gratar in familie sau cu prietenii, carne de vita de porc sau de pui si mici la gratar

Vara este anotimpul gratarelor, iar sa mananci LCHF cand iesi la un gratar este foarte usor. Cand vremea buna ne scoate la iarba verde, la padure sau in parc, in gradina proprie sau pe terasa de la bloc tot ce trebuie sa facem este sa ne pregatim de rasfat! Insa un rasfat LCHF.

Ce punem pe gratar?

Carnuri de toate felurile: de porc (ceafa sta la loc de cinste, insa si cotletele de porc pot fi delicioase la gratar), de pui (pieptul nu este o varianta foarte fericita deoarece se usuca rapid, incercati in schimb pulpe de pui dezosate!), de vita (antricotul la gratar este o nebunie in sine) sau micii la gratar. Carnatii si cabanosul la gratar sunt foarte gustosi, insa trebuie alesi cu grija, fara adaosuri de amidon, zahar, concentrate proteice, soia sau alte minunatii. Cititi etichetele!

antricot de vita la gratar medium rare
Antricot de vita la gratar

Peste: Noi romanii nu prea suntem obisnuiti sa facem peste la gratar, asta daca nu cumva suntem de prin Delta sau de pe langa mare, insa este una dintre cele mai delicioase „carnuri” daca este prajita in acest mod. Incercati eternul somon la gratar, ca atare sau in folie, poate impreuna si cu legume si alte condimente, dorada, macroul sau pastravul.

somon la gratar
Cotlete de somon la gratar

Creveti: prajiti intregi, cu tot cu cap si crusta, insa marinati in prealabil sunt deliciosi.

creveti la gratar cu usturoi
Creveti la gratar cu usturoi

Frigarui: faceti frigarui din cele mai variate, sunt foarte populare. Puteti face frigarui doar din bucati de carne sau doar din legume ori le puteti varia.

Legume: cam toate legumele se preteaza pentru prajitul pe gratar: ciupercile, ardeii grasi, dovleceii, rosiile taiate pe jumatate, vinetele feliate, sparanghelul, ceapa, buchetele de conopida si brocolli, stiuleti de porumb (intr-o alimentatie LCHF liberala, au un continut mai ridicat de carbohidrati) etc.

Dovleceii la gratar sunt extraordinar de gustosi

Ce mancam pe langa gratar?

Salate: orice salata este binevenita. Nu complicati situatia, alegeti salate simple, din frunze verzi, ce se prepara rapid si nu necesita multa munca. Se gasesc la magazin pungi cu salata gata spalata, tot ce lispeste este o vinegretta buna! O salata ce merge de minune cu carnea la gratar este coleslaw, insa trebuie preparata dinainte.

Sosuri diverse si unt aromat: sunt sursa noastra de grasimi (pe langa cele din carne si eventualul ulei de masline de la marinade sau salate). Daca preferati mustarul (cei mai delicioasi mici la gratar necesita mustar!) alegeti o varianta fara zahar sau miere de albine. Sosurile pe baza de smantana, iaurt, maioneza, avocado, usturoi pisat, ierburi aromate si citrice sunt printre preferatele mele. Adaugati chili tocat pentru putina iuteala, sambal oelek sau cateva picaturi de tabasco.

Ce bem?

Stiu ca este impamanteninta ideea ca langa un mic buna merge o bere rece, insa eu as recomanda sa gandim in felul urmator: langa un mic gustos merge un pahar de vin alb sec! Sau si mai bine, incercati un roze sec, veti fi surprinsi.

barbat obez cu o halba de bere in mana
Se poate bea bere daca urmam LCHF/keto?

Cei ce nu beau alcool sau copiii pot opta pentru apa minerala sau apa aromatizata  sau ceai cu gheata facut in casa si nu cumparat din comert.

Write A Comment