Varza de Bruxelles coapta la cuptor cu kaizer poate fi mancata ca atare, fiind un fel de mancare de sine statator ori poate fi considerata o garnitura ce merge de minune cu carnea de pui, spre exemplu. Este extraordinar de usor de facut si nu necesita pregatiri prealabile.
Varza de Bruxelles nu este neaparat un produs pe placul tuturor, insa prin reteta pe care v-o propunem noi speram sa va schimbam parerea. Secretul consta in a fi tinuta la cuptor destul de mult timp incat sa devina auriu-maronie, aproape caramelizata, insa nu prea mult astfel incat sa fie arsa.
Bine de stiut
- Cu cat verzele de Bruxelles sunt mai mici, cu atat vor fi mai dulci, iar caramelizarea va fi mai accentuata.
- In reteta noastra am folosit varza de Bruxelles proaspata, insa puteti folosi si congelata, lasati-o doar la dezghetat.
- in incercarile noastre de testare a reteti am constatat ca marimea lamaiei influenteaza foarte mult gustul final. In reteta am trecut 1/2 de lamaie insa poate fi necesar sa ajustati cantitatea de suc in functie de aceasta!
- chiar inainte de a servi varza, puteti presara deasupra ierburi proaspete aromate dupa preferinta: patrunjel, cimbru, rozmarin tocate.
Alte garnituri preferate gasiti aici:
Varza de Bruxelles cu kaizer afumat
Varza de Bruxelles auriu-maronie, caramelizata la cuptor cu kaizer afumat si parfum proaspat de coaja si zeama de lamaie este o garnitura excelenta ori un fel de mancare de sine statator.
Ingrediente
- 500 gr varza de Bruxelles proaspata
- 170 gr kaizer afumat
- 1/2 lamaie
- 2 catei usturoi pisati
- 2-3 linguri ulei de masline
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare
- Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.
- Radeti coaja de la jumatatea de lamaie si stoarceti sucul.
- Spalati verzele de Bruxelles si curatati-le cu grija de frunzulitele ingalbenite ori vestejite. Taiati-le in jumatate cu un cutit.
- Intr-un castron amestecati cei doi catei de usturoi pisati cu uleiul de masline, sare si piper. Adaugati jumatatile de verze si amestecati cu o lingura ori cu mainile, pana ce sunt acoperite pe toate partile.
- Asezati jumatatile de varza cu fata in jos, intr-un singur strat, pe o tava de copt. Dati la cuptor pentru 20-30 deminute. Nu este necesar sa le intoarceti, ele se vor rumeni frumos.
- Intre timp, taiati kaizerul in bucatele si prajiti-le intr-o tigaie pana ce se rumenesc frumos. Daca nu este destul de gras, se poate adauga o lingura de ulei de masline.
- Cand varza de Bruxelles este frumos rumenita si gata, scoateti tava din cuptor si puneti verzele in tigaie peste kaizer. Adaugati sucul de la jumatatea de lamaie si coaja si amestecati.
- Potriviti de sare si eventual piper si serviti cat este cald! Pofta mare!
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!