la doctor, diabet

Acest post este o traducere directa a articolului „Getting Started on Low Carb with Diabetes” a dr. Andreas Eenfeldt, www.dietdoctor.com

Suferiti de diabet si vreti sa incercati o dieta low carb (saraca in carbohidrati)? Felicitari! Poate ca este cel mai bun lucru pe care l-ati putea face vreodata pentru sanatatea voastra. Poate fi punctul de plecare pentru reversarea diabetului de tip 2 si pentru un mai bun control asupra glicemiei pentru cei ce sufera de diabet de tip 1.

Totusi, trebuie sa stiti ceea ce faceti. Odata ce ati inceput sa mancati low carb s-ar putea sa fiti nevoiti sa reduceti cu mult si in mod imediat doza de insulina.

Evitand carbohidratii care cresc nivelul zaharului in sange, scadeti nevoia de medicamente care l-ar reduce. Daca veti continua sa luati aceeasi doza de insulina pe care obisnuiati sa o luati inainte de a incepe regimul, puteti da in hipoglicemie (nivel scazut al concentratiei zaharului in sange)

Cand incepeti acest regim este necesar sa va testati glicemia in mod frecvent si sa va adaptati (scadeti) medicamentatia. In mod ideal, acest lucru ar trebui facut cu ajutorul si asistenta unui medic.

Fara medicamente

Daca suferiti de diabet si va tratati doar prin regim alimentar sau luati doar Metformin, NU prezentati nici un risc de hipoglicemie daca urmati un regim low carb. Puteti incepe imediat.

Insulina

Cand incepeti sa tineti un regim low carb, ca regula generala, puteti fi nevoit sa va reduceti doza de insulina cu 30-50% sau chiar si mai mult.

Din pacate este imposibil a determina in avans doza necesara. Va trebui sa va luati glicemia foarte des si sa va adaptati (micsorati) dozele de insulina in mod corespunzator. Acest lucru trebuie facut, in mod ideal, cu ajutorul unui medic priceput.

De notat ca si regula generala ca este mai usor sa va aflati la limita inferioara si sa suplimentati insulina mai tarziu, daca este nevoie. Nu este o problema. Daca in schimb luati o supradoza si scade concentratia zaharului in sange pana la nivelul de hipoglicemie, veti fi nevoiti sa mancati sau sa beti in mod rapid carbohidrati, si aceasta, in mod evident ,va reduce eficacitatea unui regim low carb.

Insulina in diabetul de tip 1

Sfaturile relative la insulina prezentate mai sus sunt valabile si in cazul celor ce sufera de diabet de tip 1. Un regim low carb high fat (LCHF) poate avea rezultate fantastice asupra acestor persoane, conducand la un nivel mai constant al zaharului in sange. Aceasta duce la mai putine si mai blande fluctuatii ale nivelului de insulina de injectat (cand dozele de insulina trebuie adaptate)

Daca obtineti fluctuatii regulate puteti lua in considerare scaderea insulinei.

Atentie insa! O dieta redusa in carbohidrati (low carb) duce la starea de ketoza (cetoza), o stare fiziologica absolut normala. O dieta low carb foarte stricta care de asemenea restictioneaza proteinele pana la un nivel moderat poate rezulta in niveluri destul de ridicate (insa tot ca parte a unei stari fizilogice normale) a ketonelor (>1,5 mmol/L). La oamenii sanatosi aceasta nu prezinta nici o problema, insa la pacientii suferinzi de diabet tip 1 inseamna ca sunt periculos de aproape de afectiunea numita ketoacidoza. Este de ajuns sa uitati de una sau doua doze de insulina sau se poate ca pompa sa nu functioneze corespunzator si puteti sa va treziti la spital, in stare foarte grava.

Din acest motiv este mai indicat in cazul in care suferiti de diabet de tip 1 sa adoptati o dieta low carb moderata, cu cel putin 20-50 gr de carbohidrati pe zi. (…) Este intelept sa mancati spre exemplu unul sau doua fructe pe zi, daca aveti diabet de tip 1, ca sa fiti mai siguri.

Medicamente care elibereaza insulina

Unele medicamente pentru diabetul de tip 2 actioneaza in asa fel incat elibereaza mai multa insulina in pancreas. Si acest lucru poate duce la hipoglicemie daca urmati un regim low carb, chiar daca riscul este mult mai scazut decat in cazul inulinei injectabile.

Aceste medicamente sunt denumite sulfoniluree si includ Minidiab, Euglucon, Daonil, Glibenclamide, Diabeta® și Glucotrol®.

S-ar putea sa fiti nevoiti sa reduceti dozele sau sa le opriti cu totul daca urmati un regim low carb, deoarece veti deveni pur si simplu in mod rapid „prea sanatosi” pentru a le mai lua. Discutati in avans cu doctorul vostru.

Metformin

Pastilele Metformin pot fi luate fara probleme daca urmati un regim low carb. Nu exista risc de hipoglicemie daca acestea sunt singurele pastile pe care le luati.

GLP-1 agonist (spre ex: Victoza) si DPP-4 inhibitor (spre ex: Januvia)

Aceste medicamente conduc in mod rar la hipoglicemie intr-un regim low carb, daca sunt luate de sine statator. Insa fiti atenti, verificati-va glicemia in mod curent si discutati cu medicul dvs.

Inhibitori SGLT2 (ex. Farxiga)

Aceste medicamente sunt o modalitate buna de a trata diabetul de tip 2 dar prezinta un efect secundar binecunoscut si anume cresc riscul starii periculoase de ketoacidoza (cetoacidoza). Este foarte probabil ca acest risc sa creasca si mai mult daca urmati un regim low carb. Discutati cu doctorul dvs.

Daca experimentati simptome ale starii de ketoacidoza (cetoacidoza): senzatie de sete instensa, varsaturi, stare de confuzie etc. trebuie sa opriti imediat medicamentatia, sa mancati carbohidrati si sa solicitati asistenta medicala de urgenta.

Write A Comment