Gyros de pui, o delicioasă specialitate grecească, este un adevărat simbol al bucătăriei mediteraneene apreciate în întreaga lume.

gyros de pui la gratar cu salata si sos tzatziki pe o farfurie neagra pe o masa rustica

Inițial, gyrosul era pregătit cu carne de miel, dar în prezent varianta cu pui este mai populară. Carnea era marinată într-un amestec de ulei de măsline, usturoi și condimente, apoi era gătită pe un grătar vertical rotativ, la fel ca si kebabul oriental cu care este inrudit.

In mod traditional, carnea de pui este tăiată în felii subțiri și servită într-o lipie grecească (pita) împreună cu sos tzatziki si diverse garnituri precum ceapa rosie, cartofi prajiti, rosii, castraveti si lamaie.

In alimentatia LCHF vom renunta la pita si la cartofii prajiti si vom servi aceasta minunatie de gyros la farfurie, cu sos tzatziki cremos si salata, eventual chiar salata greceasca.

Bine de stiut

  • cu cat timpul de marinare este mai lung, cu atat carnea va fi mai frageda
  • puteti prepara carnea de pui si la cuptor, daca preferati, circa jumatate de ora la 220 grade Celsius ori pana ce temperatura interna a puiului ajunge la 72 grade. Daca doriti un ghid bun pentru cum se prepara pieptul de pui la cuptor, incercati varianta noastra facand click aici
  • gyros-ul de pui este cel mai bine sa fie consumat în aceeași zi in care a fost gatit. Puteti insa pastra resturile intr-un recipient inchis ermetic la frigider pana la 3 zile ori la congelator 3 luni.
gyros de pui la gratar cu salata si sos tzatziki pe o farfurie neagra pe o masa rustica
Puiul este marinat într-o marinadă simplă și aromată de iaurt grecesc. Iaurtul înmoaie carnea de pui și îl face fraged și suculent
gyros de pui la gratar cu salata si sos tzatziki pe o farfurie neagra pe o masa rustica

Gyros de pui la farfurie cu tzatziki si salata

LCHF.ro
Savurati un gyros de pui fraged si suculent la gratar, sos tzatziki cremos si salata greceasca, totul servit la farfurie pentru cei ce urmeaza dieta ketogenica
5 from 1 vote
Timp preparare 5 minutes
timp gatire 20 minutes
Marinare 3 hours
Timp total 3 hours 25 minutes
Categorie Fel principal
Bucatarie greceasca
Portii 6

Ustensile

  • 1 punga alimentara

Ingrediente
  

  • 1 kg pulpe superioare dezosate de pui si piept de pui

Marinada

  • 2 linguri oregano uscat
  • 3 catei usturoi pisati
  • 3 lingurite suc de lamaie
  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • 3 linguri iaurt grecesc
  • 1 lingurita sare
  • piper negru proaspat macinat

Serviti cu

Mod de preparare
 

Marinarea puiului

  • Pieptul de pui si pulpele superioare trebuie sa fie dezosate si fara piele. Curatati-le si puneti-le intr-o punga alimentara. Adaugati restul ingredientelor pentru marinada, inchideti punga si amestecati bine.
    o punga cu marinada pentru gyros de pui pe un fund de lemn rustic
  • Lasati carnea la frigider pentru cel putin 3 ore, cel mai bine peste noapte. Cu cat timpul de marinat este mai mare, cu atat carnea va fi mai frageda.

Gatirea puiului

  • Scoateti carnea din punga si prajiti-o pe gratar, cate 7-8 minute pe fiecare parte sau pana ce puiul are o temperatura interna de 72 grade Celsius. In acest caz va trebuie un termometru de bucatarie pentru a verifica carnea.
    pulpe de pui dezosate marinate in iaurt grecesc si condimente pe gratar
  • Taiati carnea bucati si serviti gyros-ul de pui cu sos tzatziki si o salata delicioasa!
Cuvinte cheie carne de pui, carne la gratar, iaurt grecesc, marinada, tzatziki
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Salvati reteta pe Pinterest!Urmariti @lchfro sau hashtag #lchf.ro!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Write A Comment

Votati daca va place reteta noastra!