Termenul de cetoza este adesea confundat cu cel de cetoacidoza, insa aceste doua notiuni sunt total diferite. Doar numele lor sunt oarecum asemanatoare. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care diverse persoane (din pacate chiar si cadre medicale), care nu inteleg ca sunt doua stari metabolice diferite, considera regimul alimentar ketogenic (low carb high fat sau LCHF) drept periculos pentru sanatate.
Lucrurile nu stau deloc asa, iar o cautare rapida pe net (sau la biblioteca, in carti specializate) a acestor procese metabolice si intelegerea lor ar putea elucida confuzia. Cei ce nu au incredere in informatiile gasite pe internet (sursa trebuie verificata intotdeauna!) isi pot intreba doctorul personal, doctorul de familie, dieteticianul sau nutritionistul si se vor convinge.
Ce este cetoacidoza?
Starea de cetoacidoza sau cetoacidoza diabetica (CAD) este o complicatie metabolica, un efect advers deosebit de periculos pe care persoanele care au diabet o pot dobandi daca organismul nu are suficienta insulina. Aceasta poate fi cauzata de diferite probleme: pacientul a uitat sa isi ia insulina, pompa de insulina nu functioneaza cum trebuie, blocarea cateterului de infuzie a insulinei, pacientul are o nevoie crescuta de insulina pe care nu si-o satisface, are o infectie in organism cu febra, boli de stomac, diaree etc. Pe langa lipsa insulinei este necesara si o secretie excesiva de hormoni de contrareglare: glucagon, cortisol, catecolamine si hormon de crestere.
In principal sunt afectati bolnavii cu diabet de tip 1, insa s-au inalnit si cazuri, rare ce-i drept, la persoanele ce au diabet de tip 2.
Care sunt simptomele cetoacidozei diabetice?
Simptomele cetoacidozei se dezvolta, de cele mai multe ori foarte rapid, intr-un interval de pana la 24 de ore. Printre simptomele acestei periculoase stari metaboolice se numara:
- urinare frecventa
- sete excesiva
- senzatie de foame crescuta
- dureri abdominale insosite de greata si stare de rau
- confuzie sau lesin
- respiratie lenta/profunda, cu miros usor fructat, de acetona
- stare de oboseala si slabiciune
Diagnosticul de cetoacidoza diabetica se pune de catre medic, la spital in urma testelor, in conditiile in care glicemia pacientului este foarte ridicata iar acesta prezinta in acelasi timp cetone (corpuri cetonice) in sange sau in urina. In aceste conditii vorbim despre valori ale glicemiei de peste 15 mmol/L si cetone in sange si urina.
Daca nu este tratata, cetoacidoza poate duce la coma si in cele din urma la moartea pacientului. Tratamentul include administrarea de insulina pemtru a incetini procesul de cetogeneza si inlocuirea lichidelor pentru a corecta deshidratarea.
Ce este cetoza?
Spre diferenta de cetoacidoza diabetica, starea de cetoza nutritionala este naturala si sigura pentru majoritatea oamenilor. Ea nu este periculoasa si este reglata de nivelurile de insulina din organism.
Cetoza nutritionala este pur si simplu procesul metabolic de ardere a propriilor grasimi corporale in loc de combustibil. Este perfect sigur, cu exceptia cazului in care sunteti diabetic si aveti un deficit de insulina sau sunteti alcoolic. Un adult sanatos, cu un pancreas sanatos si functional si productie normala de insulina nu poate depasi 8-10 mmol/L (cantitatea de corpi cetonici produsa).
Starea de cetoza este cel mai adesea intalnita in contextul unei diete ketogenice (low carb, LCHF etc.), insa poate fi intalnita si in cazul femeilor insarcinate, la bebelusi sau in cazul postului intermitent. Acest proces metabolic are loc atunci cand exista anumite cantitati de corpi cetonici in sange. Cand in organism exista o cantitate limitata de glucoza provenita din sursa de energie obisnuita a corpului (carbohidratii) el este obligat sa arda depozitele de grasime stocate. Astfel sunt produsi acizi grasi, pe care ficatul ii descompune in corpi cetonici (cetone) ce vor fi folositi pentru alimentarea organismului. In general, pentru a intra in cetoza, organismul trebuie sa primeasca mai putin de 20 grame de carbohidrati pe zi. Acesta cifra variaza totusi de la persoana la persoana.
Ce se intampla cu metabolismul nostru cand reducem cantitatea de carbohidrati din alimentatie?
O dieta traditionala este in general foarte bogata in carbohidrati. Organismul uman iubeste carbohidratii deoarece acestia reprezinta o sursa rapida de energie, foarte usor de absorbit in sange. Odata ajunsi in sistemul circulator ei sunt descompusi in glucoza (un tip de zahar) iar pentru a contracara acest efect pancreasul va produce insulina, care va ajuta cu transportul glucozei din sange catre celule. Glucoza este transformata in glicogen (forma principala de stocare a glucozei in organism) ce va fi stocat in muschi si in ficat. Depozitele de glicogen sunt insa limitate iar glucoza suplimentara, excesiva va fi transformata si stocata sub forma de depozite adipoase (grasime).
Atunci cand consumam foarte multi carbohidrati ne umplem depozitele menite stocarii glicogenului (energia pe termen scurt) intr-un timp foarte rapid, ceea ce conduce la o stocare mai mare a glucozei sub forma de tesut adipos (energie pe termen lung). Eliminand carbohidratii din alimentatie fortam corpul sa epuizeze depozitele de glicogen si sa isi indrepte atentia in schimb catre aceste depozite de grasimi pe care el le-a stocat pe termen lung. Cu alte cuvinte, in loc sa foloseasca zaharul ca sursa de energie, organismul uman va incepe sa foloseasca grasimea. Pentru a putea accesa propriile depozite de grasime ale corpului el va produce ketone (corpi cetonici) si ii va folosi pe acestia ca sursa de energie.
Odata ce in organism s-au acumulat corpi cetonici si acestia au devenit sursa principala de energie putem spune ca ne aflam in starea de cetoza.
In concluzie
În conditii normale, alimentatia LCHF sau ketogenica nu duce niciodata la starea de cetoacidoza. LCHF are ca rezultat cetoza, o stare naturala si sigura care determina corpul sa arda rapid cantitati mari de grasimi. In unele cazuri poate fi periculos pentru unii oameni sa se afle in starea de cetoza, spre exemplu acei oameni care au o lipsa a anumitor enzime necesare pentru a utiliza cetonele in mod efectiv. Chiar daca asemenea situatii sunt, de obicei, diagnosticate in copilarie, exista o anumita boala, si anume porfiria (boala a sangelui, relativ rara, cu deficit enzimatic), care poate surveni oricand. Alte boli pot necesita consultarea unui medic pentru a va asigura ca este sigur sa fiti in starea de cetoza.
Comments are closed.