Maioneza sta la baza multor preparate culinare, in special in LCHF. Se mananca ca si sos separat, se foloseste la salate, ca si baza a sosurilor reci pe baza de smantana sau pur si simplu ca sursa de grasimi atunci cand nu mancam indeajuns.
O puteti cumpara din comert, insa exista o practica a producatorilor de a adauga zahar (nu inteleg de ce?!) printre ingrediente. Cititi cu atentie eticheta si alegeti acele maioneze care contin sub 5 gr de carbohidrati la suta de grame, ideal ar fi sub 2 gr. Sau si mai simplu, faceti-va propria maioneza!
Nimic nu se compara cu maioneza de casa. Imi aduc chiar si acum aminte de maioneza facuta de bunica mea, pe care o mancam cu placere cu salata de vinete sau in salata boeuf.
Se poate pastra la frigider cateva zile, intr-un borcan bine inchis.
Am doua variante de retete pe care le folosesc, varianta rapida si varianta si mai rapida!
Varianta rapida:
2 galbenusuri fierte reci
1 galbenus ou crud
2,5 dl ulei de rapita
1 lg mustar de dijon
sare, piper alb
1 lg zeama de lamaie
Mod de preparare
Folositi un mixer. Se pun oualele intr-un recipient se se amesteca cu mustarul. Adaugati uleiul in fir, pentru a nu se taia maioneza. La sfarsit potriviti de sare si piper si adaugati zeama de lamaie.
Varianta cea mai rapida:
1 ou intreg
2 dl ulei de rapita (nu folositi ulei de floarea soarelui daca puteti evita)
1 lgt mustar de dijon
1 lg zeama de lamaie
sare, piper alb
Mod de preparare
Toate ingredientele trebuie sa aibe aceeasi temperatura. Puneti totul intr-un recipient inalt si amestecati cu blender-ul in jur de un minut. Gata!