Romanian aubergine caviar in a bowl served on a rustic table with onions and tomatoes

Salata de vinete este o mandrie nationala. Servita cu ceapa si felii de rosii, ne aminteste de vara, de sarbatori, de onomastici. La fel ca mamaliga sau ca si cozonacul, fiecare gospodarie are reteta ei, transmisa din batrani si pastrata cu sfintenie. Ne aduce aminte de copilarie, noua, astora „mari”, de bunici, si ne face sa ne simtim nostalgici de fiecare data cand o gustam. Noroc ca este destul de LCHF friendly!

Daca inlocuim uleiul de floarea soarelui cu ulei de rapita (nu este ideal, insa este acceptabil) sau chiar si cu ulei de masline, atunci avem o salata de vinete keto! Gustul va fi usor schimbat, insa nu cu mult. Incercati si nu veti regreta!

Romanian aubergine caviar in a bowl served on a rustic table with onions and tomatoes

Bine de stiut:

Salata de vinete se serveste traditional cu felii de rosii taiate, cu maioneza sau cu salata de ardei copti.

Daca duceti dorul painii, puteti servi salata de vinete pe felii de Finn Crisp, sau pe paine LCHF (reteta o gasiti aici).

Daca nu vreti sa cumparati vinete de la supermarket in afara sezonului, toamna,cand incepe sezonul vinetelor la noi, cumparati mai multe, coaceti-le si puneti-le la congelat in pungi, pe portii. Astfel veti putea beneficia de gustul extraordinar al vinetelor noastre locale, romanesti, cumparate din piata.

Romanian aubergine caviar in a bowl served on a rustic table with onions and tomatoes

Salata de vinete

LCHF.ro
Salata de vinete este o mandrie nationala. Servita cu ceapa si felii de rosii, ne aminteste de vara, de sarbatori, de onomastici.
3.50 from 2 votes
Timp preparare 10 minutes
timp gatire 40 minutes
Timp total 50 minutes
Categorie Aperitiv, Salata, Snack
Bucatarie Romaneasca
Portii 4

Ustensile

  • batator/tocator din lemn

Ingrediente
  

  • 2 vinete
  • 150 ml ulei
  • 1 ceapa
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare

Mod de preparare
 

  • Vinetele se coc pe flacara la aragaz sau la gratar, avandu-se grija sa fie intoarse pe toate partile pentru a se coace uniform.
  • Dupa ce s-au copt se curata de coaja, avand grija sa nu va ardeti la degete. Este bine sa aveti la indemana un castronel cu apa rece, pentru orice eventualitate.
  • Se taie coada, se scot semintele mai mari si se lasa la scurs pe plan inclinat vreo 2 ore, in caz contrar zeama le va amari.
  • Dupa ce vinetele s-au scurs se toaca, de preferinta cu un batator de lemn. Nu se folosesc ustensile de metal deoarece se vor innegri vinetele de la oxidare. Se pot folosi totusi ustensile de inox.
  • Cand sunt batute gata, vinetele se pun intr-un castron cu o lingurita de sare si o lingura de zeama de lamaie si se incepe montarea uleiului, ca la maioneza, putin cate putin iar apoi din ce in ce mai mult. In tot acest timp se amesteca si se freaca vinetele cu lingura de lemn de peretii castronului. Vinetele vor incepe sa isi schimbe culoarea si isi vor mari volumul.
  • Se adauga ceapa tocata fin, se potriveste de sare si eventual zeama de lamaie.
Cuvinte cheie salata, vinete
Ati incercat aceasta reteta?Mentionati @lchf.ro sau hastagul #lchfromania!
Salvati reteta pe Pinterest!Urmariti @lchfro sau hashtag #lchf.ro!

Write A Comment

Votati daca va place reteta noastra!