Sosul sambal (pasta de ardei iute) este un ingredient picant folosit pe scara larga in bucatariile din sud-estul Asiei. In cea mai simpla forma a sa este facut din ardei chili si sare. Este un amestec de condimente umed, cu gust puternic si foarte gustos. Alte variante foarte raspandite si mai elaborate pot contine: ceapa, suc de lamaie, usturoi, ulei, otet, iarba de lamaie (lemongrass). Putem sa ne facem propriul sambal acasa si sa il pastram in borcan la frigider su il putem cumpara gata preparat. Se gaseste in mod normal la magazinele de profil cu ingrediente asiatice sau pe rafturile supermarketurilor la raionul cu produse internationale/asiatice.
Exista mai multe varietati de sambal, unul dintre cele mai raspandite pe piata europeana fiind Sambal oelek, folosit cu precadere in bucataria indoneziana. „Oelek”, „Olek” sau „Ulek” se referă la mojar si pistil folosite pentru a crea sosul sambal.
Folosit in cantitati mici, sambal oelek transforma gustul mancarurilor, imbunataindu-le si facandu-le mult mai delicioase. Iubitorii de iute pot adauga chiar mai mult! Este destul de folosit in alimentatia LCHF, cu precadere in sosuri, ca spre exemplu cotletele de porc in sos de smantana.