Pana acum cativa ani codul s-a aflat pe lista speciilor de pesti amenintati cu disparitia din cauza pescuitului intensiv, insa si-a revenit. Si spre fericirea noastra bine a facut deoarece este un peste deosebit de sanatos, carnea sa alba este delicioasa la gust si cel mai important, este prins in salbaticie si nu inmultit in crescatorii, ca spre exemplu pangasius-ul, unul dintre cei mai nocivi pesti de pe planeta.
Codul este un peste perfect pentru cei ce urmeaza o alimentatie LCHF deoarece este deosebit de versatil iar faptul ca este sarac in grasimi il face susceptibil de a putea fi gatit intr-o multitudine de moduri prin adaugarea diferitelor surse de grasimi: unt, bacon, avocado, ulei de cocos etc. Mai jos aveti o varianta cu spanac tras in unt, beurre noisette si hrean proaspat ras.
File de cod cu spanac, unt caramelizat si hrean
Ingrediente
- 170-200 gr file de cod
- 1 punga spanac proaspat cca 70 gr
- 3 linguri unt caramelizat
- 10 gr hrean proaspat
- unt pentru prajit
- sare
- piper
Mod de preparare
- Presarati sare si piper peste fileul de cod si lasati-l 10 minute la temperatura camerei.
- Intr-o tigaie puneti unt la topit si adaugati pestele cand este putin incins. Daca aveti un file cu piele puneti-l cu pielea in sus, eu intotdeauna incep asa. Prajiti-l cate 2-3 minute pe fiecare parte, stropind cu o lingura cu untul din tigaie, din abundenta. Pestele nu trebuie sa fie sticlos, iar cand il apasati cu furculita trebuie sa se desprinda in „solzi”, nu sa se faramiteze.
- Intr-o alta tigaie puneti la topit putin unt si adaugati frunzele de spanac, amestecand din cand in cand. Spanacul este gata cand toate frunzele s-au inmuiat si au capatat o culoare verde aprins. Puteti presara putina sare.
- Dati hreanul prin razatoarea mica.
- Pentru aceasta reteta aveti nevoie de unt caramelizat, sau beurre noisette. Daca aveti deja facut, la frigider, incalziti-l in cuptorul cu microunde si este gata. Daca trebuie sa-l preparati de la zero gasiti reteta aici (beurre noisette), se face foarte rapid. Daca doriti puteti sari peste si sa folositi direct untul in care a fost prajit pestele, merge la fel de bine. Eu prefer insa aroma de alune prajite pe care untul topit si caramelizat o aduce intregului fel.
- Asezati spanacul pe o farfurie, pestele deasupra si turnati untul. Presarati hreanul proaspat ras.