Sosul hollandaise (sau olandez) este un clasic al bucatariei franceze si se potriveste ca o manusa alimentatiei LCHF. Este matasos, cu o consistenta asemanatoare maionezei, putin mai lichid si se servste cald. Sosul hollandaise merge de minune cu somon, cu peste cod sau orice alt tip de peste alb, cu sparanghel, andive sau feluri cu oua.
Ingrediente
200 gr unt
4 galbenusuri
1,5 lgt mustar de Dijon
1,5 lg coaja de lamaie
1 lgt zeama de lamaie
sare si piper
pudra de ardei iute cayenne (optional)
Mod de preparare
Topiti untul la foc mediu intr-o oala mica si aveti grija sa il mentineti cald.
Puneti galbenusurile intr-un castron metalic pe care il asezati asupra unei oale cu apa care clocoteste incet pe foc (la bain-marie). Apa din oala trebuie sa fie doar de cateva degete si sa nu atinga castronul.
Bateti galbenusurile cu un tel, adaugati mustarul, coaja si zeama de lamaie. Bateti incontinuu pana amestecul incepe sa se ingroase. Aveti grija sa nu se ingroase prea tare, atunci devine omleta.
Luati castronul de pe oala si adaugati untul in fir, ca la maioneza, continuand sa bateti, pana obtineti o consistenta cremoasa si ati incorporat tot untul.
Adaugati sare, piper si pudra de ardei dupa gust.


















