cortizolul formula chimica

Exista o multime de factori biologici care impiedica o scadere in greutate chiar daca facem totul corect si mancam in mod corect. Unul dintre factorii ce se fac vinovati de acest lucru il reprezinta cortizolul, un hormon secretat de glandele suprarenale, denumit si hormonul stresului. In ciuda numelui, nu este nevoie sa va simtiti in mod neaparat stresat pentru a avea niveluri mari de cortizol in corp. Persoanele depresive si persoanele cu tulburari de anxietate au de cele mai multe ori un nivel ridicat de cortizol. In mod normal, cortizolul ar trebui sa functuioneze in modul urmator: sa fie secretat de catre corp, prin activarea instinctului de “lupta sau fugi”, insa uneori franele nu functioneaza si obtinem o reqctie prelungita de stres care poate deveni cronica. Cortizolul nu este rau in totalitate, avem nevoie de el insa in cantitati normale. Cand cantitatea de cortizol din organism este prea ridicata, dpdv biologic corpul intra in “alerta”, presiunea arteriala nu scade, celulele retin lichide iar corpul nu vrea sa scape sub nici o forma de energia in exces (metabolism lent).

Ce putem face?

Dormiti! Somnul este foarte important, persoanele care au un deficit de somn au de obicei si greutati in a scadea in greutate. Aveti probleme cu somnul si nu pierdeti in greutate? Incercati sa dormiti 8 ore pe noapte.
Nu va stresati! Evitati situatiile stresante la care sunteti supusi zilnic, chiar daca suna ca un cliseu. Daca sunteti supraponderal si aveti probleme de anxietate/si sau depresie cu siguranta merita incercat sa vorbiti cu medicul dvs pentru luarea de medicamente antidepresive.
Aveti grija la alcool! Alcoolul in sine nu duce la o crestere in greutate, mai ales daca urmati LCHF si consumati alcool cu moderatie, cu aport scazut de carbohidrati (vin sec, sampanie bruta, wiskey). Insa trebuie sa ne amintim ca alcoolul este totusi o otrava pentru organism, il streseaza si genereaza cantitati mari de cortizol daca este consumat in mod des.
Consumati zinc si magneziu! Un consum ridicat de zinc duce la diminuarea nivelului de cortizon din organism iar magneziul relaxeaza musculatura, fiindu-ne mai usor sa ne revenim din situatiile stresante, ceea ce scade nivelul de cortizol. Luati suplimente cu zinc/magneziu de la farmacie sau din magazinele de specialitate.

Write A Comment