servetel uscat. Radeti coaja. Tocati marunt patrunjelul. Pisati usturoiul sau taiati-l marunt cu un cutit. Amestecati toate cele trei ingrediente intr-un castron. Pentru a impleti aromele mai bine, puneti-le pe toate, amestecate pe un fund de lemn si tocati-le in continuare si mai marunt cu un cutit.

Adaugati 1-2 linguri cu varf peste tocanite, tocane, mancarici, osso bucco etc direct in farfurie.
Save

Save

Filed Under: Diverse Tagged With: lamaie, patrunjel, usturoi

Mierea de albine si alimentatia LCHF

November 29, 2016 by LCHF.ro

miere de albine intr-un borcan

miere de albine intr-un borcan

Este permis consumul de miere de albine in alimentatia LCHF? Exista anumite tipuri de miere mai bune decat altele? Ce se intampla daca urmez dieta LCHF si consum ocazional miere de albine?

Din punct de vedere nutritional, mierea de albine este net superioara zaharului, deoarece contine substante nutritive nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), are efect probiotic (functioneaza ca si mancare pentru bacteriile bune din stomac) si antiinflamator. Insa din punct de vedere strict al carbohidratilor continuti sau al structurii sale ca si substanta zaharoasa, mierea nu este diferita fata de zahar, circa 40% din ea este fructoza, restul fiind glucoza, sucroza si apa.

Problema cu fructoza este ca in ciuda faptului ca scade indicele glicemic are diverse efecte metabolice negative: incurajeaza formarea depozitelor de grasime, in special in ficat, ficat gras si ciroza, creste rezistenta la insulina, contribuie la probleme de guta, hraneste celulele canceroase. Din acest motiv este evitata in dietele low carb: keto, LCHF, Atkins etc.

In schimb, in alimentatia paleo, mierea de albine este permisa. Trebuie insa sa fim constienti ca in ciuda faptului ca mierea de albine este un produs natural neprocesat, ea stimuleaza corpul si centrul recompensei din creier in acelasi mod in care o face zaharul alb rafinat.

Daca se doreste inlocuirea zaharului cu o alternativa mai sanatoasa ce are anumite proprietati curative ce-i lipsesc acestuia, atunci consumul ocazional de miere de albine este ok. Atentie insa, mierea de albine trebuie consumata neincalzita deoarece isi pierde proprietatile (prin incalzirea la o temperatura mai mare de 60 de grade Celsius se distrug enzimele benefice din miere, ceea ce reduce foarte mult ccalitatile curative ale acesteia si poate duce la formarea altor substante nedorite) . Daca se doreste insa evitarea carbohidratilor si urmarea unei diete ketogenice, consumul de miere de albine ar trebui evitat.

Daca urmati o alimentatie LCHF, strict sau normal, nu consumati miere de albine deoarece continutul ridicat de carbohidrati va va trece direct peste pragul maxim acceptat in bransa, insa daca sunteti adeptul alimentatie LCHF liberale, puteti consuma ocazional si in cantitati foarte mici.

Daca urmati o dieta ketogenica, ce implica automat starea de cetoza, consumarea mierii de albine, chiar si in cantitati foarte mici va poate scoate din aceasta stare.

In concluzie:
– DA, mierea este buna daca doriti sa mancati alimente “curate”, neprocesate, ca parte a unei diete paleo/paleolitica sau LCHF liberal, ca si un indulcitor natural. Consumati in acest caz doar miere de albine cruda (neprelucrata termic) si proaspata, pe cat posibil direct de la stup.
– NU, mierea de albine nu este indicata daca urmati LCHF strict sau normal, orice alta dieta ketogenica, doriti sa scadeti in greutate, aveti diabet sau suferiti de dependenta de dulce.

Filed Under: Diverse, LCHF Tagged With: miere de albine

Piept de pui cu piure de conopida si salata

November 24, 2016 by LCHF.ro

piept de pui cu piure de conopida si salata

piept de pui cu piure de conopida si salata

Ce poate fi mai bun decat un piept de pui cu pielea crocanta alaturi de un piure matasos de conopida cu unt si o salata proaspata?

Ingrediente 4 portii
4 buc piept de pui
1 conopida
1 punga de salata
50 ml smantana lichida
100 gr unt
ulei de masline
sare, piper

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius. Sarati si piperati pieptul de pui dupa gust. Intr-o tigaie topiti putin unt/ulei de masline si rumeniti puiul, in jur de 5 minute. Incepeti cu partea cu piele in jos, astfel va deveni crocanta. Intoarceti pe partea cealalta si prajiti inca 1 minut.

Introduceti tigaia in cuptor si lasati in jur 20 de minute, pana ce pieptul de pui este gata. Daca aveti o tigaie cu maner de metal, este ok sa o introduceti in cuptor, daca in schimb contine plastic puteti transfera bucatile de pui intr-o tava.

Pieptul de pui la cuptor este gata facut, perfect la gust si consistenta cand atinge o temperatura interioara de 70 de grade Celsius. Daca aveti un termometru de bucatarie va recomand sa-l folositi, mai ales daca bucatile de piept sunt groase. Eu am avut un pui ecologic, crescut la tara, frumos si gras, cu niste piepti enormi.

Taiati conopida in buchetele si puneti-o in apa la fiert. cand este moale scurgeti apa, adaugati 50 gr unt si smantana lichida si mixati totul cu un blender. Potriviti de sare si piper.

Alta varianta pentru piureul de conopida gasiti aici: piure de conopida (click!)

Serviti pieptul de pui cu piure si salata stropita cu ulei de masline si putin otet.

Save

Save

Save

Save

Filed Under: Carne de pasare Tagged With: conopida, piept de pui

Sos cremos de rosii

November 21, 2016 by LCHF.ro

sos cremos de rosii cu busuioc

sos cremos de rosii cu busuioc

Acest sos de rosii este deosebit de parfumat aromat si cremos si merge de minune cu preparate pe baza de carne sau branza: orice tip de carne tocata, de la chiftelute la parjoale sau placinte cu carne (fara blat/blat LCHF) sau halloumi la gratar, feta, mozzarella etc. Merge foarte bine si cu orice tip de legume la cuptor sau ca si sos pentru “spagheti” din dovlecei.

Ingrediente (2 portii)
1 ceapa mica
500 gr rosii in bulion (pasate, conserva)
2-3 catei de usturoi
2 lg pasta de tomate
100 gr smantana
50 ml smantana lichida
sare, piper
ulei de masline
o mana mare busuioc proaspat (1 legatura)
2 lgt oregano uscat
(1 lgt mustar de dijon)

Mod de preparare
Taiati ceapa si usturoiul marunt si puneti-le la prajit intr-o oala in putin ulei de masline. Cand s-au inmuiat adaugati rosiile in bulion, pasta de tomate, mustarul, oregano si busuiocul tocat si lasati sa bolboroseasca la foc mediu aproximativ 15 minute amestecand din cand in cand. Luati oala de pe foc, adaugati smantana si smantana lichida. Cu un blender, amestecati sosul in oala, pana devine cremos si omogen iar la sfarsit potriviti de sare si piper.

Save

Save

Filed Under: Retete diverse, Vegetarian Tagged With: busuioc, rosii

Salata chevre chaud cu sfecla rosie

November 14, 2016 by LCHF.ro

chevre chaude branza de capra la cuptor pe pat e salata, cu sfecla rosie, seminte de dovleac si miere de albine

chevre chaude branza de capra la cuptor pe pat e salata, cu sfecla rosie, seminte de dovleac si miere de albine

Chevre chaud este un fel clasic al bucatariei frantuzesti, usor de facut si deosebit de gustos. Se poate servi ca aperitiv sau ca fel principal daca folositi cantitate dubla de branza de capra. Aceasta reteta se preteaza mai mult celor ce urmeaza LCHF liberal, avand o cantitate mai mare de carbohidrati datorita sfeclei rosii si eventual a mierii de albine.

Ingrediente (4 portii)
200 gr branza de capra (chevre)
20 gr seminte de dovleac
2 lgt herbs de provence
40 gr muguri de pin
4 buc sfecla rosie mici
frunze de salata (spanac, mangold, rucola)
1-2 lgt miere de albine (optional)

Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 225 grade Celsius pe functia de grill.
Spalati bucatile de sfecla si puneti-le la fiert intr-o oala cu apa si sare. Cand sunt moi scoteti-le si curatati-le de coaja sub jet de apa rece. Puteti folosi o punga daca nu vreti sa va colorati degetele.
Taiati branza de capra in felii de un deget grosime si asezati-le intr-o tava pe hartie de copt. Stropiti deasupra ulei de masline si herbs de provence. Dati la cuptor pentru circa 10 minute sau pana ce branza capata o culoare aurie.
Prajiti cu grija mugurii de pin intr-o tigaie, la foc mic, amestecand des si avand grija sa nu se arda.
Puneti frunzele de salata pe farfurii, stropiti cu ulei de masline, adaugati sare si piper. Adaugati bucatile de sfecla rosie. Asezati feliile de chevre deasupra si presarati mugurii de pin si semintele de dovleac. Adaugati putina miere de albine peste feliile de branza de capra, daca doriti. Se poate evita, tot delicios va fi, insa merg de minune impreuna, iar jumatate de lingurita de miere nu contine foarte multi carbohidrati. Daca stiti insa ca gustul dulce va va declansa pofta de dulce dupa aceea, recomandat ar fi sa evitati.

Filed Under: Salate, Vegetarian Tagged With: branza de capra, salata, sfecla rosie

4 deserturi LCHF – sarace in carbohidrati

November 8, 2016 by LCHF.ro

deserturi low carb high fat lchf, panna cotta, mousse de ciocolata, cheesecake la pahar si trufe de ciocolata cu mascarpone

deserturi low carb high fat lchf, panna cotta, mousse de ciocolata, cheesecake la pahar si trufe de ciocolata cu mascarpone

Deserturile LCHF sunt la fel de delicioase ca si deserturile traditionale, insa au avantajul ca nu contin zahar adaugat sau gluten si sunt mult mai sarace in carbohidrati.
Daca stiti ca ciocolata, fructele de padure sau frisca, chiar si indulcitorii naturali precum stevia va declanseaza acea pofta de dulce irezistibila specifica dependentei de carbohidrati, este recomandat sa consumati deserturi LCHF doar la ocazii speciale (zile de nasteri, petreceri, sarbatori etc.) sau cat mai rar.

1. Trufe de ciocolata cu mascarpone LCHF
Cei ce iubesc ciocolata pot respira usurati, in alimentatia LCHF se poate consuma ciocolata, cu muuulta moderatie, insa se poate!
trufe, bilute de ciocolata cu caca-lock][lock
2. Panna cotta de vanilie LCHF
Panna cotta este unul dintre cele mai cunoscute si indragite deserturi italiene, foarte usor de facut si foarte gustos, chiar si fara zahar. Are un continut redus de carbohidrati si este cel putin la fel de bun la gust chiar daca este un desert LCHF.
panna cotta de vanilie cu afine si ciocolata
3. Cheesecake la pahar cu zmeura si crunch de alune prajite
Un desert foarte fresh, nu este complicat, insa are mai multe momente. Se poate face insa dinainte, lasa la frigider, si-l puteti scoate chiar inainte de a-l servi.
cheesecake in pahar cu zmeura, alune prajite migdale si crema de vanilie si branza philadelphia cu coaja de lamaie
4. Mousse de ciocolata LCHF
Un mousse de ciocolata decadent, cu o textura fina, matasoasa ce se va topi in gura. Alegeti o ciocolata de calitate cu cel putin 70% cacao si evitati variantele cu lapte deoarece contin mult zahar.
mousse de ciocolata neagra 70% cu frisca

Filed Under: Diverse, LCHF

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 8
  • Next Page »
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Bine ati venit pe Lchf.ro! Acesta este un site informativ de sanatate si nutritie care se focuseaza pe alimentatia LCHF (Low Carb High Fat) in general si pe retete LCHF in special.

"Lasa hrana sa-ti fie medicament, si medicamentul hrana"
Hipocrate

Ce este LCHF?

Categorii

  • Aperitive/Gustari
  • Bucatarie asiatica
  • Carne de miel/oaie
  • Carne de pasare
  • Carne de porc
  • Carne de vita
  • Ce este LCHF?
  • Deserturi
  • Diverse
  • LCHF
  • Mic dejun
  • Peste si fructe de mare
  • Retete diverse
  • Salate
  • Sanatate
  • Slabit
  • Sosuri/dressing
  • Supe
  • Tarte/pizza
  • Vegetarian

Tags

avocado bacon branza philadelphia busuioc castravete ceapa rosie chili cimbru ciuperci cocos conopida creveti curry dovlecel iaurt icre rosii lamaie lapte de cocos lchf lime maioneza mic dejun migdale mozzarella oua philadelphia piept de pui prosciutto pui rosii rozmarin salata seminte smantana smantana lichida somon somon afumat spanac sparanghel ton ulei de masline unt usturoi zahar zmeura
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

lchf.ro

lchf.ro
If you ”need” or crave to drink some sort of a If you ”need” or crave to drink some sort of alkohol during these hot summer months, do yourself a favour and take a glas of rose wine! 0,5-2 grams of carbs per glass! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
#strawberries can be eaten on a #lowcarb diet, in #strawberries can be eaten on a #lowcarb diet, in small amounts if you’re doing #keto and a little more freely if you’re doing a moderate or even liberal #lchf diet. .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
When you cannot find warm smoked #salmon in the st When you cannot find warm smoked #salmon in the stores in #Romania and decide to #smoke your own! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
The #cauliflower is one of the most used and loved The #cauliflower is one of the most used and loved #veggies in the #lowcarb kitchen. You can mash it, you can stomp it, you can make rice out of it, you can eat it raw, you can roast it, you can pickle it... lots of possibilities! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #eatclean
Soon comes spring and with that a bunch of #fresh Soon comes spring and with that a bunch of #fresh in season #greens! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
How about a dill #mayonnaise sauce to go with pret How about a dill #mayonnaise sauce to go with pretty much any #fish? Creamy, fresh and just awesome! 4 ingredients only: #mayo #dill #lemonjuice and #salt. My fish coming soon! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
A #capresesalad with #greenolives please!! And tas A #capresesalad with #greenolives please!! And tasty #cretan #oliveoil !! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
#Chicken thighs in the oven might just be one of t #Chicken thighs in the oven might just be one of the easiest #recipes out there. Just toss them in a pan with your choice of herbs and #spices and then into the oven! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
Homemade #salsa with 🍅, red onions, lime and lo Homemade #salsa with 🍅, red onions, lime and loads of #fresh cilantro .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
Romanian traditional dish #sausages with #sauerkra Romanian traditional dish #sausages with #sauerkraut is a vert tasteful and very #lchf friendly type of food. .
.
.
.
#lchfromania #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
#lowcarb #bolognese is incredible! #keto soybean p #lowcarb #bolognese is incredible! #keto soybean pasta is not something you should eat on a regular basis, but it is an ok lowcarb substitute for pasta. Toss in some grated #parmeggiano and fresh basil leaves (they are not only in the photo for the looks, they taste great!) and you’re ready to go! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #eatclean
One of the most appreciated #lowcarbsnacks out the One of the most appreciated #lowcarbsnacks out there, but be aware of the rather high amount of carbs, for a low-carb treat! 12 grams per 100 grams of #blueberries (net carbs aka fibers are not counted). Don’t overtreat yourself! .
.
.
.
#lchfromania #lchf #lowcarbhighfat #cleaneating #keto #lchfdiet #sanatate #diabet #sugarfree #glutenfree #weight #weightloss #instafood #retete #dieta #healthyeating #healthyfood #slabire #slabestesanatos #mancare #ketolife #lowcarblife #lowcarb #eatclean
Mai multe... Urmareste-ne pe Instagram
Copyright 2015 - 2021 © Lchf.ro Toate articolele de pe site-ul lchf.ro sunt cu titlu informativ si nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricarei alte forme de interventie medicala profesionala. Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ de pe site-ul lchf.ro este permisa doar cu specificarea sursei.
Acest site foloseşte cookies Cookie Policy

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316

Copyright © 2021 · Tasteful Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in