Ciulamaua de galbiori, cunoscuta si sub numele de mancarica sau tocanita de galbiori este considerata o delicatesa, aceste ciuperci de padure avand o aroma exceptionala.

ciulama, tocanita sau mancarica de galbiori in tigaie pe masa gata de a fi servita

Galbiorii mai sunt denumiti in popor bureti galbeni ori cantarele (din frantuzescul chantarelle) si apar in pietele din Romania la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie.

galbiori bureti galbeni sau cantarelle ciuperci de padure pe masa

Ciulamaua noastra de galbiori se prepara foarte rapid, este simpla, cremoasa si catifelata, atat galbiorii cat si smantana completandu-se una pe cealalta. Tocanita de galbiori in sos de smantana se poate servi ca atare ori ca garnitura pe langa carne de vanat, carne de vita, la gratar sau la cuptor sau chiar carne de pui.

Bine de stiut

  • Parmezanul se poate inlocui cu alt tip de branza sau cascaval, dupa preferinte. Sfat: incercati alt tip de branza uscata sfaramicioasa cu duritate si aspect similar, spre exemplu Padano, Piave sau Pecorino
  • Deoarece aceasta este o reteta LCHF, nu se adauga faina sau maizena pentru a ingrosa sosul. Daca se lasa la scazut, dupa ce se adauga smantana si Philadelphia, sosul se va ingrosa in mod natural, fara ajutor. Aceasta idee de altfel se poate prelua pentru orice sos pe baza de smantana.
  • O combinatie extraordinara este omleta cu tocanita noastra de galbiori!
  • Este de preferat sa serviti ciulamaua de galbiori imediat dupa ce ati facut-o pentru un maxim de gust. Se poate consuma si a doua zi, incalzita pe foc mic si nu la microunde, in caz contrar se poate taia.
  • Galbiorii curatati rezista cateva zile in frigider
ciulama, tocanita sau mancarica de galbiori in tigaie pe masa gata de a fi servita
ciulama, tocanita sau mancarica de galbiori in tigaie pe masa gata de a fi servita

Galbiori in sos de smantana

LCHF.ro
Ciulamaua de galbiori, cunoscuta si sub numele de mancarica sau tocanita de galbiori este considerata o delicatesa, aceste ciuperci de padure avand o aroma exceptionala.
5 from 1 vote
Timp preparare 10 minutes
timp gatire 15 minutes
Timp total 25 minutes
Categorie Fel principal, Garnitura
Bucatarie Frantuzeasca, Scandinava
Portii 2

Ingrediente
  

  • 400 gr galbiori proaspeti
  • 2 buc esalote sau 1 ceapa mare
  • 200 ml smantana pentru gatit 32%-35%
  • 2 linguri branza Philadelphia
  • 1 mana parmezan mare
  • 50 gr unt pentru prajit
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • 1 mana patrunjel proaspat

Mod de preparare
 

  • Se curatati galbiorii cu grija de pamant si impuritati.
  • Galbiorii mari se taie in bucatele iar cei mici se lasa intregi. Se taie ceapa marunt.
  • Intr-o tigaie se pune untul la topit, se adauga ceapa si se caleste usor 1-2 minute. Se adauga galbiorii, amestecand cu grija sa nu se sfarame. Se lasa la foc potrivit, fara capac pana ce vor incepe sa lase apa, iar aceasta a scazut, dar nu in totalitate.
  • Se adauga smantana, branza Philadelphia si se lasa pe foc pana ce ciulamaua se ingroasa.
  • La sfarsit se adauga parmezanul ras, se sareaza si pipereaza.
  • Presarati patrunjel tocat deasupra si savurati cu placere!
Cuvinte cheie ciuperci, galbiori, parmezan, smantana lichida
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Salvati reteta pe Pinterest!Urmariti @lchfro sau hashtag #lchf.ro!

Alte retete delicioase cu ciuperci gasiti la noi pe site aici!

Comments are closed.