Panna cotta se face, de obicei, din smantana sau lapte de vaca, insa astazi va propunem o varianta fara produse lactate, din lapte sau crema de cocos. Este un desert aspectuos, tinand cont de sosul de zmeura (coulis) ce il acompaniaza, iar in ciuda faptului ca trebuie lasat la frigider pentru a se lega, se face foarte rapid.
Bine de stiut
- in reteta se poate folosi lapte de cocos ori crema/smantana de cocos. Laptele de cocos are prin definitie o consistenta mai groasa iar din acest motiv recomandam sa folositi doar 4 foi de gelatina. Daca insa preferati o consistenta mai solida, puteti adauga toate 5.
- daca nu aveti pastaie de vanilie o puteti inlocui cu esenta de vanilie, gustul va fi acelasi. Vor lipsi insa semintele ce dau textura aceea specifica pannacottelor, cu puncte negre.
- pentru decor am folosit zmeura proaspata si frunze de balsam de lamaie. Acestea din urma se pot inlocui cu frunze de menta ori pot fi excluse cu totul.
- fiti atenti la calitatea laptelui sau cremei de cocos lichide. Alegeti intotdeauna variante fara zahar adaugat!
- daca intampinati probleme in a rasturna panna cotta pe farfurie, fie puteti tine fundul formelor sau paharelor sub jet de apa fierbinte cateva secunde ori le puteti servi ca atare!
- doriti o varianta vegana pentru postul Pastelui, inlocuiti gelatina traditionala cu foi de gelatina vegana.
Panna cotta din lapte de cocos si coulis de zmeura
Panna cotta din lapte de cocos si zmeura este un desert keto parfumat, cremos si foarte aspectuos, recomandat celor ce vor sa evite atat carbohidratii cat si produsele lactate.
Ingrediente
Panna cotta de cocos
- 500 ml lapte de cocos sau crema/smantana de cocos
- 1 pastaie de vanilie
- 4-5 foi de gelatina
- 1,5 lingura indulcitor pudra
Coulis de zmeura
- 225 gr zmeura congelata
- 70 gr indulcitor tip "zahar" brun
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
- 1 lgt suc de lamaie
- 1 lingura apa
- zmeura proaspata pentru decor
- frunze proaspete de menta sau balsam de lamaie pentru decor
Mod de preparare
Panna cotta de cocos
- Puneti foile de gelatina intr-un castron cu apa rece pentru rehidratare, cel putin 5 minute.
- Turnati laptele de cocos ori smantana/crema de cocos intr-un vas la foc mic. Taiati pastaia de vanilie in doua, pe lungime, si razuiti pulpa cu un cutit, pentru a scoate semintele. Adaugati atat semintele cat si pastaia in oala cu lapte de cocos.
- Adaugati si indulcitorul si lasati sa fiarba la foc mic amestecand sa nu se prinda, in jur de 1 minut.
- Dupa ce a dat in clocot, luati vasul de pe foc, adaugati foile de gelatina si amestecati pana se omogenizeaza compozitia.
- Turnati panna cotta in pahare sau forme/cupe si dati la frigider pentru cel putin 2 ore ca sa se intareasca.
Coulis de zmeura
- Adaugati toate ingredientele pentru coulis intr-o oala si dati la foc mic pana ce incepe sa fiarba, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Puteti strivi zmeura cu lingura cand s-a inmuiat.
- Cand sosul este gata, dati-l prin sita pentru a indeparta samburii de zmeura.
- Inainte de a o servi, rasturnati panna cotta pe farfurie si turnati deasupra coulis de zmeura. Ornati cu zmeura proaspata si frunze de menta!
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Comments are closed.