Gremolata este un amestec proaspat si parfumat originar din nordul Italiei care acompaniaza diferite feluri de mancare, de la tocanite/tocane cu carne de vita sau de miel pana la feluri din peste si fructe de mare sau este folosita ca umplutura pentru pui.
In varianta sa originala contine patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi pisat, insa exista multe alte variante. Lamaia se poate inlocui cu coaja rasa de la alte fructe citrice: lime, grapefruit sau portocala iar patrunjelului ii poate lua locul cimbrul, rozmarinul sau coriandrul proaspat.
Este o reteta foarte simpla ce se prepara rapid, chiar inainte de a servi felul de mancare. E o modalitate usoara de a imbunatati aroma si gustul mancarii, de a-i da acel ultim „ingredient” de care are nevoie pentru a fi delicioasa.
Adaugati 1-2 linguri cu varf peste tocanite, tocane, mancarici, osso bucco etc direct in farfurie.
Gremolata
Ingrediente
- 1 lamaie coaja rasa
- 1-2 catei de usturoi
- 1 legatura patrunjel
Mod de preparare
- Spalati lamaia si stergeti-o de apa cu un servetel uscat. Radeti coaja.
- Tocati marunt patrunjelul. Pisati usturoiul sau taiati-l marunt cu un cutit.
- Amestecati toate cele trei ingrediente intr-un castron. Pentru a impleti aromele mai bine, puneti-le pe toate, amestecate pe un fund de lemn si tocati-le in continuare si mai marunt cu un cutit.