Acum cand vinetele sunt in sezon la noi, va propunem o reteta foarte gustoasa si aromata de rulouri de vinete cu o crema parfumata de ricotta cu lamaie si usturoi, servite impreuna cu un sos onctuos de rosii si busuioc proaspat. Este o reteta de sorginte mediteraneana, de provenienta din Italia. Se regaseste insa in diferite variante in Grecia si Spania.
Pot fi servite ca aperitiv ori ca fel principal. Oricum ar fi, va promitem ca sunt delicioase si ca nu va veti putea opri din mancat! Trebuie totusi sa avem o responsabilitate cand vine vorba de portii, asta daca urmam alimentatia LCHF ca sa scadem in greutate. Lasand gluma la o parte, va prezentam mai jos o varianta a ” Involtini di melanzane con pomodoro e ricotta” low carb high fat!
Bine de stiut
Daca nu gasiti parmezan, ori din diferite motive nu puteti achizitiona, acesta se poate inlocui cu succes cu orice tip de cascaval care se topeste la cuptor.
Rulouri de vinete cu ricotta
Ingrediente
- 2 vinete
- 50 ml ulei de masline
- 100 gr parmezan ras
- 1 mana busuioc proaspat
Sos de rosii
- 400 gr rosii in bulion conserva
- 2 catei usturoi
- 1 ceapa
- 3 lg ulei de masline
- 1 lgt oregano uscat
- sare
- piper negru proaspat macinat
Crema de ricotta
- 250 gr ricotta
- 3 catei usturoi
- 1 lamaie coaja
- 1 mana busuioc tocat fin
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare
- Preincalziti cuptorul la 225 grade Celsius
- Spalati vinetele, taiati capatul cu codita cu un cutit si apoi taiati vinetele pe lungime. Veti obtine cateva fasii de circa 3 mm grosime. Asezati-le pe un fund de lemn, in plan inclinat si presarati sare deasupra. Astfel se va scurge apa din ele.
- Pe o tava tapetata cu hartie de copt asezati feliile de vinete. Ungeti-le cu ulei de masline cu o pensula de patiserie si dati la cuptor pentru circa 15 minute. Cand sunt gata scoateti tava din cuptor si lasati-le la racit.
Sosul de rosii
- Taiati ceapa marunt. Presati usturoiul.
- Intr-o tigaie incingeti cateva linguri de ulei de masline pe foc mediu.
- Adaugati ceapa si usturoiul tocat. Cand acestea devin sticloase adaugati conserva de rosii in bulion.
- Adaugati oregano, sare si piper si lasati sa bolboroseasca la foc mic.
Crema de ricotta
- Presati usturoiul. Dati coaja de lamaie prin razatoare. Tocati fin circa jumatate din frunzele de busuioc.
- Intr-un castron amestecati branza ricotta cu usturoiul pisat, coaja rasa de lamaie si busuiocul tocat. Condimentati cu sare si piper negru proaspat macinat dupa gust si amestecati bine.
Rulourile
- Turnati sosul de rosii intr-o tava sau intr-o tigaie mai mare.
- Luati fiecare felie de vinete in parte si puneti pe ele cate 2-3 lingurite din compozitia de ricotta. Rulati-le si asezati-le in tava peste sosul de rosii.
- Cand toate feliile sunt umplute si rulate presarati deasupra parmezan ras.
- Dati la cuptor pentru cel mult 10 minute, presarati frunze de busuioc proaspat tocat peste rulouri si serviti cu pofta!