Descoperiți reteta noastra de boeuf Bourguignon, ușor de preparat la caserolă, adaptata dupa reteta traditionala pentru dieta low carb.
Ea imbină savoarea acestui fel de mâncare frantuzesc emblematic cu ingredientele sănătoase și prietenoase cu regimul ketogenic: fara morcovi, dar mai ales fara faina. Este o reteta ce necesita un proces putin mai laborios, in mai multe etape, insa credeti-ne ca merita! Pregatiti-o pentru musafiri, cand aveti mai multi invitati si va garantam ca vor fi impresionati.
Bine de stiut
- Carnea cuburi pentru tocanita este cea mai potrivita, noi recomandam ceafa de vita, este numai buna pentru un boeuf Bourguignon delicios.
- Cepsoarele in otet sau ceapa perle se gasesc de cumparat la borcan, sunt usor dulce-acrisoare deoarece sunt conservate intr-un amestec de otet, apa si zahar. Incercati sa gasiti o varianta cu foarte putin zahar sau deloc, alternativ spalati-le sub jet de apa inainte de a le folosi la gatit.
- Cepsoarele in otet se pot inlocui cu ceapa mica alba (arpagic), intreaga sau taiata in jumatati. Pentru a fi mai usor de curatat, puneti-le in apa rece timp de aproximativ 15 minute.
- Ce fel de vin sa folosim la gatit? In tocanitele savuroase precum boeuf bourguignon (sau coq au vin) merg bine vinurile bogate, aromate sau fructate.
Boeuf Bourguignonul se poate servi cu piure de conopida (in locul clasicului piure de cartofi ori al pastelor), o optiune foarte populara in randul dietelor ketogenice. O alta varianta ar fi o salata verde proaspata, usor condimentata cu un dressing simplu din ulei de masline, otet si sare. Sa aveti pofta!
Reteta noastra populara de piure de conopida o gasiti aici!
Boeuf bourguignon
Ingrediente
- 1 kg carne de vita (ceafa)
- 2 cepe
- 4 catei usturoi
- 2 linguri pasta de tomate
- 400 ml vin rosu
- 200 ml apa
- 1 buc cub Knorr de vita sau 50 ml concentrat
- 200 gr kaizer afumat
- 250 gr ciuperci tip champignon
- 200 gr cepusoare in otet sau 8 cepe perle (arpagic)
- 2 foi de dafin
- 2 fire rozmarin
- 5 fire cimbru proaspat
- 70 gr unt pentru prajit
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare
- Curatati carnea și taiati-o eventual în bucăți mai mici. Curratati si tocati cele doua cepe si usturoiul.
- Puneti la prajt 50 gr de unt intr-o tigaie si rumeniti carnea. Condimentati cu sare și piper și transferati carnea intr-o oală mai mare.
- In aceeasi tigaie in care ati prajit carnea, adaugati din nou 20 gr de unt si caliti ceapa tocata, pana obtine o culoare frumoasa. Adaugati usturoiul și pasta de tomate și caliti aproximativ 1 minut. Puneti amestecul de ceapa si usturoi în oală peste carne.
- Turnati vinul, apa și cubul Knorr dizolvat in putina apa în oală și adaugati frunzele de dafin, cimbru și rozmarin. Amestecati si lasati sa dea in clocot si apoi sa fiarba la foc mic sub capac, până ce carnea se fragezeste, aproximativ o ora si jumatate.
- Curatati și taiati ciupercile in jumatati, dacă sunt mari. Taiati kaizerul cubulete si prajiti-l într-o tigaie până se rumeneste bine. Scoateti-l pe o farfurie pentru moment. Prajiti cepusoarele in otet (ori arpagicul) și ciupercile în grăsimea de la bacon până când capătă o culoare frumoasă. Amestecati ceapa și ciupercile în oală cu boeuf Bourguignon si mai lasati la fiert aproximativ 15 minute.
- Adaugati kaizerul-ul în oală și presarati deasupra cimbru și rozmarin proaspat tocat, chiar inainte de a servi.