Cozonacul este nelipsit de pe mesele de Paste sau de Craciun ale romanilor. Si pe buna dreptate, cozonacii fac parte din traditia culinara a neamului nostru, sunt indragiti atat de cei mici cat si de cei mari deopotriva si de cele mai multe ori, pe langa faptul ca sunt consumati cu preponderenta la sarbatori, ne aduc aminte de copilarie.
Tocmai din acest motiv, sentimentul de nostalgie pe care il evoca, ne-am propus sa facem un cozonac low carb, mai mult LCHF decat keto, insa ce ne aduce aminte de gustul copilariei . Incercati reteta noastra si veti fi, speram noi, placut surprinsi de cat de asemanator, la gust, miros cat si aspect poate fi un cozonac facut fara faina de grau si fara zahar.
Sa aveti pofta!
Bine de stiut
- cand se lucreaza cu aluatul, daca este lipicios, prea umed si nu se poate modela, adaugati mai multa faina de migdale, gradual. Cantitatea de faina pe care eventual va trebui sa o adaugati variaza in functie de marca de faina de migdale. Atentie insa, daca adaugati prea multa faina, cozonacul nu va fi pufos si aerat, el va avea o consistenta mai compacta.
- galbenusurile care v-au ramas de la cele 4 albusuri de la umplutura pot fi folosite la o maioneza sau un aioli! Reteta noastra ce nu da gres niciodata o gasiti aici!
- atentie! in reteta folosim coaja de la 2 portocale.
- daca umplutura este prea compacta, mai adaugati un albus de ou batut. Ouale au marimi diverse si cantitatea totala de albus poate fi diferita.
- cozonacul se poate congela.
- echipa noastra a testat reteta atat cu esenta de vanilie cat si cu esenta de rom. Alegeti dupa preferinte!
Cozonac keto moldovenesc cu nuca si cacao – LCHF
Cozonac low carb moldovenesc cu nuca si cacao pentru cei care doresci o felie, de Paste sau Craciun, fara sentimente de vinovatie, potrivit unei alimentatii scazute in carbohidrati
Ingrediente
Umplutura de nuci si cacao
- 180 gr nuci prajite si macinate
- 100 gr indulcitor tip zahar tos, granulat
- 80 gr cacao
- 2 linguri esenta de vanilie sau rom
- 4 albusuri
- 2 linguri smantana lichida
- 15 gr indulcitor tip zahar pudra
- coaja rasa de la 1 portocala
Aluatul
- 250 gr mozzarella rasa
- 85 gr branza Philadelphia
- 2 oua
- 175 gr faina de migdale
- 1 lingura praf de copt
- 60 gr indulcitor tip zahar pudra
- coaja rasa de la 1 portocala
Pentru copt
- 1 ou pentru uns cozonacul
- 7-8 jumatati nuci pentru ornat
- unt pentru uns tava
- 1 lingura faina de migdale pentru tapetat tava
Mod de preparare
Umplutura de nuci si cacao
- Prajiti nucile intr-o tigaie, pe foc mic, avand grija sa nu se arda, pana ce se rumenesc usor. Cand sunt gata macinati-le intr-un robot de bucatarie ori tocator de nuci.
- Bateti cele 4 albusuri spuma.
- Intr-un castron amestecati ingredientele pentru umplutura: nucile macinate, cele doua tipuri de indulcitor, cacao, esenta de vanilie si/sau rom, smantana lichida si coaja de portocala. Adaugati albusurile batute si omogenizati. Daca umplutura nu se intinde cu usurinta, ca o crema mai vascoasa, mai adaugati putina smantana lichida.
Aluatul
- Puneti mozzarella rasa si branza Philadelphia intr-un castron si incalziti la microunde de 3 ori cate 30 de secunde amestecand intre ture (la 900W), sau pana ce mozzarella s-a topit iar compozitia a devenit omogena.
- Bateti cele 2 oua intregi si adaugati-le compozitiei de branza, amestecand pana la incorporare.
- Intr-un castron separat amestecati ingredientele uscate pentru aluat: faina de migdale, indulcitorul si praful de copt.
- Adaugati ingredientele uscate peste compozitia de oua si branza, incet, amestecand incontinuu pana ce obtineti un aluat cu care se poate lucra. De aici incolo puteti sa "framantati" cu mainile.
- In functie de tipul (marca) de faina de migdale folosita, va trebui sa mai adaugati faina daca aluatul este prea umed si nu se poate lucra cu el. Impartiti aluatul in doua parti egale si faceti 2 bile. Asezati prima bila de aluat pe o hartie de copt, puneti deasupra o a doua hartie de copt si intindeti o foaie, cu sucitorul.
- Impartiti umplutura de nuca si cacao in doua si puneti jumatate din aceasta peste foaia de aluat si intindeti-o. Cu ajutorul hartiei de copt, rulati foaia de aluat astfel incat sa obtineti o rulada. Procedati la fel cu cealalta bila de aluat si restul de umplutura.
- Asezati cele doua rulade in forma de X si impletiti-le.
- Tapetati o tava de copt cu unt si faina de migdale. Puneti cozonacul impletit in tava. Ungeti cu ou batut si adaugati jumatati de nuca ca ornament.
- Dati la cuptor pentru 20 de minute, la 180 grade Celsius. Dupa ce timpul s-a scurs acoperiti cozonacul cu o folie de aluminiu (fara a sigila) ori cu hartie de copt fixata cu scobitori, ca sa n u se arda, si dati din nou la cuptor pentru inca 30-40 de minute, pana ce cozonacul este gata. Faceti testul cu scobitoarea!
- Cand este gata, scoateti-l din cuptor si lasati-l la racit in tava circa 20 de minute, dupa care il puteti scoate pe un gratar de prajituri pentru a se raci de tot.
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
1 Comment
Pingback: Sarbatorile de Paste si alimentatia LCHF - LCHF.ro