
Sunt zile in care nimic nu se compara cu o farfurie simpla si savuroasa de steak & eggs – o combinatie clasica americana, dar perfect adaptata stilului keto si low carb. Poate fi un mic dejun tarziu de duminica, o masa de dupa antrenament sau chiar o cina rapida cand vreti ceva consistent si satios.
Aceasta reteta ofera o combinatie excelenta de proteine complete, grasimi naturale si aproape zero carbohidrati. Este ideala pentru cei care urmeaza o alimentatie keto sau LCHF, sustinand masa musculara si satietatea pe termen lung.


Pentru un steak & eggs reusit, alegeti o carne de vita frageda si cu putina grasime intramusculara, care sa ramana suculenta dupa gatire. Cele mai potrivite sunt: antricotul (cu o marmorare fina si gust bogat), muschiul de vita (muschiulet sau file – fraged si slab), ori vrabioara (echilibrata intre fragezime si aroma). Daca doriti o varianta mai economica, puteti folosi si friptura din spata taiata subtire, gatita rapid. Important este ca bucatile sa fie de 2–3 cm grosime si la temperatura camerei inainte de gatire, pentru a se rumeni frumos la exterior si a ramane zemoase in interior.
Bine de stiut
- Alegeti carne maturata pentru cea mai buna textura si gust.
- Puteti adauga un cub mic de unt aromat peste steak in ultimele secunde de gatire.
- Ouale pot fi prajite in unt clarifiat pentru aroma mai intensa.
- Carnea se pastreaza bine la frigider 1 zi, dar este cel mai bun proaspat gatita. Oualele trebuie prajite chiar inainte de a fi consumate.

La noi pe site gasiti deja retete detaliate pentru cele mai populare sosuri care se potrivesc perfect cu steak & eggs:




Steak & Eggs – micul dejun clasic cu carne si oua
Ingrediente
- 2 bucati carne de vita vrabioara, muschiulet sau antricot, aprox. 120–125 g fiecare
- 2 oua
- 1 lingura grasime pentru gatit unt, ulei de masline sau ulei de cocos
- Sare
- piper proaspat macinat
- 2 linguri sos la alegere: sos olandez, sos bearnaise, maioneza cu mustar, aioli, chimichurri
Mod de preparare
- Scoateti carnea din frigider cu 30 de minute inainte pentru a ajunge la temperatura camerei.
- Uscati-o bine cu prosoape de hartie, apoi asezonati generos cu sare si piper pe ambele parti.
- Incingeti tigaia la foc mediu spre mare si adaugati grasimea aleasa.
- Gatiti carnea 3 minute pe fiecare parte pentru un steak mediu-rar (sau mai mult, dupa preferinta). Lasati-o apoi la odihnit 5 minute pe o farfurie calda, acoperita lejer cu folie de aluminiu.
- In aceeasi tigaie, prajiti ouale – clasice ochiuri romanesti, cu marginile crocante si galbenus moale.
- Serviti imediat carnea taiata felii, alaturi de oua si sosul preferat.
Valori nutritionale
