Gyros de pui, o delicioasă specialitate grecească, este un adevărat simbol al bucătăriei mediteraneene apreciate în întreaga lume.
Inițial, gyrosul era pregătit cu carne de miel, dar în prezent varianta cu pui este mai populară. Carnea era marinată într-un amestec de ulei de măsline, usturoi și condimente, apoi era gătită pe un grătar vertical rotativ, la fel ca si kebabul oriental cu care este inrudit.
In mod traditional, carnea de pui este tăiată în felii subțiri și servită într-o lipie grecească (pita) împreună cu sos tzatziki si diverse garnituri precum ceapa rosie, cartofi prajiti, rosii, castraveti si lamaie.
In alimentatia LCHF vom renunta la pita si la cartofii prajiti si vom servi aceasta minunatie de gyros la farfurie, cu sos tzatziki cremos si salata, eventual chiar salata greceasca.
Bine de stiut
- cu cat timpul de marinare este mai lung, cu atat carnea va fi mai frageda
- puteti prepara carnea de pui si la cuptor, daca preferati, circa jumatate de ora la 220 grade Celsius ori pana ce temperatura interna a puiului ajunge la 72 grade. Daca doriti un ghid bun pentru cum se prepara pieptul de pui la cuptor, incercati varianta noastra facand click aici
- gyros-ul de pui este cel mai bine sa fie consumat în aceeași zi in care a fost gatit. Puteti insa pastra resturile intr-un recipient inchis ermetic la frigider pana la 3 zile ori la congelator 3 luni.
Gyros de pui la farfurie cu tzatziki si salata
Ustensile
- 1 punga alimentara
Ingrediente
- 1 kg pulpe superioare dezosate de pui si piept de pui
Marinada
- 2 linguri oregano uscat
- 3 catei usturoi pisati
- 3 lingurite suc de lamaie
- 2 linguri ulei de masline extra virgin
- 3 linguri iaurt grecesc
- 1 lingurita sare
- piper negru proaspat macinat
Serviti cu
- tzatziki
- salata
Mod de preparare
Marinarea puiului
- Pieptul de pui si pulpele superioare trebuie sa fie dezosate si fara piele. Curatati-le si puneti-le intr-o punga alimentara. Adaugati restul ingredientelor pentru marinada, inchideti punga si amestecati bine.
- Lasati carnea la frigider pentru cel putin 3 ore, cel mai bine peste noapte. Cu cat timpul de marinat este mai mare, cu atat carnea va fi mai frageda.
Gatirea puiului
- Scoateti carnea din punga si prajiti-o pe gratar, cate 7-8 minute pe fiecare parte sau pana ce puiul are o temperatura interna de 72 grade Celsius. In acest caz va trebuie un termometru de bucatarie pentru a verifica carnea.
- Taiati carnea bucati si serviti gyros-ul de pui cu sos tzatziki si o salata delicioasa!