Chimichurri clasic este considerat un sos sau o marinadă originar din America de Sud, fiind foarte popular in Argentina si in bucataria uruguayana. Exista doua tipuri de chimichurri: rojo si verde, insa varianta verde este cea mai cunoscuta.
Sosul in reteta clasica se face folosind pătrunjel, chili, ulei de măsline, ceapă și suc de lămâie ori otet. Chimichurrin este bun ca marinadă pentru carnea la grătar, sau ca acompaniament pentru carne sau pește.
Pentru a obtine un sos foarte aromat, la fel ca in cazul retetei pentru gremolata, este bine sa se foloseasca ingrediente cat mai proaspete cu putinta.
Chimichurri este perfect pentru o alimentatie corecta ketogenica sau LCHF, fiind aproape lipsit de carbohidrati si, avand ca ingredient una dintre cele mai bune surse de grasimi sanatoase, si anume, uleiul de masline extra virgin.
Bine de stiut
- faceti sosul cu vreo 15 minute inainte de a fi servit, in acest fel aromele vor avea timp sa se intrepatrunda si va fi mult mai delicios. Se poate servi imediat insa daca veti astepta putin ca aromele sa se absoarba intre ele, nu veti regreta!
- daca va place gustul de chili, nu fiti zgarciti cu cantitatea, puteti pune chiar si semintele. Daca insa doriti un gust mai putin intepator de ardei iute puteti adauga doar jumatate.
- daca nu gasiti chili proaspat il puteti inlocui cu fulgi de chili uscati, gustul va fi acelasi. Atentie insa la cantitate, incepeti cu o lingurita si mai adaugati dupa caz.
- sosul chimichurri se pastreaza 3-4 zile la frigider, intr-un borcan inchis sau castronel acoperit.
Chimichurri – varianta clasica
Ingrediente
- 3 catei usturoi
- 1 esalota sau ceapa mica
- 1 mana patrunjel doar frunzele
- 1 chili rosu
- 120 ml ulei de masline
- 2 linguri otet din vin rosu
- 1 lingurita oregano uscat
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare
- Curatati si pisati usturoiul. Taiati esalota marunt. Tocati frunzele de patrunjel.
- Curatati chili de seminte si tocati-l marunt.
- Amestecati ingredientele intr-un castron: usturoiul, ceapa, patrunjelul, chili, oregano, uleiul si otetul, iar la sfarsit potriviti de sare si piper.