Aceasta reteta de aioli la blender sau la mixer vertical este extraordinar de rapida. In cel mult 3 minute ati facut un aioli delicios, cremos si cu o aroma perfecta de usturoi.
Este potrivit pentru acele dati cand aveti nevoie urgenta de un sos cu usturoi! Sosul aioli, la fel ca si maioneza este un sos care se emulsioneaza, aceasta insemnand ca oul, uleiul si celelalte lichide (otet/zeama de lamaie, mustar etc) se leaga, rezultand un sos gros si cremos.
La fel ca la maioneza, sosul aioli se poate emulsiona la mana. Insa daca nu aveti rabdarea, timpul sau muschii (sic!) pentru a amesteca, va prezentam mai jos varianta noastra ultra rapida, dupa care veti obtine un sos aioli in 3 minute!
Puneti toate ingredientele intr-un recipient inalt (spre exemplu in paharul mixerului sau blenderul vertical) si turnati la final uleiul. Introduceti blenderul pana ce atingeti fundul vasului, porniti-l si incepeti sa amestecati, ridicand blenderul incet, putin cate putin, in functie de cum se comporta emulsia. Sosul aioli se va ingrosa si cand cand este gata gustati si potriviti de sare si piper, eventual de otet daca nu este destul de acid.
Bine de stiut
- Toate ingredientele trebuie sa aibe aceeasi temperatura inainte de a fi amestecate, la fel ca la maioneza. Noi recomandam sa scoateti oul/ouale din frigider cu 30 de minute inainte, deoarece celelalte ingrediente vor fi deja la temperatura camerei.
- Lasati sosul la frigider cel putin 30 de minute inainte de a-l servi.
- Am scris in reteta ulei deoarece puteti folosi orice tip de ulei doriti. Recomandam in schimb uleiul de rapita sau un amestec de ulei de rapita si ulei de masline. Evitati uleiul de floarea soarelui deoarece este pro inflamator.
- Sosul aioli poate fi pastrat la frigider 3-5 zile, intr-un recipient ermetic.
Sos aioli cu mixer vertical – reteta rapida in 2 minute
Ustensile
- blender/mixer vertical
Ingrediente
- 1 ou
- 200 ml ulei
- 2 catei usturoi
- 1 lingura otet din vin alb
- 1/2 lgt mustar de Dijon
- 1/2 lgt sare
Mod de preparare
- Atentie: toate ingredientele trebuie sa aibe aceeasi temperatura
- Curatati usturoiul si taiati cateii in bucati mici.
- Puneti toate ingredientele intr-un recipient inalt (spre exemplu in paharul mixerului sau blenderul vertical) si turnati la final uleiul.
- Introduceti blenderul pana ce atingeti fundul vasului, porniti-l si incepeti sa amestecati, ridicand blenderul incet, putin cate putin, in functie de cum se comporta emulsia. Sosul aioli se va ingrosa si cand cand este gata gustati si potriviti de sare si piper, eventual de otet daca nu este destul de acid.